Raseinių naujienų portalas

Kita

Ar Raseinių rajonui reikalingas greičio matuoklis?


Šiuo metu viena didžiausių eismo saugumo problemų Raseinių rajone – greitis. Pasibaigus sutarties laikui ir išjungus stacionarius greičio matuoklius, ši problema ypač paaštrėjo.

Raseinių policijos komisariato viršininkas Artūras Košikas rajono politikams pristatė nelinksmą statistiką: „2017 m. rajono keliuose autoįvykių metu žuvo 5 žmonės, 1 sužeistas. Iš viso 2017 m. sužeisti 57 žmonės. 2018 m. užregistruoti 6 autoįvykiai, kurių metu žuvo 5 ir sužeisti 5 asmenys, sužeistų – 49. O šiemet jau užregistruoti 2 skaudūs eismo įvykiai, kurių metu žuvo 3 asmenys, 1 – sužeistas, nukentėjusių – 31. Skaičiai verčia susimastyti, Raseinių rajono rodikliai – aukščiausi Šiaulių apskrityje. Ypač kalbant apie žuvusių asmenų skaičių,“- per tarybos posėdį kalbėjo A. Košikas.

Raseinių raj. policijos komisariato viršininkas rajono politikams pasiūlė, kaip spręsti šią problemą. „Siūlau remtis Šiaulių pavyzdžiu ir įsigyti greičio matuoklį. 2016 m. Šiaulių miesto savivaldybė nupirko greičio matuoklį, ir jis atsipirko per pirmąjį pusmetį. Pagal Vyriausybės nutarimą, įplaukos už baudas skirstomos atitinkamai: 50 proc.- Valstybei, 50 proc. – patenka į savivaldybės biudžetą,“- kaimynų patirtimi dalinosi policijos vadovas.

Rajono politikams siūlydamas, įsigyti greičio matuoklį, A. Košikas išvardino pagrindinius mitus apie greičio matuoklius: „Nereikia manyti, kad minimaliai viršijus greitį, jūs gausite baudą. Greičio matuokliai reikalingi kovai su piktybiškais vairuotojais, kurie mieste, gyvenvietėse greitį viršija ir daugiau nei 20 km/val. Ta problema aktuali ir miesto, ir mūsų miestelių gyventojams. Kitas mitas – greičio matuokliai gali būti statomi tik miesteliuose. Galiu patikinti, kad jis gali būti statomas visame Raseinių rajone, ir automagistralėje, ir mieste, ir miesteliuose ir kaimuose. Policija kartu su savivaldybe turi galimybę nustatyti, kur bus statomas greičio matuoklis. Trečias mitas, kad įplaukos už gautas baudas į rajono biudžetą būtų skaičiuojamos tik iš Raseinių rajone registruotų eismo dalyvių. Tai netiesa, visi prasižengę Raseinių rajone, baudas sumokės Valstybei ir Raseinių rajono biudžetui. “

Rajono politikų prašydamas spręsti vieną didžiausią saugumo problemą – greičio viršijimo – policijos vadovas A. Košikas informavo, kad greičio matuoklis su visa technine ir programine įranga, priežiūra ir duomenų  perdavimu 2 m. kainuotų apie 38 000 eurų (remiantis Šiaulių miesto pavyzdžiu). Policijos vadovo manymu jis atsipirktų per 1 – 1,5 m.

„Greičio matuoklių yra įvairių, stacionarių, mobilių, pritaikytų transporto priemonėms, pigesnių ir brangesnių. Čia jau diskusijų klausimas. Šiandien tik reikia atsakyti į klausimą ar savivalda gali ir nori padėti drausminti greičio mėgėjus?,“- politikų klausė policijos viršininkas A. Košikas.

Rajono tarybos narių diskusijos vaizdo įrašas:

https://www.facebook.com/raseiniunaujienos/videos/368047047437282/?t=264

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us