Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Regalijos – valdžios ženklas. Ar miesto šventė yra vieta, kur reikia puikuotis savo valdžia?


Savaitgalį nušurmuliavo Smetoniško dvaro stiliaus Raseinių miesto šventė „Rudens bendrystės sodas 2019“. Kaip visuomet buvo raseiniškių, kurie pakritikavo, tačiau didžioji dalis apsilankiusių džiaugėsi gražiai suorganizuota švente. Raseinių rajono kultūros centro darbuotojai, kaip visuomet, verti aplodismentų ir ovacijų. Ačiū jiems, kaip ir UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ už tai, kad miestas sekmadienį jau buvo švarus ir sutvarkytas.

Akylesni raseiniškiai šeštadienį pastebėjo, kad mūsų rajono meras Andrius Bautronis šventėje dalyvavo pasipuošęs mero regalijomis. Protokolą išmanančius šis faktas lengvai šokiravo, mat šių regalijų nešiojimo tvarka yra griežtai reglamentuota.

2006 m., dabartinis mero komandos bendražygis Edmundas Jonyla (tuo metu ėjęs mero pareigas), gruodžio 7 d. patvirtino mero regalijų ir ženklo įteikimo, nešiojimo bei netekimo tvarkos aprašą. Jame yra labai aiškiai išdėstyta, kad mero regalijos yra nekasdienių pareigų atlikimo ir ypatingų iškilmių atributas.

Iki šiol mero regalijos buvo naudojamos labai retai

Buvęs rajono meras Algirdas Gricius paklaustas ar dažnai puošdavosi mero regalijomis, atsakė, kad tik vieną kartą, kai buvo išrinktas meru ir prisiekė iškilmingo Tarybos posėdžio metu. „Mano nuomone, tokį dabartinio mero elgesį galima įvardinti kaip nepagarbą mero institucijai. Aš suprantu, kai merai regalijomis puošiasi per iškilmingus Tarybos posėdžius, pasirašydami bendradarbiavimo sutartis su užsienio delegacijomis. Na jei jau labai norėjosi, galėjo jomis puoštis, kai sveikino miestelėnus nuo scenos. Tačiau to daryti tikrai nevertėjo eilinės, tradicinės šventės metu. Mero regalijos yra nešiojamos atstovaujant Raseinių rajoną. O švenčiant miesto šventę gi neatstovauji Raseinių rajono savivaldybės, tiesiog esi jos dalimi,“- savo nuomonę išdėstė buvęs meras A. Gricius.

Kitas buvęs rajono meras Algimantas Mielinis paklaustas apie mero regalijų nešiojimą, susimąstė ir atsakė: „Buvau užsidėjęs kartą ar du. Vieną kartą kai prisiekiau, kitą kartą lyg tai Valstybinės šventės metu.“ Į klausimą, ar mero regalijų nešiojimas eilinio renginio metu nėra noras pasipuikuoti, buvęs meras A. Mielinis atsakė: „Diskusinis klausimas. Manau, kiekvienas meras pasirenka kaip vertinti tas regalijas. Jis pats turi nuspręsti ar jos tampa „darbinėms“, ar jos turi didelę svarbą.“

Dabartinio mero Andriaus Bautronio nuomone, tai buvo miesto šventė, todėl jis nusprendė pasidabinti mero regalijomis. „Tenka pastebėti, kad aplinkinių rajonų merai gan dažnai nešioja regalijas įvairių švenčių metu. Manau, kad tai geras ir sektinas pavyzdys,“- teigė politikas.

Aplinkinių rajonų merai: regalijos skirtos išskirtinėms progoms

Jurbarko savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius į klausimą, kokiomis progomis jis puošiasi regalijomis, atsakė, kad tik labai ypatingomis: „Sakykim garbės piliečių apdovanojimas ar sutarčių su užsienio delegacijomis pasirašymo metu, bet ir tai pirmiausiai pasidomime, ar tos šalies miesto meras irgi dėsis regalijas.“ Į klausimą, ar rugsėjo pradžioje vykusioje Jurbarko miesto šventėje dabinosi mero regalijomis, kaimyninio rajono meras pajuokavo, kad tai tikrai nėra tas renginys ir vieta, kur reikia tokio iškilmingumo ir oficialumo.

Kito, kaimyninio Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis, beje „meraujantis“ jau 5-ą kadenciją, apie regalijų nešiojimą, išsakė labai griežtą poziciją: „Trys kartai per kadenciją. Pirmas ir paskutinis tarybos posėdis, ir jubiliejinės miesto šventės, kai iškilmingai įteikiami Garbės piliečio vardai, nusipelniusiems radviliškiečiams. Aš nenoriu, kad mero regalijos taptų nuvalkiotu dalyku, tai turi būti pagarbos ženklas.“

Mero regalijos – valdžios ženklas

Mero regalijas labai vertino buvęs Raseinių rajono meras – Kęstutis Skamarakas, jo iniciatyva yra papildytas Mero regalijų ir ženklo nešiojimo ir netekimo aprašas punktu, kuriame teigiama, kad už asmenines lėšas merui leidžiama užsisakyti ir įsigyti (be teisės nešioti) mero regalijų ir ženklo dublikatus.

2006 m. patvirtintame apraše išdėstyta, kad regalijos yra nešiojamos, kai meras atstovauja Raseinių rajono savivaldybei, oficialių ceremonijų, iškilmių, priėmimų metu. Beje, praradus mero regalijas ar ženklą, kaltam asmeniui taikoma visiška atsakomybė.

Žodį „regalija“ žodynai aiškina taip: tai monarcho valdžios ženklas (vainikas, skeptras ir kt.), arba pasižymėjimo ženklas (ordinas, medalis).

Foto iš socialinių tinkų

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us