Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Grinčo pošventiniai pamąstymai

(papildyta savivaldybės administracijos komentaru)

Atsipūtus po šventinio maratono įdomu pasvarstyti ir žinoma – paskaičiuoti. Taigi, Kalėdinės eglutės. Buvo miestų, kurie prisiminė seną gerą tradiciją puošti tradicinę, gyvą žaliaskarę – pavyzdžiui Rokiškis, Elektrėnai, Kupiškis, ir t.t.. Buvo miestų, kurie originaliai ir labai nebrangiai padabino pagrindinę miesto puošmeną – tai mūsų kaimynai jurbarkiečiai. Jie deklaruoja, kad miesto (o ne eglutės) papuošimams iš biudžeto skyrė 12 tūkst. eurų, o pati eglutė kainavusi vos keliasdešimt eurų. Kita savivaldybių dalis „pasitaškė“.

Kiek kainavo Raseinių miesto eglutė? Dar nežinia…

Kiek buvo išleista Raseinių miesto puošybai, klausimas – sudėtingas. Šiemet atsirado raseiniškių iniciatyva „Kalėdos Raseiniuose“, kurią globojo Raseinių rajono savivaldybė. Ji kvietė aukoti, arba kaip kiti juokavo „susimesti“ Kalėdiniam miesto papuošimui. Kaip informuoja šios iniciatyvos autoriai, per paramos rinkimo laikotarpį buvo surinkta lygiai 9 000 eurų finansinės paramos. Buvo gautos ir dovanos (arka, girliandos ir t.t.), tad suma padidėjo iki 10 150,00 eurų.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad šie pinigai skirti tik Raseinių miesto papuošimui.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja I. Juknevičienė informavo, kad eglutė rajono biudžetui kainavo beveik 11 000 eurų.

Visi miesto puošybos darbai buvo pavesti atlikti Raseinių rajono kultūros centrui, todėl, kas kiek ir už ką mokėjo klauskite jų. Administracija už tai nemokėjo,“ – atsakė valdininkė.

Suma sparčiai didėja

Tačiau net nežinant pagrindinės miesto puošmenos kainos, įdomu paskaičiuoti. Mat bendra suma, išleista Raseinių miesto papuošimui sparčiai apvalėja. Pasidomėjus, kiek kainavo UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ darbas, sužinojome, kad daugiau nei 2 000 (su 30 proc. nuolaida) eurų. Ir įdomu tai, kad sąskaita išrašyta Raseinių rajono kultūros centrui. Klausimas: o nuo kada šios įstaigos funkcijos pasikeitė ir ji yra atsakinga už tokius žemiškus darbus?

Visi žino, kaip smagu puoštis laukiant švenčių, bet visi žino ir tai, kad po švenčių puošmenas reikia nurinkti, sudėti ir iki kitų metų pamiršti. Ar tai reiškia, kad Kultūros centras vėl gaus 2 276, 60 eurų su PVM sąskaitą dabar jau už nupuoštą miesta? Tiesa, komunalininkai kol kas dar nežino, kada reikės imtis šių darbų. Kaip sakė, laukia užsakovų pageidavimo. O kas užsakinės nupuošimą? Iš kitos pusės ir tegul kabo, kiek gi čia iki tų Kalėdų liko? Tik bėda, kad dalis (37 vnt.) dekoracijų papuošusių Vilniaus ir Maironio g. – nuomotos iš UAB „Švenčių studijos“ (kainavo 5 857, 96 suaukotų eurų). Grąžinti teks.

Bendrą sumą tikslinsime

Šiandien yra aiškūs tokie skaičiai: raseiniškių suaukota 10 150 eurų suma, UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ atliktų darbų (TIK papuošimo) kaina – 2 276, 60, miesto eglė – 10 890 eurų. Šioje schemoje trūksta dar kelių dedamųjų – komunalininkų atliktų darbų puošiant eglutę kainos, nupuošimo darbų kainos, ir elektros išlaidos.

Šiai dienai žinomų išlaidų suma– 23 316,60 eurų. Pernai iš Raseinių rajono biudžeto miesto papuošimui buvo skirta – 15 000 eurų, eglutė kainavo apie 10 000 eurų su PVM.

Ar tikrai verta?

Eglučių varžybos Lietuvoje sulaukia įvairių diskusijų. Dalis gyventojų šaiposi iš noro puikuotis, išleisti dideles pinigų sumas, nors galo su galu nesuduriame, kita dalis džiaugiasi, keliauja per šalį apžiūrinėdami miestų puošmenas. Tik regis tuoj prieisime liepto galą, kai nebebus kuo nustebinti.

Lietuviai labai mėgsta remtis skandinavų praktika, tai ruošiant vaikų teisių naują tvarką, tai tobulinant švietimo sistemą, ar ribojant alkoholio ribojimą. Gal vertėtų pasidomėti, kokios ten eglutės puošia miestų centrus? Nustebtumėte.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us