Raseinių naujienų portalas

Kita

Briedis su begemotu pamokė vaikus, kaip įveikti pyktį ir dažniau šypsotis

Emociniam vaiko ugdymui pasitarnauja paveikūs animaciniai filmukai, analizuoti skatinančios iliustracijos ir kitos išradingai pasitelktos priemonės. Mat žodinę informaciją jaunesnio amžiaus vaikui sunkiau įsidėmėti, o štai elgesį, įtaigų vaizdą jis kopijuoja, tvirtina specialistai.

Su idėja priminti apie Vaiko emocinės gerovės metus ir atkreipti dėmesį į šią svarbią besiformuojančiai asmenybei sritį, Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) komanda vyksta į Raseinių, Jonavos, Kaišiadorių, Kėdainių rajono vaikų dienos centrus, mokyklas ir kt., ten kviečia į kelionę po emocijų pasaulį.

Paskutinis susitikimas vyko Nemajūnų dienos centre (Birštono m.). Čia vaikams begemotas ir briedis parodė, kaip keblias situacijas spręsti taikiai ir protingai. Padedami psichologės Ramintos Gagienės, per animacines istorijas mažieji mokėsi atsispirti baimei arba pykčiui, suvaldyti pasibjaurėjimą, tinkamai elgtis patyrus kitus jausmus. Vaikai neslėpė animacinių herojų elgesyje atpažinę savo patirtis.

Sukdami emocijų kubą, dienos centro lankytojai veido mimikos pagalba atvaizdavo jausmus, bandė įvardyti, kas tuo metu vyksta jų širdutėje. Kokios yra emocijos ir „ką su jomis daryti“ mažiesiems suprantama kalba paaiškino daugiau nei du dešimtmečius su vaikais dirbanti Romualda Barštienė, pasitelkusi dešimtmečių auditorijai skirtas skaidres. Vaikai sužinojo arba dar kartą prisiminė: blogų arba gerų emocijų nėra – visi mūsų jausmai geri, tačiau ne visada juos tinkamai išreiškiame.

„Norime paskatinti savo emocijas pažinti ir išmokti valdyti, – kalbėjo Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistė R. Barštienė. – Supykę ant draugo, galime mesti į jį batu, o galime pasakyti: aš pykstu, tu mane įskaudinai. Nesutardami dėl menkniekio, nemokėdami nusileisti, rizikuojame visam laikui prarasti draugą.“

Vaiko gynėjai primena – turime rūpintis, kad vaiko emocijos būtų tik geros. Jeigu vaikystėje neišmokstama susitikti su savo jausmais, vėliau neišvengiami sunkumai: nerimas, perdėta baimė, drovumas, arba priešingai – agresija.

Šurmulinga įvairiakalbė kompanija emocijų kubą neseniai suko ir diskutavo Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (Jonavos r.). Čia iš Irano, Sirijos, Tadžikijos atvykusių šeimų atžalos pademonstravo neprastas žinias ir atvirai dalijosi: džiaugsmas jiems siejasi su tėvynės prisiminimais. Laukia susitikimai Kėdainių, Raseinių, Kaišiadorių rajonuose ir kt.

Seimas 2020-uosius paskelbė vaikų emocinės gerovės metais. Šiuo sprendimu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų emocinės gerovės svarbą, gerinti vaikų psichikos sveikatą ir gerovę.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us