Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Vaikų dienos centrams skirta 5,3 mln. eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos suburta komisija paskirstė 5,3 mln. eurų Vaikų dienos centrams.

Iš viso finansavimas skirtas 343 konkurse atrinktiems projektams, pirmadienį informavo ministerija. Skiriama suma panaši, kaip ir pernai, kai buvo skirta 5,2 mln. eurų.

Vienam projektui šiemet skirta 7-16 tūkst. eurų metams, dešimtadalį šios sumos centrai turėjo užsitikrinti iš savivaldybių, privačių rėmėjų.

Šiose įstaigose vaikai turi galimybę paruošti pamokas, maitintis ar dalyvauti ugdomoje veikloje. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, tai yra itin veiksminga prevencinė ir pagalbos priemonė „vaikams, kurie savo šeimose susiduria su iššūkiais“.

„Galbūt nedaug kas žino, bet vaikų dienos centrai dirba ne tik su vaikais, bet ir jų šeimomis, todėl tai sustiprina pačią šeimą, sumažina riziką, kad vaikas patirs nepriežiūrą“, – teigia L. Kukuraitis.

Už socialinės priežiūros paslaugas šalyje atsakingos savivaldybėms, ministerija finansavimą skiria norėdama plėsti vaikų dienos centrų tinklą. Nuo 2021 metų planuojama keisti finansavimo modelį – lėšos būtų skirstomos nebe konkurso tvarka, o pervestos savivaldybėms, kurios savo ruožtu ir priimtų tolesnius sprendimus.

Ministerija antradienį Seimui ketina pateikti ir pataisas, pagal kurias visos socialinės priežiūros paslaugos bus akredituojamos. Įstaigos, norinčios vykdyti tokias paslaugas, turės teikti prašymus savivaldybėms ir galės užsitikrinti finansavimą bent trejiems metams su galimybe šį terminą pratęsti.

Vaikų dienos centrus gali steigti savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, religinės bendruomenės ar bendrijos, vietos gyventojų bendruomenės.

2019 metams vaikų dienos centrams buvo paskirstyta 5,2 mln. eurų, 2018 metais – 3,9 mln. eurų, 2017 metais – 3,6 mln. eurų.

Savivaldybių duomenimis, Lietuvoje praėjusių metų viduryje veikė 401 vaikų dienos centras.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us