Raseinių naujienų portalas

Kultūra

3D Raseiniai arba kaip aplankyti Raseinių kraštą neišeinant iš namų!

Visuomet raginome kraštiečius ir turistus atvykti į Raseinių kraštą ir savo akimis pamatyti, tai kuo mes visi džiaugiamės ir didžiuojamės. Na, o dabar kviečiame likti namuose ir pakeliauti virtualiai. Taigi „kurkite“ savo išmaniuosius įrenginius ir pirmyn!

Turbūt nesuklysime sakydami, kad Raseinių krašto istorijos muziejus tokio tipo „kelionėms“ yra pritaikytas geriausiai. Virtualią pažintį pradėkime muziejaus svetainėje www.raseiniumuziejus.lt atsidarę skiltį „Virtuali ekskursija“. Čia pasivaikščiosite po rudenišką muziejaus vidinį kiemą, apžvelgsite buvusių arešto namų pastatų kompleksą iš išorės ir užsuksite vidun. Pirmajame pastato aukšte pamatysite autentiško kalėjimo dalį su išlikusiomis kalinimo kameromis ir masyviais metaliniais laiptais. O antrame –  būsite nukelti Raseinių istorijos ekspoziciją ir galėsite pasigrožėti vienu labai reikšmingo mūsų krašto objekto maketu bei išvysti istorinį miesto herbą. Nepamirškite užsukti ir į keturias temines virtualias parodas, kurias rasite svetainės dešinajame pagrindinio lango meniu.

Svetainėje www.baltic360.lt rasite ne tik trumpą virtualų turą po Raseinių miestą, bet ir kitus Lietuvos miestus. Virtualus žemėlapis suteiks galimybę pažvelgti 360 laipsnių kampu į Nepriklausomybės paminklą „Žemaitį“ ir aikštę, pasivaikščioti miesto gatvėmis iki senojo pašto pastato, Raseinių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios ir vienuolyno bei kitų objektų.

Foto: Virtualus turas po Raseinių miestą

Norintys geriau pažinti Raseinių miestą ir Raseinių rajono piliakalnius, gali tai padaryti mobilios programėlės „Raseiniai Tour“ pagalba (programėlė sukurta tik „Android“ vartotojams). Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkės programėlės vartotojams yra parengusios 3 turus: Raseinių miesto lankytini objektai, Raseinių rajono piliakalniai, naujausias turas Jus nukels į tarpukario Raseinius ir supažindins su išlikusiais modernizmo pastatais. Programėlę parsisiųsti galite čia: https://play.google.com/store/apps/details?id=lt.nfc.enfoguideraseiniai .

Foto: „Raseiniai“ Tour programėlė

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos svetainėje www.raseiniai.rvb.lt/raseinistika visi Raseinių istorijos ir kraštotyros bei literatūros mylėtojai ras informacijos apie žymus kraštiečius, garbės piliečius, tokius kaip poetą Marcelijų Martinaitį, keliautoją Vladą Vitkauską ar kunigą monsinjorą, politinį veikėją Alfonsą Svarinską ir kt. Užsukite panaršyti į virtualias parodas, unikalius skaitmenintus leidinius. Rubrikoje „Raseinistika“ siūlome susipažinti su Šliomos Kadušino spaustuvės išleistais leidiniais: „Vidurinių amžių istorijos chronologija“, „Naujųjų amžių istorijos chronologija“, „Skenduolis“. Verta paminėti faktą, kad 1910 m. Raseiniuose įkurtoje Š. Kadušino spaustuvėje 1919 m. pr. dienos šviesą išvydo vienas pirmųjų Nepriklausomoje Lietuvoje (ir pirmasis regioninis) pašto ženklas. Sudominome? Daugiau apie tai skaitykite minėtoje svetainėje.

Ariogalos krašto gerbėjams siūlome apsilankyti puslapyje www.ariogalosalbumas.lt, kur rasite informaciją apie Ariogalos istoriją ir gausybę tarpukarį ir sovietinius laikus menančių nuotraukų su trumpais aprašymais. Kai kam tai gali sukelti nostalgiją, o kitiems atradimo džiaugsmą pamačius kaip buvo statomas Melioratorių kvartalas, ar kaip atrodė Ariogalos žydų sinagoga ir Taurupio gatvė.

Foto: Taurupio gatvė (J. ir V. Giedraičių archyvas, www.ariogalosalbumas.lt)

Taip pat rekomenduojame užsukti į Facebook paskyrą „Lietuva senose fotografijose“, kur rasite ir Raseinių istorinių nuotraukų albumą su net 187 fotografijomis, pasakojančiomis mūsų miesto juodai baltą istoriją. Nuorodą į albumą rasite čia: shorturl.at/bmGQ9.

Šiuo sudėtingu metu kviečiame jus keliauti virtualiai ir taip leisti laiką namuose. Na, o mes nekantraujame ir laukiame laiko kai vėl galėsime jus visus pakviesti į fizines keliones po Raseinių kraštą. Atraskite Raseinius virtualiai!

VšĮ „Atrask Raseinius“ informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us