Raseinių naujienų portalas

KitaSveikata

Rudens gėrybės jūsų sveikatai

Gydytojai sudarė šio sezono superproduktų sąrašą. Kas į jį patenka? Kaip visas šias rudens dovanas geriausia paruošti, kad jos duotų kuo daugiau naudos sveikatai?

Moliūgai
 
Kaip ir morkos – tikros čempionės tarp sveikatai naudingų daržovių, – moliūgai turtingi beta karoteno. Ir jis šioms daržovėms suteikia ne tik nepakartojamą spalvą.
 
Beta karotenas moliūguose yra antioksidantas, saugantis mūsų organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, jį atjauninantis, palaikantis imunitetą bei mažinantis kenksmingą saulės spindulių, rūkymo, streso poveikį.
 
Beta karotenas gerina odos būklę, apsaugo gleivinę nuo virusų. O dar jis, kaip visi žinome, yra vitamino A provitaminas. Tik, skirtingai nuo pastarojo, beta karoteno perteklius nėra mums kenksmingas. Jo tiesiog negali būti per daug, nes mūsų organizmas pasiima tiek, kiek jam reikia.
 
Valgydami moliūgus taip pat pagerinsite savo regą. Beta karotenas ypač naudingas norintiesiems geriau matyti prieblandoje, jis palengvina akims pereiti iš šviesos į tamsą.
 
Kaip paruošti? Beta karotenas iš moliūgų geriausiai pasisavinamas po terminio apdorojimo ir su riebalais. Taigi moliūgų patiekalams geriau nepagailėti sviesto arba grietinėlės.
 
Šias daržoves galima apkepti, troškinti, gaminti garuose bei ruošti iš jų šiltas salotas, pagardinti jomis košę arba pyragų įdarą.
 
Cukinijos
 
Jos – tikra svajonė visiems, norintiesiems numesti svorio. Mat cukinijos turi mažai kalorijų bei padeda pašalinti iš organizmo nereikalingus skysčius (vadinasi, mažina tiek kūno apimtis, tiek ir celiulitą), bet kartu yra labai sočios.
 
Cukinijos – tai puikiai tirpstančios maistinės skaidulos, „nebraižančios“ ir netraumuojančios žarnyno ar skrandžio. Jos absorbuoja kenksmingas medžiagas ir švelniai pašalina jas iš organizmo. Tad nors cukinijos ir negali pasigirti vitaminų gausa, yra laikomos viena idealiausių priemonių apsivalyti nuo toksinų, „blogojo“ cholesterolio pertekliaus. Jos turi kalio, tad stiprina ir širdies raumenį.
 
Kadangi cukinijos išvaro iš organizmo perteklinius skysčius, yra labai naudingos hipertonikams – mažina kraujospūdį. Bet dar jos išjudina tulžį, gerina virškinimą.
 
Ar žinojote, kad cukinijose yra daug magnio? Jis atpalaiduoja kraujagyslių sieneles, taigi taip pat reguliuoja arterinį kraujo spaudimą bei padeda kovoti su stresu.
 
Kaip paruošti? Virtos cukinijos nėra labai skanios, o valgyti keptus patiekalus nesveika, todėl šias daržoves geriausia valgyti arba šviežias, arba troškintas, apkeptas.
 
Visų vaikų mėgstamas patiekalas – miltiniai blynai – bus sveikesni, jei į juos įtarkuosite cukinijos.
 
Salierai
 
Traškiuose salierų stiebuose yra stambių maistinių skaidulų, taigi jie veikia kaip šepetys mūsų žarnynui. Šiose daržovėse taip pat gausu ir širdžiai naudingo kalio, nors pagrindine salierų funkcija vis dėlto laikomas organizmo šarminimas. Mėsa, kiaušiniai, duona – visi šie produktai jį rūgština, taigi salierai veikia kaip priešinga jėga padėdami atkurti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Ši jų savybė, be kita ko, padeda ir sumažinti onkologinių žarnyno ligų riziką.
 
Kaip paruošti? Salierų stiebai valgomi švieži.
 
Brokoliai
 
Tai sveikiausi iš visų kopūstų. Maža to, kad brokoliuose gausu organizmui labai svarbių maistinių skaidulų. Juose dar yra sulforafano, o ši medžiaga turi priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių.
 
Brokoliai ne tik aprūpina organizmą antioksidantais, bet ir „moko“ jį susikurti nuosavą antioksidacinę apsaugos sistemą.
 
Turtingi B grupės vitaminų brokoliai teigiamai veikia nervų sistemą, gerina mąstymo funkciją, spartina apykaitos procesus.
 
Taip pat brokoliuose esama cholino (jo, tarp kitko, daug ir žiediniuose kopūstuose), labai reikalingo smegenims tam, kad jos gebėtų greitai priimti sprendimus ir reaguoti, o mūsų kepenys be cholino tiesiog negalėtų normaliai funkcionuoti.
 

Kaip paruošti? Brokolius galima valgyti šviežius. Jei juos virsite, tai ne ilgiau kaip 2–3 minutes.

Beje, taisyklingai užšaldyti brokoliai išlaiko visas savo naudingąsias savybes.

Spanguolės, bruknės

Jos ne veltui vadinamos jaunystės uogomis, o jų gėrimai – jaunystės eliksyrais.

Kuo arčiau rudens, tuo daugiau spanguolės ir bruknės sukaupia organinių rūgščių, gerinančių mūsų organizmo apykaitos procesus.

Ne naujiena, kad spanguolėse yra labai daug vitamino C. Todėl jos, kaip, beje, ir bruknės, gali tapti puikiu vaistu nuo karščiavimo, padėti kovoti su virusais, stimuliuoti imuninę sistemą ir tonizuoti.

Galima šias uogas naudoti ir kaip skysčius varančias priemones bei natūralius antiseptikus gydant šlapimo sistemos infekcijas. Tiek bruknės, tiek spanguolės mažina cukraus kiekį kraujyje, vadinasi, tinka valgyti diabetikams. Dar jos šalina iš organizmo toksinus bei sunkiuosius metalus.

Antibiotikus vartojantiems pacientams gydytojai dažnai pataria gerti spanguolių arba bruknių morsą. Šie gėrimai sustiprina vaistų poveikį, apsaugo žarnyno mikroflorą, neleidžia įsigalėti patogeniniams organizmams – tai yra kovoja su grybelinėmis ligomis.

Kaip paruošti? Kad ir ką darytumėte, jokiu būdu uogų NEKAITINKITE. Tai sunaikina jose esančius bioflavonoidus ir vitaminą C. Kaitinant pražūsta ir spanguolėse bei bruknėse esantis antiseptikas arbutinas.

Uogas galima valgyti šviežias, galima džiovinti, tačiau geriausia – sutrinti su cukrumi, o paskui skiesti vandeniu ir gerti.

Tik atminkite: trinti spanguoles ir bruknes galima tik emaliuotuose arba mediniuose induose, nes geležis skatina oksidacijos procesą.

Obuoliai

Beveik niekas neturi tiek pektino, kvercetino, kalio ir geležies, kiek obuoliai. Be to, paprastai žmogaus organizmas geležį iš maisto produktų pasisavina gana sunkiai, o štai esančioji obuoliuose jam lengvai prieinama, mat gaunama kartu su vitaminu C.

Obuoliai taip pat nestokoja maistinių skaidulų, stimuliuojančių virškinimą, padedančių sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas. Tie, kam skrandžio rūgštingumas padidėjęs, obuolius gali valgyti keptus – jie išlieka tokie pat naudingi, kaip ir švieži, tačiau lengviau virškinami ir neskatina rėmens.

Flavonoidas kvercetinas saugo stambiąsias kraujagysles ir kapiliarus, obuolių pektinas – padeda pašalinti cholesterolio perteklių iš kraujo, o vitaminas C, be savo įprastinio antioksidacinio poveikio, dar, kaip minėta, talkina organizmui pasisavinant geležį.

Kaip paruošti? Virti obuolių kompotą neverta – verdant vitaminas C suirs, taigi bus sunkiau pasisavinti geležį. Geriausias variantas yra valgyti obuolius šviežius. Nors kepant, kaip žinote, irgi išlieka daug naudingųjų medžiagų.

Daug kam bus malonu sužinoti, kad obuolių pektino galima rasti ir tokiuose saldumynuose, kaip zefyrai, ledinukai.

Jeigu mėgstate šviežiai išspaustas obuolių sultis, geriau gerkite jas atskiestas truputėliu vandens, mat obuoliuose yra labai daug nereikalingus kilogramus auginančio cukraus, o sultyse jis dar bus ir koncentruotas.

Juodieji šermukšniai

Dar vadinamos Mičiurino aronijomis, šio krūmokšnio uogos itin turtingos rutino. O rutinas stiprina kraujagysles ir kapiliarus, yra nepaprastai naudingas širdininkams bei visiems, turintiems problemų dėl kraujagyslių.

Taip pat rutinas apsaugo nuo trombų susidarymo, gerina kraujo sudėtį.

Juoduosiuose šermukšniuose yra daug įvairiausių fermentinių medžiagų, darančių šias uogas puikiausiu antiseptiku.

Kaip paruošti? Terminis apdorojimas pražudytų visas sveikatai naudingas medžiagas, todėl šermukšnių negalima nei kaitinti, nei virti. Galima uogas valgyti šviežias arba įsiberti jų į arbatą, kai toji šiek tiek atvės, ir sutrinti.

Juodieji šermukšniai taip pat džiovinami ir šaldomi – tuomet visas juose esantis gėris išsilaiko per žiemą.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us