Raseinių naujienų portalas

Kita

Gydytojams lengviau, mokyklai sunkiau. Praleistų pamokų pateisinimo subtilybės


Nemenku išbandymu tėvams tapo naujoji praleistų pamokų pateisinimo tvarka. Medikai, nuo savo pečių nusiėmę nemenką krūvį, nauja tvarka džiaugiasi ir informuoja, kad jei netyčia ją išdavė – ji yra neteisėta.

Dokumento forma F094/a (kitaip vadinama medicinine pažyma) teikiama tik dviem įstaigoms, SODRA-i ir Užimtumo tarnybai.

Jei mokytojas ar mokyklos administracija iš tėvų reikalauja prisijungti prie internetinio portalo esveikata.lt ir iš ten nukopijuoti duomenis apie vaiko ar studento ligą, tai yra neteisėta. Už tokios informacijos rinkimą ugdymo įstaiga gali gauti tūkstantinę baudą.

Kad praleistų pamokų naujoji pateisinimo tvarka nemenkas rūpestis ir papildomas darbas ugdymo įstaigai, patvirtino ir Raseinių Jono Žemaičio gimnazijos direktorius Linas Dargevičius: „Kaip ir kiekviena mokykla vadovausimės savivaldybės patvirtinta tvarka. Žinoma, į procesą bus gan stipriai įtraukta gimnazijos bendruomenė, stebėsime, kad nebūtų piktnaudžiavimo atvejų“.

Gimnazijų, vidurinių mokyklų vadovams ši tvarka – papildomas galvos skausmas. Vyresnių klasių mokiniai jau– pilnamečiai. Jų pamokų lankumo kontrolė labai sudėtinga. Pasak gimnazijos direktoriaus L. Dargevičiaus, jie patobulino mokymosi sutartis, įdiegė daugiau saugiklių, kurie turėtų drausminti norinčius piktnaudžiauti.

Priimta nauja tvarka

Šiemet Raseinių savivaldybėje pakeista, nuo 2012 m. galiojusi, mokinių pamokų lankomumo apskaitos ir mokyklos nelankymo prevencijos tvarka.

Mokinių pamokų ir mokyklos lankomumas fiksuojamas elektroniniame dienyne. Praleistos pamokos laikomos pateisinamomis, dėl mokinio ligos ar vizito pas gydytoją, dėl tikslinių iškvietimų į karo prievolės centrą, policijos komisariatą, teismą, Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, Švietimo pagalbos tarnybą, ar kitas institucijas pateikus iškvietimą, šaukimą ar kitą įrodantį dokumentą ar jo kopiją.

Dėl kitų priežasčių, tokių kaip nepalankios oro sąlygos, autobuso neatvykimo, artimo mirties, informaciją privalo pateikti tėvai ar globėjai. Jei mokinys atstovauja mokyklai įvairiuose renginiuose, pamokos pateisinamos vadovaujantis direktoriaus įsakymu. Dėl vaiko dalyvavimo neformaliojo vaikų švietimo įstaigų renginiuose, praleistas pamokas pateisinti privalo tėvai ar globėjai.

Pagal galiojantį aprašą už vaikų pamokų lankomumą pirmiausiai atsakingi tėvai ir globėjai. Kilos mokyklos lankomumo problemoms, į problemos sprendimą įsijungia mokytojai, socialiniai pedagogai, mokyklos vadovybė ir kitos už vaiko gerovę atsakingos institucijos.

Kūno kultūros pamokų (ne)lankymas

Jei pamokų nelankymą, gali ir privalo pateisinti tėvai ar globėjai, kol kas su kūno kultūros pamokų nelankymu dėl ligos, kyla tam tikrų klausimų. Pagal naują tvarką, lankyti ar nelankyti kūno kultūros pamokas, sprendimą pasitarę su gydytoju, turi priimti tėvai. Tačiau norint išvengti piktnaudžiavimo, mokytojams kyla daug klausimų. Pavyzdžiui, kiek laiko vaikas turi būti atleistas nuo kūno kultūros pamokų? Šiuos klausimus planuojama spręsti kitą savaitę vyksiančiame kūno kultūros mokytojų pasitarime.

Šiandien praleistas pamokas pateisinti privalo tėvai ar globėjai. Rašoma arba laisva forma, arba pildomas ugdymo įstaigos patvirtintas dokumentas, kuriame tėvai informuoja mokyklos vadovybę, dėl kokių priežasčių vaikas neatvyko į ugdymo įstaigą.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us