Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Pričiupti seną šiferį į mišką vežę gyventojai

Portalo raseiniunaujienos.lt redakciją pasiekė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip Raseinių rajone, Ūturių kaime esančiame miške, pričiumpami vietiniai gyventojai, į mišką atvežę asbesto turintį, žmogaus sveikatai pavojingą, šiferį.

Birželio pabaigoje į savo mišką atvykęs vyras išvydo krovininį automobilį, iš kurio asbesto šiferis jau buvo iškrautas ir pradėtas skaldyti, o jį atvežę vyrai teisinosi, kad miške tiesiog užklimpo. Telefonu gamtos teršimą filmavęs miško savininkas reikalavo kuo greičiau susirinkti šiferio atliekas ir sutvarkyti jas kaip pridera, tačiau šiukšlintojai per daug į kalbas nesileido, tik pasakė, kad šiferį planuoja užkasti.

Portalo žiniomis, dėl šio atvejo buvo kreiptasi į policiją. Pasak miško savininko, atvykę policijos pareigūnai, liepė per tam tikrą laiką sutvarkyti išpiltas atliekas, o jei jie to nepadarys, bus imtasi teisinių priemonių.

Po kiek daugiau nei savaitės į mišką nuvykęs vyras išvydo jau sutvarkytą miško teritoriją. Anot jo, šiferis atvežtas iš netoliese esančios sodybos, kurią varžytinėse už kiek daugiau nei 2 tūkstančius eurų nusipirko naujieji savininkai.

Paklausus Raseinių rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Tomo Andriulio, kur gyventojams dėti nebereikalingą, asbesto turintį šiferį, šis atsakė, kad tai padaryti tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Raseinių rajono savivaldybės teritorijoje yra didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelė adresu: Kalniškių k. 1, Raseinių sen., Raseinių r. sav. (prie buvusio sąvartyno), kur vienas gyventojas per metus gali nemokamai pristatyti iki 100 kg asbesto turinčių gaminių atliekų, t. y. šiferį, asbestcementinius vamzdžius ir pan. Jeigu kiekis yra didesnis nei 100 kg, gyventojai šiferį turėtų vežti į Zabieliškio regioninį sąvartyną esantį adresu: Zabieliškio k. 10, Pelėdnagių sen., Kėdainių r. sav., ten už vienos tonos šiferio priėmimą ir sutvarkymą, reikės susimokėti 95,59 eur su PVM,“ – kalbėjo už ekologiją atsakingas specialistas.

T. Andriulis taip pat informavo, kad Raseinių rajono savivaldybės administracija šiuo metu įgyvendina projektą, kurio metu iš Raseinių rajono savivaldybės gyventojų yra nemokamai surenkamos ir sutvarkomos asbesto turinčių gaminių atliekos. Rajono gyventojai, dėl nemokamo asbesto turinčių gaminių atliekų paėmimo ir tinkamo sutvarkymo, gali kreiptis į Raseinių rajono savivaldybės administraciją tel. Nr. (8 428) 79 556 ir el. paštu tomas.andriulis@raseiniai.lt.

Galimybe tinkamai susitvarkyti asbesto turinčių gaminių atliekas nuo 2018 m. vidurio jau pasinaudojo 63 asmenys, iš jų paimta ir tinkamai sutvarkyta 104,06 tonos pavojingų atliekų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us