Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Uždaromų mokyklų istorijos tęsiasi. Bendruomenės kyla į kovą už savo mokyklas

Kas vienija Ilgižių, Gylių ir Žaiginio bendruomenes? Nežinote? Atsakymas paprastas – šiuose kaimuose nebėra, arba nebeliks MOKYKLŲ. Vienos bendruomenės į tai sureagavo ramiau, kitos nutarė kovoti už teisę turėti savo mokyklą.

Žaiginiškė Jolanta Žukauskienė facebook grupę Žaiginiškiai” parašė: „Žaiginio mokykla 200 metų jubiliejaus NESULAUKS (Wikipedijos duomenimis Žaiginio mokykla įkurta 1821 metais).

TAIP NUSPRENDĖ MŪSŲ RAJONO VALDŽIA…VISUS VAIKUS NUO RUGSĖJO Į ŠILUVOS GIMNAZIJĄ…NORS MOKYKLOJE MOKOSI DAUGIAU NEI 70 MOKINIŲ, DIRBA NUOSTABŪS, SAVO DARBĄ IŠMANANTYS IR MYLINTYS MOKYTOJAI, ČIA VYKDOMI ĮVAIRŪS PROJEKTAI, VYKSTA KULTŪRINIAI IR EDUKACINIAI RENGINIAI. Daug įvairių renginių organizuojama su Žaiginio biblioteka (Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos filialas) ir Žaiginio bendruomene „Bitupis”.
NETIESA, kad mažesnėje kaimo mokykloje blogesnė mokymo KOKYBĖ, kaip dabar mums sako atvykę savo „nuosprendį” perduoti valdžios vyrai…
Kiekvienas šioje mokykloje-daugiafunkciame centre dirbantis žmogus, kokios jo pareigos bebūtų-mokytojas, jo padėjėjas, valytoja ar bibliotekininkė-rūpinasi čia besimokančiais vaikais, jei reikia paguodžia, pamoko, pataria, užjaučia…o kas tą mažą, didesnėje mokykloje pasimetusį žmogutį, paguos?!. Niekam nebus įdomus…
O kalbant apie UGDYMO KOKYBĘ- ne tiek ir mažai yra pasiekę mūsų mokyklą baigę žaiginiškiai, gal reikia pavardžių?
GAILA, KAD UŽDAROMA MOKYKLA, KAI TOKIA MATERIALINĖ BAZĖ.
Tą matome ir žinome, viskas tik tik po renovacijos.
AR BŪS GRAŽIAU, KAI BUS VISKAS SUDAUŽYTA? IŠDRĄSKYTA?!.
GAL GRAŽIAU TADA MŪSŲ MIESTELIS ATRODYS RAJONO VALDŽIAI, nes dabar jie sako, kad nežino ką su tuo GRAŽIU pastatu daryti?!.
TAI KODĖL MES TEN JUOS IŠRINKOME, JEI JIE NEŽINO? Juk geras šeimininkas namuose žino kaip tvarkytis.

P.S. čia galite išsakyti savo nuomonę, tik būkime kultūringesni nei mūsų VALDŽIA, „draskydama” mūsų, žaiginiškių širdis su šypsena žiūrėdami į akis“.

Komentuodami gyventojai stebėjosi ir svarstė: kodėl rajono valdžia sugebėjo bendruomenę tik informuoti, o sprendimą priėmė patys; kam tartis su bendruomene; bendruomenė yra reikalinga prieš rinkimus. Tiek ir daugiau nuomonių buvo išsakyta viešoje diskusijoje.

Žaiginio bendruomenės gyventojai socialinio tinklo erdvėje klausė „negi šio proceso (mokyklos uždarymo) negalima sustabdyti?“. Į diskusiją trumpam įsitraukė ir LR Seimo narys Arvydas Nekrošius, pagailėjo bendruomenės, o „karštą bulvę“ – politiškai nepopuliaraus sprendimo pasekmes – permetė savivaldai, mat pasak seimūno, tik savivaldybė turi sprendimo teisę. Gerbiamas politikas A. Nekrošius „patogiai“ pamiršo, kad jo bendrapartiečiai, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Raseinių skyriaus nariai yra valdančiojoje Tarybos daugumoje. Vienas iš jo buvusių patarėjų Kęstutis Užemeckas vykdo mero pavaduotojo pareigas. O politikoje taip jau priimta, kad politinės jėgos tariasi ir priima bendrus sprendimus. Tad gal reiktų ne „karštą bulvę“ mėtyti, o pradėti gyventi Raseinių rajono gyvenimo aktualijomis?

Gyventojai, diskutuodami apie renovuotą, puikiai bendruomenei pritaikytą Žaiginio Pranciškaus Šivickio mokyklą –daugiafunkcinį centrą, jį įvardino „moksleivių donoru“, mat jau seniai sklinda kalbos, kad šios ugdymo įstaigos uždarymo autorius, mero Andriaus Bautronio bendrapartietis, vadovaujantis netoli esančiai gimnazijai. O joje pasirodo, ženkliai mažėja moksleivių skaičius.

Subscribe
Notify of
guest
3 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
donis is kauno

o kas is valdzios taikosi i jau graziai suremontuota pastata ? zmoniu lesom suremontavo , dabar galima ir paimti.

Pilietė

Labai apmaudu, kad tiek vaikų iškeliaus is namų anksčiau nei planuota tėvelių. Nei vienas tėvelis manau nenori paleisti savo pirmokelio toli nuo namų. Mokslas yra labai svarbus vaiko gyvenime. Ir žinoma su kokia emocija jis I ja keliaus. Man pasisekė aš lankiau Ilgiziu pagrindine mokykla ir ji buvo labai arti namų.
Kiek atmenu mokyklai reikėjo remonto kai mokinausi, šiai dienai galiu palyginti kokia buvo mokykla ir kokia ji dabar. Kalbu apie Ilgiziu mokykla. Dievaži po renovacijos, aplinka graži, tai ne ta mokykla kuria aš lankiau ir labai gaila kad toks pastatas bus paliktas sunykti. Išdaužyti langai, isspardytos durys isdraskyta viskas bus po lentelę, plytele…. Baisu.
Gaila kad dauguma pedagogų neteks darbo…. Vaikai mažose mokyklose jaučiasi saugiau, tampa manau šeima. Ir švietimo prasme manau tikrai neatsilieka nuo miestelių ar miestų mokyklų.
Taip nyksta kaimai, mokyklos, mažėja gyventojų skaičius, dauguma jaunimo issilakto svetur, bet tikrai ne is gero gyvenimo.
Gaila kad valdžia nežiūri į žmogaus poreikius ar bendruomenės. Kiekvienas už save ir skambina is savo varpinės.
Labai gaila uždaromu mažų mokyklų.

Vilma

O kogi tikėtis …viskas nyksta ..nyksta darbai ..gyventojai ..jaunos šeimos ir aišku vaikai…tuštėja rajonas ir visi kiti rajonėliai ,nes išrinktieji ne kaip geri gaspadoriai žiūri į bendrą vaizdą rajone …bet i savo kiemus , kiemelius … Kiek naujų darbo vietų sukurta …ner dsrbo..nebus ir gyventojų ..kiekvienas rūpinasi savo gerove pats )

Contact Us