Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Vyriausybė: statybininko kortelė bus privaloma

Vyriausybė trečiadienį nutarė įdiegti privalomą statybininko tapatybės kortelę, taip siekiant mažinti šešėlį ir nelegalų darbą statybų sektoriuje. Tam dar turės pritarti Seimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) argumentuoja, kad sistema leis valstybės institucijoms greičiau ir lengviau nustatyti statybininko tapatybę ir darbdavį. 

„Šis pokytis atneš naudos visiems: darbuotojui, kuris turės kodą, pirmiausia, tai bus teisingo apmokėjimo už darbą garantas, darbdaviui – efektyvesnis darbų valdymas, profesinėms sąjungoms – tai įrankis užtikrinti darbuotojų saugumą, o valstybės institucijos galės anksčiau įžvelgti rizikas ir greičiau identifikuoti nesaugią aplinką darbe, nustatyti galimus piktnaudžiavimus“, – pranešime sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak ministerijos, kiekvienas statybininkas privalės turėti kodą, o duomenys apie statybvietę ir joje dirbančius asmenis bus įtraukti į informacinę sistemą, ją realiu laiku galės matyti patys darbuotojai, rangovai, Darbo inspekcija, Mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, policija ir Teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Skaičiuojama, kad kasmet Lietuvos statybų srityje neapskaitoma apie 500–700 mln. eurų pajamų, čia dirba apie 95 tūkst. darbuotojų, iš kurių kas ketvirtas vertinamas kaip rizikingas mokesčių mokėtojas.

Ministerijos teigimu, statybose dirbančių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis yra mažesnis nei daugumos kitų panašių darbuotojų, o mažiau nei minimali alga gauna kas penktas statybininkas.

Siūlymo kritikai teigia, kad nėra prasmės iš naujo kurti jau veikiančią sistemą ir papildomai leisti biudžeto lėšas. Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas siūlo jau veikiančią sistemą padaryti privalomą. 

Asociacija statybininko korteles išduoda nuo praėjusių metų liepos – jos išduodamos išlaikius egzaminą.

Trišalė taryba rugpjūtį nesutarė, kas turėtų šią sistemą įgyvendinti – asociacija ar valstybinis sektorius. Vyriausybės atstovai nesutinka, kad sistemą administruotų LSA. 

Už kortelių pažeidimus siūloma bausti iki 2550 eurų bauda, o už pakartotinį pažeidimą – iki 6 tūkst. eurų. 

Naujai sistemai sukurti reikės apie 1,5 mln. eurų, o jos palaikymui – dar apie 200 tūkst. eurų kasmet.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
technikosnuoma24.lt

Del seselio tikrai gerai, nes nerealu, jog statybininku atlyginimai tokie mazi. Nors mes savo jegomis viska planuojame pasidaryti taupymo sumetimais, tad nemokant sau atlyginimo ko gero korteles nereikes.

Contact Us