Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Beveik 70 procentų. Tiek padidės vietinės rinkliavos už atliekas mokestis daugiabučių namų gyventojams

Raseinių rajono valdančioji dauguma (14 tarybos narių: konservatoriai, socialdemokratai, tvarkiečiai ir valstiečiai) Tarybos posėdžio metu pritarė rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų nustatytos metodikos pakeitimui. Jei aiškiau – ženkliam kainų šuoliui. Skaudžiausiai tai pajus daugiabučių namų gyventojai, jiems paslauga pabrangsta 67,31 procentu. Individualių namų gyventojams atliekų surinkimo paslauga brangsta – 52,75 procentais.

Pavyzdžiui, keturių asmenų šeima gyvenanti daugiabutyje 2019 m. vietinės rinkliavos mokėjo 78,80 Eurų.  2020 m. ši suma bus 131,84 Euras.

Individualiame name gyvenanti 3 asmenų šeima, turinti vieną konteinerį šiemet mokėjo 45,76 Eurus, už 2020 m. mokės 69,90 Eurus.

2017 m. įvesta nauja rinkliava, kurią sudarė du parametrai: pastovus, t.y. gyventojų skaičius arba kvadratiniai metrai, ir kintamas – konteinerio ištuštinimas arba darbuotojų, mokinių, vaikų skaičius. Didėja abiejų parametrų apmokestinimas.

Didesnės sąskaitos jau šiemet

Sakyti, kad šio mokesčio didinimas sukėlė audringas diskusijas tarp vietos politikų – būtų netiesa. Opozicijoje esantys Tarybos nariai siūlė neskubėti, dar analizuoti siūlomus pokyčius, bet valdančioji dauguma manė kitaip. Sprendimo projektas buvo svarstytas trijuose komitetuose, viename jų, Kaimo reikalų, ekologijos ir teritorijų planavimo komitete – nepritarta. Su rinkliavos mokesčio didinimu sutiko tik šio komiteto pirmininkė, socdemė D. Kaupaitienė ir konservatorius A. Bradauskas. Komitete nuskambėjo geriausiai situaciją apibudinanti frazė: čia neišsiaiškinsim visko, kiek supratom tiek, kviečiu balsuoti. Deja, ir Tarybos posėdžio metu atliekų surinkimo sistema vietos politikų apibudinta, kaip tamsus miškas. Tačiau 14 vietos politikų, kaip pagal komandą paspaudė mygtuką „UŽ“.

Vietinės rinkliavos didinimas ne vienam politikui – skaudi tema, Raseinių karšto istorija byloja net apie pralaimėtus rinkimus, kai šiuo metu valdančiojoje daugumoje esanti socialdemokratų partija, politinius oponentus „kalė prie kryžiaus“ už šio mokesčio didinimą. Tačiau sąskaitos už atliekas išrašomos metų pradžioje, tad galbūt todėl dabartiniai valdantieji taip ramiai spaudė mygtuką UŽ. Priimto sprendimo pasekmes raseiniškiai pamatys pavasarį. O rinkimai į LR Seimą tik spalio mėnesį. Gal rinkėjai pabrangimą pamirš?

Skolos guls ant mokių gyventojų pečių

Šiandien Raseinių savivaldybės administracija skaičiuoja beveik 320 000 Eurų skolą tiekėjmas: UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ ji skolinga 172 328 Eurus už atliekų surinkimą, o KRAC už atliekų apdorojimą 147 471 Eurus. Šiai dienai rinkliavos mokėtojai savivaldybės administracijai yra skolingi daugiau nei pusę milijono – 515 tūkst. Sprendimo projektą pristatęs savivaldybės administracijos specialistas R. Pareigis politikams aiškino, kad didžioji dalis šios skolos gali būti vadinamos beviltiškomis, mat tai emigravusių, nebegyvenančių Lietuvoje, asmenų skolos (savivaldybės administracijos direktoriaus E. Jonylos atsakymų, kiek skolininkų yra perduota teismui, dar laukiame).

Ironiška, bet pernai rinkliavos mokesčio priskaičiuota mažiau nei surinkta. Priskaityta už 817 165 Eurų, surinkta už 822 283 Eurus, tad viršaus surinkta daugiau nei 5 000 Eurų. Lengvatų gyventojams 2019 m. suteikta už rekordiškai didelę sumą – 32 242 Eurų (2017 m. – už 16 830). Teikiamos paslaugos savikaina didėja ir dėl rinkliavos mokesčio administravimo. Pavyzdžiui 2017 m. kainavo – 44 000 Eurų, o jau 2019 m – 57 226 Eurus, 2020 m. – 63 000 Eurai. Pagal prognozes 2020 metais smarkiai išaugs 1 t atliekų sutvarkymo išlaidos, jos planuojama didės iki 148, 90 Eurų (2019 m. – 109,49 Eurai).

Kainos pakilo ne visiems

Tarybos nariams buvo pateiktas rinkliavos priskaitymų, surinkimo ir paslaugų apmokėjimo lyginamasis grafikas su prognoze 2020 metams. Padidinus kainas savivaldybės administracija šiemet planuoja vietinės rinkliavos mokesčio surinkti beveik pusę milijono daugiau. Tačiau kaina kilo toli gražu ne visiems mokesčių mokėtojams.

(bus daugiau)

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
analitika360.lt

Tikrai kainų šuolis neatitinka pajamų ar MMA augimo. Ir sudėjus taip visus mokesčius ir rinkliavas, gaunasi, jog nors uždirbi daugiau, tačiau lieka vis mažiau. Net pradėjau analizuoti visas išlaidas ir stengiuosi jas optimizuoti, nes išleidžiame neįtikėtinai daug.

Contact Us