Raseinių naujienų portalas

Naujienos

VMI primena, kokius dokumentus būtina turėti norintiems pasinaudoti GPM lengvata

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad gyventojai, norintys susigrąžinti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) už jiems atliktas pastatų remonto, lengvųjų automobilių remonto ir nepilnamečių vaikų iki 18 metų priežiūros paslaugas, turi pateikti sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitą (FR0508 forma), o kai iš šių dokumentų turinio negalima nustatyti ar paslauga buvo apmokėta, taip pat pridedami sumokėjimą patvirtinantys dokumentai (pinigų priėmimo kvitas, kasos aparato kvitas ir pan.)

„Kai paslaugas suteikia gyventojas ar įmonė, registravusi veiklą Lietuvoje, o pirkėjas turi darbų / paslaugų suteikimą ir apmokėjimą patvirtinančius dokumentus, tuomet jis gali pasinaudoti GPM lengvata, – akcentuoja VMI prie FM Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė. – tik verta atkreipti dėmesį į tai, kad už darbams ar paslaugoms atlikti įsigytas reikalingas medžiagas, priemones, detales, mechanizmus, sistemas ir panašiai lengvata nebus taikoma”.

Gyventojai, kurie nenori patys pildyti metinių pajamų deklaracijų ir pageidauja, kad preliminarias deklaracijas jiems parengtų VMI, apie savo patirtas išlaidas informaciją mokesčių administratoriui jau gali teikti pranešimu (PRC912 forma[i]). Gyventojų pateiktus duomenis apie išlaidas VMI jiems perkels į atitinkamų metų preliminarią gyventojo pajamų deklaraciją ir ją beliks pateikti.

Pirmąsyk susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojai galės 2020 m., pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2019 metus. Prie jos reikės pridėti skenuotus ar fotografuotus minėtų paslaugų suteikimą ir sumokėjimą patvirtinančius dokumentus. Nuo metų pradžios jau 1224 gyventojai pateikė pranešimus apie išlaidas (PRC912) forma, iš jų didžiausią dalį (978) sudaro gyventojai, pateikę pranešimus apie išlaidas lengvųjų automobilių remontui.

Pildant pranešimą PRC912 svarbu tinkamai nurodyti patirtas išlaidas. Pavyzdžiui, išlaidos už lengvojo automobilio techninio aptarnavimo darbus (automobilių tepalų bei filtrų keitimą, sezoninį padangų keitimą, pūtimą,plovimą), detales nėra priskiriamos lengvojo automobilio remonto paslaugai, išlaidos už statybines medžiagas – pastatų remonto paslaugai, išlaidos už papildomą vaikų ugdymą – auklių paslaugai. Šioms išlaidoms mokesčio lengvata nėra taikoma, todėl pildant pranešimą jas iš bendros sumos reikia atimti. Taip pat, netinka ir tokie dokumentai, kaip atliktų darbų perdavimo-priėmimo aktas ar išankstinė sąskaita-sąmata. Sąskaitose ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvituose gyventojo prašymu turi būti įrašyti paslaugas gavusio asmens duomenys.

VMI primena, kad maksimali išlaidų suma, nuo kurios galės būti susigrąžinta dalis GPM už minėtas paslaugas, yra 2 tūkst. eurų. Maksimali suma, kurią galės susigrąžinti vienas asmuo, yra 400 eurų, jei jo pajamos buvo apmokestintos 20 proc. GPM tarifu. Bendra išlaidų (įskaitant įmokas už studijas, profesinį mokymą, gyvybės draudimo įmokos ar įmokos į pensijų fondus įmokas bei palūkanas už iki 2009 01 01 paimtą gyvenamojo būsto kreditą), kuriomis gali būti mažinamos apmokestinamosios pajamos, suma negalės viršyti 25 procentų gyventojo metinių apmokestinamųjų pajamų. Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

VMI informacija

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Ieva

Na, tų dokumentų per metus nebūna labai daug, tad man puikiai pasitarnauja vienas plonas segtuvėlis ir atskiros įmautės kiekvienos rūšies išlaidų popieriams rinkti. Nors susigrąžinama suma nėra didelė, tačiau pateikimas tikrai nėra sudėtingas ir verta. Būtų šaunu, jei tą lengvatą pratęstų ir už 2022 metus.

Contact Us