Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Austėjos Pociūtės ir Esteros Germanavičiūtės darbai eksponuojami LR Seime

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras (LMNŠC) kartu su Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Dailės mokytojų asociacija (DMA) organizavo Laisvės gynėjų dienai skirtą nacionalinį mokinių piešinių konkursą „Mes užaugome laisvi“. Tai meninio ir kultūrinio ugdymo projekto „Mus moko patirtis ir praeitis“ dalis – kryptingai puoselėjamas renginys, tęsiantis 2017 m. ir 2018 m. organizuotų konkursų „Mes užaugome laisvi“ tradicijas. Taip skirtingo amžiaus mokiniai yra nuolat skatinami suvokti Laisvės vertę, pažinti ir pasirinkta menine raiška atspindėti praeities ir dabarties sąsajas, ieškoti apgintos laisvės įprasminimo, kuriant tapybines, grafines, mišrios technikos kompozicijas.

Konkurso rengėjai nuoširdžiai dėkoja visiems savo kūrinius komisijos vertinimui pateikusiems mokiniams ir jų mokytojams. Iš beveik pusės tūkstančio atsiųstų kūrinių matyti, jog konkurso dalyvius Laisvės tema sudomino, buvo jiems svarbi. Džiugina pristatytų darbų įvairovė ir atsiųstų darbų meniškumas visose trijose 7–10 metų, 11–14 metų ir 15–18 metų mokinių amžiaus grupėse. Šįkart išskirtines mokinių darbų kolekcijas pristatė mokytojai iš Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos, Vilniaus Abraomo Kulviečio klasikinės gimnazijos, Šilalės meno mokyklos, Nacionalinė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų  mokyklos, Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos, Raseinių rajono kultūros centro dailės studijos, Skuodo meno mokyklos Ylakių skyriaus, Alytaus dailės mokyklos, VšĮ Pranciškonų gimnazijos, Tauragės „Aušros“ progimnazijos, Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro dizaino studijos „Kukutis“ ir kt.

Konkurso dalyviai savitai interpretavo Laisvės temą, daug dėmesio skirdami istorinėms detalėms ir tautinei atributikai. Tradiciškai jauniausieji dažniausiai kūrybinių idėjų sėmėsi artimiausioje aplinkoje, gyvenimo laisvoje šalyje simboliuose ar įsivaizduojamose praeities kovų scenose. Vyresnieji ieškojo originalių laisvės idėją atliepiančių kompozicijų, atskleisdami pasirinktų meninių priemonių techninius niuansus. Vyriausieji daugiau interpretavo laisvės temą pasitelkdami simbolinius praeities ir dabarties vaizdus, akcentuodami tikroviškas detales.

Džiugu, kad net dvi Raseinių rajono kultūros centro dailės studijos jaunosios kūrėjos pateko į laureatų penketukus savo amžiaus grupėse. Tai dešimtmetė Austėja Pociūtė (piešinys  „Laisvės skrydis“,7-10 metų amžiaus grupė) ir vienuolikmetė Estera Germanavičiūtė (piešinys  „Čia-mūsų namai“, 11-14 metų amžiaus grupė). Jų darbai eksponuojami Lietuvos Respublikos Seime, kur parodos atidarymo metu mergaitėms buvo įteikti diplomai bei rėmėjų dovanos.

Sveikiname respublikinio konkurso „Mes užaugome laisvi“ laureates ir linkime ir toliau skinti laurus piešinių konkursuose.

Teksto  ir nuotraukų autorė:

Raseinių rajono kultūros centro studijos (dailės) vadovė Dalia Rapalytė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us