Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Raseiniškio Tomo Bagdono semestras Japonijoje: interviu japonų spaudai ir studijos žydint sakuroms

„Pagal charakterį galėčiau būti japonas. Tik pagal ūgį – ne“, – juokauja Kauno technologijos universitete (KTU) atsinaujinančią energetiką studijavęs Tomas Bagdonas. 2017 metų vasarą vaikinas praleido Gifu universitete Japonijoje.

Savo svajonių šalyje T. Bagdonas 2017 metais praleido pavasario semestrą – gilino savo specialybės žinias, mokėsi japonų kalbos, ir įkvėptas filmų apie samurajus pradėjo domėtis Rytų kovos menais.

„Visada norėjau nukeliauti į Japoniją. Nuo vaikystės mane žavėjo japoniški animaciniai filmukai, filmai apie samurajus. Net ir kalbos šiek tiek išmokau juos bežiūrėdamas“, – pasakoja T. Bagdonas.

Nusprendęs įgyvendinti savo svajonę pakeliauti po Tekančios Saulės šalį, Tomas, ruošdamasis kelionei, pradėjo savarankiškai mokytis japonų kalbos ir gilinti jau turimas žinias.

Paklaustas apie Gifu universitetą, T. Bagdonas palygina jį su įprasta Lietuvos gimnazija. Pasak jo, KTU ir Gifu universitete studijos skiriasi ne tik tuo, kad dėstytojai kalba skirtingomis kalbomis – jie taiko ir skirtingas dėstymo metodikas.

„Auditorijos dažnai būdavo tiesiog klasės, dėstytojai iš esmės viską rašydavo ant lentos, informacija labai dažnai perduodama spausdinant ant popieriaus. Viską nurašyti nuo lentos hieroglifais buvo tikrai neblogas iššūkis“.

Dalijimasis kultūromis

Lietuvos ir Japonijos kultūros skiriasi gerokai, T. Bagdonas atkreipė dėmesį į tokius kultūros niuansus kaip atliekų rūšiavimas, pamaldos, tvarkingas stovėjimas eilėse. Svarbiausia jam buvo ne tik stebėti viską iš šalies, tačiau ir pačiam aktyviai įsitraukti ir prisitaikyti prie japonų kultūros, bei stengtis perimti svetimus įpročius.

T. Bagdonas būdamas Japonijoje ne tik mokėsi jų papročius, bet ir dalijosi savo – lietuvių kultūra.

„Teko lankytis mokyklose, universitetuose bei įvairiuose būreliuose pristatant Lietuvą ir mūsų kultūrą“, – prisimena studentas.

Japonai gana atviri kitoms kultūroms ir noriai domisi svetimais papročiais – KTU absolventui studijuojant Japonijoje teko dalintis patirtimi lietuviško maisto dirbtuvėlėse, kur jis kartu su japonais išbandė tradiciškų lietuviškų patiekalų receptus, gautus iš mamos.

„Išsirinkome keletą lietuviškų receptų, kuriuos japonai stengėsi pagaminti savo rankomis – bulviniai blynai, šaltibarščiai, įdaryti kiaušiniai. Ir jiems labai gerai pavyko – atrodė, kad valgau namuose, pas mamą. Jiems labai patiko šaltibarščių spalva, ir stebėjosi, kad ji išgaunama visiškai natūraliai. Tikriausiai rožinė spalva jiems asocijuojasi su žydinčiomis sakuromis.“ – pasakojo prisiminimus T. Bagdonas.

Nors japonai noriai susipažįsta su kitų šalių papročiais, tačiau lietuvių kalbos KTU studentas jų nemokė – azijiečiai vengia kalbėti svetimomis kalbomis, drovisi savo tarimo, bijo kalbėti netobulai. Tiesa, vietiniai yra labai draugiški užsieniečiams, kalbantiems japonų kalba.

Lietuvis viešino Chiune Sugiharos atminimą

Paklaustas, ar vyktų į Japoniją dar kartą, žinodamas, kad studijuoti bus sudėtinga, jis nedvejodamas atsako: „Taip“.

Gifu su Kaunu sieja ne tik bendravimas tarp universitetų – greta šio, centrinėje Japonijoje esančio miesto, yra gerai lietuviams žinomo japonų diplomato Chiune Sugihara gimtinė.

„Su manimi susisiekė Gifu miesto bendruomenės atstovė – sužinojusi iš rektoriaus, kad universitete studijuoja lietuvis, ji pasiūlė bendradarbiauti, viešinant Chiune Sugihara vardą“, – pasakojo T. Bagdonas.

Paskaitos mokyklose, apsilankymai savivaldybėje ir pažintis su vietos valdžia, interviu laikraščiams, ir net lietuviškų patiekalų gaminimo pamokos – miesto bendruomenei buvo nepaprastai įdomu susipažinti su šalimi, kurioje dirbo legendinis japonų diplomatas, Kaune išgelbėjęs tūkstančius Lietuvos žydų antrojo pasaulinio karo metu.

Pačiam Tomui veikla buvo labai įdomi – Kaune, besimokydamas japonų kalbos, jis domėjosi japonų kultūra ir yra ne kartą lankęsis Sugiharos namų organizuojamuose renginiuose.

Savyje atrado naujų talentų

Prisimindamas kelionę, iš Raseinių kilęs vaikinas pripažįsta, kad tai buvo vienas sunkiausių išbandymų jo gyvenime – buvimas vienam visiškai kitokioje kultūroje buvo tikras iššūkis, tačiau tai jį užgrūdino, į Lietuvą jis grįžo labiau pasitikintis savimi ir pasisėmęs vertingos patirties. Paklaustas, kas buvo sunkiausia Japonijoje, vaikinas nedvejoja: kelionė ir karštis. Į Japoniją, siekdamas, kad kelionė atsieitų kuo pigiau, studentas vyko kone visą parą: iš Vilniaus per Maskvą ir Šanchajų į Nagoją.

„Gifu universitetas yra centrinėje Japonijoje – tarp Tokijo ir Kioto. Buvau girdėjęs, kad vasara šioje Japonijos dalyje yra pati baisiausia. Kasdien būdavo apie 34-36 laipsnius karščio, o drėgmė dažnai siekdavo 90 procentų. Išėjęs į lauką iš karto sušlampi, net nebūtinai turi šviesti saulė“, – pasakojo T. Bagdonas.

Tačiau pažintis su išskirtine japonų kultūra, atviri ir šilti žmonės, įspūdžiai ir naujos patirtys keliskart atpirko patirtus sunkumus ir padėjo užmegzti ilgalaikį ryšį su Rytų šalimi.

„Vis dar domiuosi japonų kultūra, o pradėtas kovos menų treniruotes tęsiu ir Lietuvoje – kiekvieną kartą įžengus į salę prisimenu savo kelionę į Jjaponiją…“.

Studijos KTU

Pernai metais baigęs studijas Kauno technologijos universiteto (KTU) absolventas prisimena studijas labai teigiamai:

„Studijomis tikrai likau patenkintas – įgavau ne tik savo specialybės žinių, bet ir išmokau mąstyti kaip inžinierius, spręsti patikėtas problemas ir nebijoti prisiimti atsakomybės už savo skaičiavimus ar siūlomus metodus. Džiaugiuosi, kad KTU suteikia savo studentams daug galimybių pasireikšti moksle, tarptautiniuose mainuose, įvairiose studentų draugijose bei atstovybėse. Reikia tik nepabijoti ir visas tau suteikiamas galimybes išmėginti“, – sakė jis.

Paklaustas apie dabartinę veiklą, vaikinas atkreipia dėmesį, kad tai, ką dirba šiuo metu, nėra tiesiogiai susiję su jo įgyta specialybe, tačiau studijose įgyti elektrotechnikos pagrindai ir inžinerinis mąstymas labai praverčia. Šiuo metu T. Bagdonas dirba apšvietimo sektoriuje ir teigia norintis išbandyti save įvairiose srityse bei pasisemti kuo daugiau patirties.

Kauno technologijos universiteto, Ryšių su visuomene departamento atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us