Raseinių naujienų portalas

Kita

Kitą savaitę prasideda brandos egzaminai: ką svarbu žinoti?

Jau kitą savaitę (birželio 22 d.) prasideda valstybinių brandos egzaminų sesija, kuri tęsis iki liepos 21 d. Pirmas egzaminas pagrindinėje sesijoje bus anglų kalbos valstybinis egzaminas, o paskutinis – fizikos valstybinis egzaminas. Liepos 22 d. prasidės pakartotinė sesija, kuri tęsis iki rugpjūčio 4 d.

„Šiais metais egzaminus laikys daugiau nei 26 tūkst. bendrojo ugdymo ir profesinių mokyklų baigiamosios klasės mokinių. O iš viso bus 28 267 kandidatai – abiturientai, buvę mokiniai ir eksternai“, – teigia egzaminų sesiją organizuojančios Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė.

Egzaminų pasirinkimai nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Daugiausiai laikys anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą – 18 653, matematikos valstybinį egzaminą – 15 965 kandidatai, istorijos valstybinį egzaminą – 8 462 kandidatai.

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 935, geografijos – 3 227, informacinių technologijų – 2 579, fizikos – 2 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27 kandidatai.

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, todėl jį laikys visi siekiantieji brandos atestato. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko 17 268 kandidatai, o mokyklinį – 8 511 kandidatų.

Brandos egzaminų tvarkaraštis – išanalizavus statistiką

2020 metų brandos egzaminų tvarkaraštis sudarytas, kad egzaminų vykdymas, mokinių darbų vertinimas, rezultatų paskelbimas ir stojimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas užtikrintų mokinių teisėtus lūkesčius. Kaip ir kasmet organizuojama pagrindinė ir pakartotinė brandos egzaminų sesijos.

Sudarant egzaminų tvarkaraštį atsižvelgta į mokinių pasirinktus egzaminus. Tvarkaraščiu siekiama užtikrinti, kad vienas paskui kitą būtų vykdomi skirtingų ugdymo sričių egzaminai arba tos pačios srities egzaminai, kuriuos abu pasirinko laikyti nedidelis mokinių skaičius.

Lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, užsienio kalbos (anglų) ir istorijos egzaminų vertinimai suplanuoti vykdyti pagrindinės sesijos pradžioje. Siekiama spėti laiku paskelbti egzaminų rezultatus.

2020 metų brandos egzaminai nevyks šeštadieniais.

Egzaminų pasirinkimai keitėsi

Iki 2020 m. gegužės 18 d. mokiniai atsisakė 5 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų), kuriuos buvo pasirinkę 2019 m. rudenį. Gegužę mokiniai iš 100 837  pernai rudenį pasirinktų egzaminų atsisakė laikyti 5 701 arba 5,6 proc. egzaminų.

Savo sprendimą laikyti matematikos egzaminą pakeitė 922 kandidatai. Istorijos valstybinio egzamino atsisakė 682 kandidatai. Anglų kalbos valstybinio egzamino – 539.

Brandos egzaminai – be staigmenų, bet su didesniais saugumo reikalavimais

Brandos egzaminų sesijoje be pasikeitusių datų ir didesnių saugumo reikalavimų, netikėtumų neturėtų kilti. Mokyklų ir savivaldybių administracijų atstovai pagal Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) rekomendacijas planuoja, kaip bus užtikrinamos tinkamos sąlygos egzaminų vykdymui.

NŠA kiekvieną savaitę vyksta reguliarūs susitikimai su savivaldybių atstovais, kuriuose aptariamos egzaminų vykdymo procedūros: kaip tinkamai parengti patalpas, kaip užtikrinti mokinių ir vykdytojų saugumą. Iš savivaldybių ir mokyklų administracijų atstovų gaunama grįžtamojo pobūdžio informacija leidžia tikėti, kad birželio 22 d. brandos egzaminų sesija ne tik prasidės, bet ir visos sesijos metu vyks sklandžiai. Šalies epidemiologinė situacija nuolat stebima, tariamasi su sveikatos apsaugos specialistais.

Nacionalinė švietimo agentūra kaip ir kasmet bendradarbiauja su Lietuvos kriminalinės policijos biuru dėl virtualios erdvės stebėjimo, kad būtų užkardyti galimi apsimestinių ar netikrų brandos egzaminų užduočių platinimo virtualioje erdvėje atvejai.

Esminis pokytis – egzaminų sesijos prasidės vėliau ir joms keliami didesni saugos reikalavimai. Šiemet egzaminus mokiniai laikys 9 asmenų, o informacinių technologijų egzamine 6 asmenų grupėse. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse.

Atmintinė abiturientui

Saugumas egzaminų metu bus užtikrinamas didesniais atstumais tarp kandidatų, mažesnėmis egzaminus laikančiųjų grupėmis ir būtinomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

Į egzaminą atvykstantys abiturientai kaip visada turi atsinešti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones ir dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, jei privalomą apsaugos priemonių dėvėjimą viešoje vietoje numato karantino režimą reglamentuojantys teisės aktai.

Jeigu teisės aktai reikalavimų nebenumato, rekomenduojame savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones ir vienkartines pirštines.

Atestatui gauti – du brandos egzaminai

Kaip ir ankstesniais metais, brandos atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – rinkosi laisvai. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

Pakartotinės sesijos tvarka nesikeičia. Jos metu egzaminus gali laikyti tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į pagrindinės sesijos egzaminus ir kartu su prašymu nukelti egzaminą mokyklos vadovui pateikia priežastį pagrindžiančius dokumentus. Pakartotinėje sesijoje gali dalyvauti ir neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pagrindinės sesijos metu – jiems leidžiama laikyti mokyklinį šio dalyko brandos egzaminą.

Egzaminų išlaikymo ribos išlieka

Taip pat lieka tos pačios egzaminų išlaikymo ribos. Laikant biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinius brandos egzaminus reikia surinkti 16 proc. užduoties taškų, informacinių technologijų – 20 proc. užduoties taškų, o lietuvių kalbos ir literatūros – 30 proc. užduoties taškų.

Apeliacijų nagrinėjimo tvarka šiemet taip pat nesikeičia – po rezultatų paskelbimo kandidatai per dvi darbo dienas savo mokyklos vadovui gali pateikti prašymą, kad darbas būtų vertinamas iš naujo, ir pridėti argumentuotą informaciją, kodėl vertinimas turėtų būti pakeistas.

Apeliacijos nagrinėjimo metu darbas yra vertinamas iš naujo – jo įvertinimas gali ir padidėti, ir sumažėti.

Egzaminų vertintojų skaičiai

Valstybinių brandos egzaminų vertinime dalyvaus apie 1 800 vertintojų. Egzaminų vertintojai bus deleguojami atlikti vertinimo funkciją pagal mokyklos ir NŠA sudarytą sutartį.

2020 metų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojų valandiniai darbo įkainiai padidinti daugiau kaip 25 proc., lyginant su 2019 m. įkainiais.

Pagrindinės datos

Pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės 2020 m. birželio 22 d. ir vyks iki liepos 21 d.

Pakartotinės sesijos egzaminai vyks nuo liepos 22 d. iki rugpjūčio 4 d.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.

Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d.

Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us