Raseinių naujienų portalas

2020 m. rugpjūčio 1 dieną Nemakščių seniūnijos bendruomenės įgyvendino jungtinį projektą ,,Bendruomenių sutelktumo ir bendruomeniškumo skatinimas per kultūrinę-švietėjišką veiklą“, finansuojamą pagal Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2020 metų programos  veiksmų plano 2.3 priemonę ,,Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“.

Šiam projektui susivienijo 4 Nemakščių seniūnijos bendruomenės: Nemakščių, Mažosios Viduklės, Užkalnių ir Pašešuvio. Bendras tikslas buvo artimiau susipažinti šių bendruomenių aktyviausiems nariams, pasidalinti sava patirtimi ir paieškoti naujų veiklos idėjų kitose Lietuvos bendruomenėse. Bendru nutarimu pasirinkome Dzūkijos kraštą, o ten dėmesį patraukė Jaskonių-Naujasodės kaimų bendruomenė, rengianti švietėjiškas edukacines programas Dzūkijos krašto kultūriniam ir kulinariniam paveldui pažinti.

Kelionė į Druskininkų savivaldybę tolima, tačiau kelias neprailgo, nes Nemakščių bendruomenės santalkos vadovė Regina Pratašienė suorganizavo viktoriną „Ar pažįsti savo kaimyną?“. Visiems kelionės dalyviams teko atsakyti į klausimus apie kaimynines bendruomenes, tad ne tik geriau susipažinome vieni su kitais, bet ir sužinojome daug įdomių dalykų vieni apie kitus.

Druskininkuose aplankėme Grūto parką, kur prisiminėme savo sovietinio gyvenimo laikotarpį, pasidalijom savo prisiminimais ir patirtimi. Po šių nelabai linksmų įspūdžių galvas prašviesinome ir gavome smagaus adrenalino keldamiesi lyno keltuvais virš Druskininkų. Iš 45 metrų aukščio grožėjomės atsivėrusia panorama ir Nemuno vingiais.

Toliau kelionė tęsėsi link Liškiavos, apdainuotos V.Krėvės kūriniuose. Aplankėme nepaprasto grožio bažnyčios ir vienuolyno ansamblį.

Iki soties pasimėgavę nuostabiais Dzūkijos vaizdais, miškais, kalneliais, pasukome link Naujasodės kaimo. Visai šalia bendruomenės namų stabtelėjome, pamatę užrašą „Medžio skulptūrų parkas“. Nieko pernelyg nesitikėdami užsukome pasižvalgyti. O ten mūsų laukė išties didžiulė staigmena! Tokių drožinių ir tokio išradingumo dar nebuvome matę – malūnas, kur galima užlipti iki pat viršaus, grojančios ir šokančios skulptūros, nematytos pavėsinės, pasakų ir tautosakos herojai… Pasirodo, visą šį grožį savo didžiulėje sodyboje kuria menininkas drožėjas Antanas Česnulis. Nuoširdžiai rekomenduojame- jei būsite Dzūkijoje, būtinai aplankykite šį parką.

Dar neatitokę nuo įspūdžių, pasiekėme Jaskonių-Naujasodės kaimo bendruomenės namus. Ten jau mūsų laukė svetingi šeimininkai. Visi gavome po Dzūko pasą, tada praėjome muicinyko patikrą, kur pasuose mums sudėjo antspaudus. Prieš įeinant į namus, gavome dar po daktaro ,,skiepą“. Pirmiausia vaišingieji dzūkai mus sočiai pamaitino savo krašto patiekalais, paragavome dzūkiškų  bandų. Tada edukacinio renginio vedėja papasakojo apie savo bendruomenę, veiklą, projektus, kaip Druskininkų savivaldybė remia kaimo bendruomenes. Po rimtosios dalies prasidėjo linksmoji – mus linksmino kaimo kapela ,,Dobilėlis“, prasidėjo žaidybinis -edukacinis visus įtraukiantis vaidinimas ,, Kaip dzūkas žmonos ieškojo“. Šio renginio metu ne tik prisišokome, prisidainavome, iki ašarų prisijuokėme, bet ir sužinojome, kaip atrodo dzūkų tautinis kostiumas, pašokome porą liaudiškų šokių, išmokome dzūkiškų žodžių, sužaidėme keletą linksmų žaidimų, patys vaidinome. Įspūdžiai išties nenusakomi, reikia ten pabūti.

Kelionę baigėme prie Druskininkų šokančių fontanų.

Bendruomenių vardu dėkoju Linai Andrulienei, RRKC Nemakščiuose kultūrinių renginių organizatorei, kuri įdėjo daugiausiai pastangų organizuojant šią kelionę. Taip pat reikia pasidžiaugti, kad yra tokios programos, kurios finansuoja bendruomenių veiklas ir taip sustiprina norą toliau burtis, kurti, stiprinti tarpusavio ryšius. Neabejoju, jog dabar Nemakščių seniūnijos bendruomenėms kils daugiau idėjų naujiems bendriems projektams.

Mažosios Viduklės kaimų bendruomenės pirmininkė

Inesa Petrauskienė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us