Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Ženklo nėra, bet už rūkymą baudą gauti gali

Raseinių miesto rūkoriai dar pamena aršias diskusijas apie draudimą rūkyti miesto centre esančiose viešosiose zonose: Maironio parke, Žemaičio aikštėje ir Nepriklausomybės gynėjų aikštėje. Tačiau dabar apsilankę Nepriklausomybės gynėjų aikštėje akylesni raseiniškiai sutrinka ir nebežino – galima rūkyti, ar ne.

2014 m. balandžio 24 d., Tarybai priėmus sprendimą Nr. (1.1)TS-143, draudžiantį rūkyti minėtose viešose erdvėse, Raseinių miesto seniūnija buvo įpareigota pastatyti įspėjamuosius ženklus.

Prieš dvejus metus prasidėjus Nepriklausomybės gynėjų aikštės rekonstrukcijos darbams, įspėjamasis ženklas buvo demontuotas ir išvežtas. Tarybos sprendimas galioja iki šiol, tačiau į aikštę, po renovacijos, ženklas taip ir nesugrįžo.

Seniūnija ženklą užmiršo

Dėl šios raseiniškių pastebėtos problemos kreipėmės į miesto šeimininką, seniūną Artūrą Milašauską. Seniūnas atsiųstame atsakyme rašo, kad ženklai „prasileido, pasimiršo“.

„Na, greičiausiai per rekonstrukciją jie buvo nuimti (jei buvo pastatyti). Po to paprasčiausiai prasileido, pasimiršo ar tiesiog neatkreipėme dėmesio. Artimiausiu metu pastatysime,“ – trumpai į klausimus atsakė A. Milašauskas.

Galvos skausmas policijai

Kaip tokiais atvejais elgiasi policija? Su šiuo klausimu kreipėmės į Raseinių rajono policijos komisariatą.

Šiaulių apskr. VPK Raseinių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėja Giedrė Deveikienė primena, kad nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, tačiau kiekvienas atvejis yra individualus ir baudos gali pavykti išvengti.

„Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 2 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta nuostata, kad įstatymų ar kitų teisės aktų nežinojimas nuo administracinės atsakomybės neatleidžia. Policija neturi tikslo – nubausti kuo daugiau žmonių. Kiekvieno asmens atvejis nagrinėjamas individualiai. Tiriant įvykį atsižvelgiama į kiekvieną situaciją, aplinkybes ir t. t.

Jei aiškinantis nusižengimo aplinkybes nustatoma kitų pažeidimų ar trūkumų (pvz.: nerūkymo zona paskelbtoje vietoje nepastatyti įspėjamieji ženklai), informuojama už tai atsakinga institucija,“ – atsakomybės taikymo peripetijas komentavo G. Deveikienė.

Raseinių rajono policijos komisariato registrų duomenimis per 2018 metus ir 2019 metų I-ąjį pusmetį rūkymo atvejų nerūkymo zonose (Maironio parke, Žemaičio ir Nepriklausomybės gynėjų aikštėse), neužfiksuota.

Pasak policijos atstovų tokius pažeidimus sunku fiksuoti, kadangi rūkantis asmuo, pamatęs ateinantį pareigūną gali atsikratyti faktą įrodančių daiktų.

Ženklai privalo būti

Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 4 dalyje nurodyta: „juridinio asmens valdymo organai privalo užtikrinti, kad matomose vietose būtų iškabinti įspėjamieji užrašai ar ženklai apie draudimą rūkyti, įrengtos specialios rūkymui skirtos patalpos (vietos) ir iškabinti jas nurodantys užrašai ar ženklai“.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us