Raseinių naujienų portalas


Šiluva – svarbus turistų ir piligrimų traukos centras ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, išlaikęs ilgiausią Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų šventimo tradiciją (virš 600 m.) – Šilines, kurios kiekvienais metais vyksta rugsėjo 7-15 dienomis ir pritraukia tūkstančius piligrimų į miestelį. Raseinių kultūros centras Šiluvoje taip pat prisiderino prie piligrimų ir turistų antplūdžio ir aštunti metai ruošia kultūrinę programą – renginių ciklą „Šiluvos devyndienis “: respublikinį mėgėjų teatrų festivalį, įvairias parodas ir jų pristatymus. Šiemet renginių ciklas skirtas paminėti Žemaitijos metams.

Jau kelerius metus, teatrų festivalio metu, pristatomi ir Raseinių rajono kultūros centro Šiluvoje kolektyvai: bardų duetas, vokalinis ansamblis „Harmonija“, ansamblis „Šilo aidai“ ir vokalinė grupė „Ingrida ir draugai“ (kolektyvų vadovas Saulius Beniulis). Šiemet, visi šie kolektyvai šešis vakarus, prieš pasirodant mėgėjų teatrams iš įvairių Lietuvos kampelių, dainavo po dvi dainas.

Renginių ciklo atidarymas vyko rugsėjo 7 d. Parodas pristatėme rugsėjo 7 ir 8 dienomis, prieš teatrų festivalio pasirodymus. Pirmoji parodoje pristatyta, mūsų seniūnijos pasididžiavimas – tautodailininkė Inija Ambrozienė ir jos šiaudinai Sodai, kurie kiekvienais metais puošia mūsų patalpas renginių ciklo metu. Antroji parodos dalyvė – keramikos darbų ir nepakartojamų angelų autorė Aušra Grendaitė iš Vilniaus. Abi parodos dalyvės susilaukė tikrai didelio kultūros namų lankytojų dėmesio. Parodos pristatymo intarpuose smuiką virkdė studentė smuikininkė Danielė Aleksaitė.

Po parodos pristatymo atėjusiems buvo pasiūlyta  poetinė impresija „Gyvenimo eskizai“. Šioje profesionalių atlikėjų ir aktorių Dalios Kanclerytės ir Alekso Mažono  meistriškai atliekamoje, labai jautrioje – su asmeniniais liudijimais programoje, muzikinius intarpus gitara užpildė Šiluvos parapijos klebonas Erastas Murauskas ir jo mokinys Paulius.

Rugsėjo 8 d. – antroji renginių ciklo diena. Tęsėme paruoštos Vaclovo ir Justino Liubinų (Kelmė) fotografijos darbų parodos pristatymą. Pristatyme dalyvavo Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Aktorius labai nuoširdžiai skaitė vieno iš fotografijos parodos autoriaus eiles, jas šmaikščiai komentuodamas, kadangi nuo jaunystės pažinojo abu parodos dalyvius. Na, o mėgėjų teatrų festivalį atidarė pirmasis dalyvis – Merkinės (Varėnos r.) kultūros centro mėgėjų teatras. Kolektyvas parodė spektaklį pagal Asios Kotliar pjesę „Su jubiliejumi, brangusis”. Scenarijaus autorė  Alma Dudzinskienė.  Režisierė Laimutė Jakštienė.

Rugsėjo 9 d. festivalio dalyvis – Bilso bendruomenės (Druskininkų r.) mėgėjų teatras, kuris žiūrovams pristatė spektaklį pagal  K. Sajos pjesę „Palangos liūtas”. Režisierė Simona Daukantienė.

Rugsėjo 10 d. Šiluvoje svečiavosi Kaltinėnų kultūros namų (Šilalės raj.) mėgėjų teatras. Jie susirinkusiems žiūrovams parodė komedija „Ženteliai” pagal Vidos Bladykaitės pjesę. Režisierė  Neringa Eitutienė.

Rugsėjo 11 d. vakarinėje programoje susirinkusiems spektaklį rodė Bajorų kultūros centro (Rokiškio r.) mėgėjų teatras „Šnekutis”. Kolektyvas vaidino Valentino Krasnogorovo  „Nelankymo diena”. Režisierė Nijolė Čirūnienė.

Rugsėjo 12 d. į teatrų festivalį atvyko kaimynai – Šaukoto (Radviliškio r.) mėgėjų teatras. Jie parodė Žemaitės spektaklį „Trys mylimos”. Režisierė Irena Petrašiūnienė.

Rugsėjo 13 d.-  Žemaičių krašto (Šilutės r.) etnokultūros centro mėgėjų teatras „Lamata” džiugino žiūrovus Edmundo Untulio spektakliu „Nosė su apgamu“. Aktoriai kalbėjo grynų žemaičių tarme. Spektaklį režisavo Dalia Minkevičienė.

Rugsėjo 14 d. pirmą kartą RRKC Šiluvoje scenoje tikri žemaičiai – Skuodo r. kultūros centro Žemaičių teatras. Skuodiškiai vaidino spektaklį pagal Granausko Romualdo noveles „Teisės gyventi kaina“. Scenarijaus autorius ir režisierius Edmundas Untulis, scenografija Vita Lukšienė. Beje, Edmundas Untulis  yra ir šiluviškių pjesės autorius. Buvo labai smagu susitikti Šiluvos scenoje ne tik autorių, bet ir jo kolektyvą.

Nepajutome, kaip atėjo ir paskutinė „Šiluvos devyndienio 2019“ – respublikinio mėgėjų teatrų festivalio diena – Rugsėjo 15 – oji. Šią dieną į Šiluvą atvyko svečiai iš labai toli. Birštono vienkiemio teatras (Druskininkai) Bilsiečiai pristatė publicistinį vaidinimą „Kalboje – tautos stiprybė“. Scenarijaus autorė ir režisierė Beata Klimavičienė. Taip pat dalyvavo ir Birštono vienkiemio vokalinis ansamblis, vadovė Inesa Rutkauskienė. Kolektyvas įnešė ypatingą nuotaiką ir nuteikė žiūrovus renginių ciklo užbaigimo programai.

Su ištikimaisiais žiūrovais atsisveikinome sakraline kompozicija „Nėra spyglių be rožės”, skirtame Švč. Mergelės Marijos Gimimo dienos paminėjimui. Meninėje programoje vienam tikslui susivienijo šios pajėgos ir kvietė susirinkusius meditacijai drauge su Raseinių parapijos Votivos choru (vad. Gerda Lapinskaitė), Šiluvos parapijos klebonu Erastu Murausku, smuikininkėmis Austėja Pranckūnaite, Eligija Dobilaitiene, akompaniatore Jolita Oržekauskaite, skaitovėmis – Sandra Maslauskiene, Šiluvos gimnazijos mokine Austėja Mažeikaitė, kultūrinių renginių organizatore Šiluvoje Birute Greiciene, būgnininku Adu iš Kelmės meno mokyklos, RRKC Šiluvoje mėgėjų teatro „Cinkelis” artistėmis, RRKC darbuotojais: Nerijumi Guntarskiu, Domantu Valinčiumi, Raimundu Tarvydu, floriste Aurelija Vaišvilaite. Dėkoju visai jungtinei komandai. Kartu mes daug  galime!

Kultūros namuose vyko ir bažnytinių chorų repeticijos – smagu kad galėjome pasitarnauti. Savaitgaliais kultūros namų kieme Inija Ambrozienė vykdė edukacinę programą  ir užsukusius kiemelin mokė verti iš šiaudų žvaigždes, rombus. Susidomėjusių tikrai netrūko.

Esu dėkinga ir visam pulkui geranoriškų pagalbininkų: Šiluvos bendruomenės Aušrinė pirmininkei Juditai Stoškienei, seniūnui Juozui Šlepui, Šiluvos mėgėjų teatro moterims, savanorėms Daliai Valantinienei, Erikai Jankauskei, Laimutei Ivanauskienei ir visiems Šiluvos meno kolektyvams – jų vadovams  A. ir S. Beniuliams, kurie visus vakarus papuošdavo savo dainomis mūsų programą. Taip susirinkusiems miestelio svečiams parodėme, kad ir Šiluvoje yra puikių kolektyvų ir nuostabių žmonių, mėgstančių dainą, muziką.

Esu labai dėkinga žiūrovams – kurie kas vakarą užpildydavo salę ir negailėjo kolektyvams plojimų bei pagerbdavo žiūrovus atsistodami. Į RRKC Šiluvoje renginių ciklą kasmet susirenka vis daugiau žiūrovų, o apsilankiusiųjų parodose ir spektakliuose geografija tikrai plečiasi. Vis daugiau renginio gerbėjų atvyksta iš visos Lietuvos..  

Teksto autorė:

RRKC Šiluvoje kultūrinių renginių organizatorė – respublikinio renginių ciklo renginių ciklo „Šiluvos devyndienis 2019“ sumanytoja Birutė Greicienė

Teksto nuotraukos Birutės Greicienės, Vaclovo Liubino, Dalios Valantinienės

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us