Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Naikinimo metas. Likviduojamas Raseinių rajono jaunimo užimtumo centras


Po naujų metų galėsime mėgautis itin suaktyvėjusiu vietos politikų dėmesiu. Ore jau tvyro būsimų rinkimų į  LR Seimą įtampa.  Gal šitas laikotarpis bus palankus ir padės visiškai neišnykti Raseinių rajono jaunimo užimtumo centrui?

Praėjusią savaitę, buldozerio principu (15 balsų UŽ panaikinimą), priimtas sprendimas – likviduoti VšĮ Raseinių rajono jaunimo užimtumo centrą. Ir tai padarė politikai, kurie prieš rinkimus suokė, koks svarbus jiems yra jaunas raseiniškis, kaip jam trūksta veiklų mūsų rajone ir t.t.

Tad nuo kitų metų vasario mėnesio ši, su jaunimo dirbanti įstaiga, bus panaikinta, o jos funkcijos perduotos Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybai. Teigiama, kad taip bus sutaupyta apie 30 000 eurų, kurie bus nukreipti veikloms darbui su jaunimu. Tad jaunimo poreikius iki šiol puikiai atitikusi įstaiga taps penkta koja.

Tarybos posėdžio metu, jaunimo centro pusėn skrido nemažai kaltinimų: neveiklumu, negebėjimu, nemokėjimu ir t.t.  Matyt politikai patys sau bandė pateisinti tokį poelgį, vietoje to, kad paskirti specialistą, padėti ir patarti, kaip prižiūrėti ir rūpintis, taip neseniai įkurta įstaiga. Jau rašėme, kad pirmiausiai pradėjo strigti šios įstaigos direktoriaus skyrimo konkursas. Dalyviai pasirodė turį per mažai kompetencijos.


Nuoroda į straipsnį: https://raseiniunaujienos.lt/2019/09/25/savivaldybes-isteigtas-jaunimo-centras-be-vadovo-pinigu-ir-patalpu/

Kur? Kaip? Kada? Niekas nežino

Šią akimirką kova – pralaimėta. Įstaigos, dirbančios su jaunimu, likimas nuspręstas. Kol kas, pabrėžiame – KOL KAS – jaunimui leista pasilikti miesto centre esančiose patalpose. Kodėl kol kas? Todėl, kad jau yra rajono vadovų: mero Andriaus Bautronio ir jo pavaduotojo Kęstučio Užemecko, pažadas (kol kas tik žodinis) pastatą, šiuo metu nuomojamą Policijai, atiduoti Raseinių meno mokyklai. O šiai ugdymo įstaigai reikės visų patalpų. Ir salės, kurioje šiandien veikia Jaunimo centras. Tad kas metų-dviejų bėgyje laukia tų jaunų žmonių, kurie mielai čia leidžia laisvą laiką?

Pasak laikinai direktorės pareigas vykdančios Romos Vaičiulytės, jie žino tik faktą, kad įstaiga likviduojama. „Kas laukia toliau ir kokie procesai vyks, dar nieko konkrečiai nežinome – laikas parodys,“- mintimis dalinasi su jaunimu dirbanti mergina. Pasak vadovės jų įstaigoje vyrauja sezoniškumas, vasarą jaunimo būna šiek tiek mažiau, o atvėsus orams, pvz. lapkričio mėn. duomenimis, centrą aplankė 692 jaunuoliai (dienos vidurkis – 36 jauni žmonės).

Jauna vadovė pasiguodė, kad jie jau senokai informuoti apie būsimą likvidavimą: „Gyvendami likvidavimo nuotaikomis negalime rašyti projektų, nes pagal teisės aktus likviduojamos įstaigos nepretenduoja į paramą.“

Redakcijai teko girdėti ir konkretaus politiko pavardę, kuris jaunimui „patarė“ neberašyti jokių projektų veiklai finansuoti.

Jaunimo centras lyginant su kai kuriomis savivaldybės administracijos išlaidomis, kainuoja tikrai ne daug. „Spalio mėnesio darbo užmokesčiui buvo skirta 3310,40 Eur (4 pareigybių atlyginimai kartu su mokesčiais), kitoms prekių ir paslaugų įsigijimo išlaidoms metams (!) – 9615,76 Eur. Šios lėšos gautos iš Raseinių rajono savivaldybės,“- tokius skaičius pateikė VšĮ direktorė.

Kodėl svarbu, kad jaunimui skirta erdvė būtų miesto centre?

„Tokio pobūdžio įstaigos/erdvės vieta yra be galo svarbi. Tai akcentuojama ir visuose jaunimo darbuotojų mokymuose. Jei ji įkurta viename iš miesto mikrorajonų – akivaizdu, jog joje lankysis tik to mikrorajono gyventojai. Jei centras/erdvė įkurti prie vienos iš miesto mokyklų, kai kitos – išmėtytos kituose miesto pakraščiuose, jose lankysis tik tos mokyklos, kuri yra arčiausiai, moksleiviai. Žinoma, jei miestas yra didelis, ši problema išsprendžiama įkūrus keletą tokių centrų/erdvių. Tokiame mieste kaip Raseiniai, kai jaunimo centras yra vienas, svarbu, jog jis būtų patogioje vietoje kiekvienam jaunuoliui – gyvenančiam tiek mieste, tiek rajone. Dėl šios priežasties dabartinė vieta yra ideali – ganėtinai lengvai pasiekiama moksleiviams iš visų miesto mokymo įstaigų, netoli autobusų stotis, kurios dėka esame prieinami ir rajone gyvenantiems jaunuoliams,“- motyvus išdėstė VšĮ Raseinių rajono užimtumo centro vadovė.

Apie įstaigos likvidavimą jaunimas jau žino

Centrą lanko 14-29 metų jaunuoliai. „Turime lankytojų iš visų Raseinių ugdymo įstaigų: Raseinių Šaltinio progimnazijos, Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos, VšĮ Raseinių technologijų ir verslo mokyklos, Raseinių Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos. Pas mus apsilanko ir niekur nedirbantys ir nesimokantys jaunuoliai, bei dirbantys jauni žmonės,“- vardino vadovė R. Vaičiulytė. Pasak merginos, sužinojęs apie politikų sprendimą, jaunimas suglumo, tačiau įstaigos darbuotojai, pasistengė paaiškinti vykstančius procesus ir toliau stengiasi užtikrinti kasdieninę veiklą.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Gediminas Jakubauskas

Būtų be gali smalsu sužinoti kokia to jaunimo centro veikla. Nes metinis biudžetas tiktai įspūdingas. Nežinau gal klystu bet nesigirdi jokios konkrečios centro veiklos apart to, kad jis egzistuoja. Norėtūsi plačiau komentarų apie renginius kuriuos surengė per praėjusius metus, dar labai svarbus aspektas: kas šios všį steigėjas ar steigėjai ? Nes jei steigėja savivaldybė tai anokia čia všį. Ir klausimas tampa išsemtas, nes jei savivaldybė įsteigė, tai ji ir panaikino. Jeigu atvirkščiai, tai kaip savivaldybė gali kelti klausimą apie šios všį panaikinimą? Tai tampa neteisėta.

Contact Us