Raseinių naujienų portalas

Sveikata

V. Merkliopas: tiksinti ligoninių problema – žmogiškieji resursai, o antrai viruso bangai – mes pasiruošę

Sveikatos sistema visuomet buvo viena jautriausių temų. Šiandien, po pirmosios COVID 19 viruso bangos, sistema dar šlubuoja, negrįžta į normalų, kasdieninį rėžimą. Pacientai skundžiasi, kad neįmanoma patekti konsultuotis pas specialistus, eilės „nusidriekusios“ mėnesiams. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Provincijoje mažėja atvykstančių, ne pilnu krūviu dirbančių medikų, dalis medikų bendruomenės: gydytojai, slaugytojai, aptarnaujantis personalas, patenkantys į rizikos grupę, išėjo iš darbo. Pasaulis ruošiasi antrai  COVID-19 bangai. Pasak VšĮ „Raseinių ligoninė“ direktoriaus Vidamanto Merkliopo – priemonėmis pasirūpinta, tačiau tiksinčia bomba galima pavadinti jau ryškėjantį žmogiškųjų išteklių trūkumą ligoninėse. Ir Raseinių ligoninė tai jau jaučia.

– Kiek šiuo metu VšĮ Raseinių ligoninė yra atnaujinusi stacionarių paslaugų teikimą?

– Kaip ir buvo nurodyta ministerijos, mes laiku parengėme planą ir šiandien yra atnaujintos visos teikiamos paslaugos. O kalbant apie kiekius, tai birželio mėnesį paslaugų suteikta apie 60 procentų. Liepos mėnesio duomenys dar skaičiuojami.

– Neseniai Vyriausybė atsisakė rekomendacijos gydymo įstaigose teikti nuotolines konsultacijas. Tačiau Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, ragina ir toliau teikti tokias paslaugas. Kaip tokias dviprasmiškas rekomendacijas įgyvendina jūsų vadovaujama įstaiga?

– Taip, gavosi šioks toks prieštaravimas, nes iki šiol buvo rekomenduojama kuo daugiau paslaugų teikti nuotoliniu būdu, bet tai buvo aktualiau pirminei sveikatos priežiūrai, šeimos gydytojams. Jie ja ir vadovavosi, tiek Raseiniuose, tiek visoje Lietuvoje. Raseinių ligoninė nuotoliniu konsultacijų turėjo nedaug. Pavyzdžiui gegužės mėnesį – 10 proc., birželio mėnesį jų buvo dar mažiau. Mūsų pacientams labiau reikalingos tiesioginės konsultacijos. Negali gi specialistas padaryti ultragarsinio tyrimo nuotoliniu būdu, kaip ir radiologas, ar kiti gydytojai nepakonsultuos ligonio nuotoliniu būdu. Ir karantino laikotarpiu mūsų ligoninėje dominavo tiesioginės konsultacijos.

– Rekomendacijos medikams dirbti tik vienoje  gydymo įstaigoje, palietė Raseinių ligoninę?

– Taip, šiek tiek palietė. Karantino metu pagal tas ministro rekomendacijos ir dirbome. Gydytojai, kurie dirbo pas mus ir kitose ligoninėse, turėjo paisyti šių nurodymų.  Buvo specialistų, kuriems kilo problemų derinant darbus skirtingose įstaigose, tad pasirinko vieną gydymo įstaigą. Mano nuomone tai turės ilgalaikį poveikį. Gali tapti sudėtinga į rajonines ligonines pasikviesti kai kurių specialistų, kuriems regionai negali pasiūlyti 100 procentinio užimtumo. Taip vadinamas darbas ciklais (keliuose gydymo įstaigose) jiems leisdavo užsitikrinti stabilumą ir pilną užimtumą. Šiandien dar nėra situacija tokia stabili ir dėl COVID-19 viruso. Provincijoms gali būti sudėtinga prisišaukti tam tikrų sričių specialistų.

– Dalis Raseinių ligoninės medikų patenka į rizikos grupę.

– Dabar rizikos amžius yra šiek tiek pailgintas, bet taip, tai yra problema. Pavyzdžiui Skubiosios pagalbos skyriuje, kai formavome atskirus srautus įtariamiems COVID-19 pacientams, ir taip vadinamam „švariam“ srautui, teko atrinkti darbuotojus, kad į rizikos grupę pagal amžių patenkantis medikai ir personalas neturėtų jokio kontakto su galimai užsikrėtusiais asmenimis. Taip mūsų pasirinkimo galimybė labai sumažėjo. Nėra kažkokio rezervinio personalo. Dalis medikų, slaugytojų atsiradus šiai problemai, išėjo iš darbo. Karantino pradžioje iš darbo išėjo 2 gydytojai ir 2 slaugytojos. Tai įvyko per vieną mėnesį, o šiandien dienai jau yra išėję 5 gydytojai (ne vien dėl amžiaus, bet ir dėl darbo ciklais) ir 6 slaugytojos.

– Ar medikų stygių pajus paslaugų gavėjai, pacientai?

– Gerai yra tai, kad išėję medikai nebuvo taip vadinami vienetiniai, jų krūvį dalinasi kolegos. Ir žinoma, teikiamų paslaugų kiekiui įtakos tai turės. Šiandien, kuo pakeisti trūkstamus gydytojų – mes neturime. Pacientai pajus jų trūkumą. Neseniai į pensiją išėjo vienas mūsų ortopedas-traumatologas, kuris konsultuodavo poliklinikoje, tad jo krūvis atitenka likusiems trims kolegoms. Darbas stacionare, operacijos, krūvis tikrai nemažas, o jį sumažinti, kol kas galimybės neturim.

-Jei konkretizuotume, kokių paslaugų Raseinių ligoninėje tenka laukti ilgiausiai?

– Jei kalbame apie planines paslaugas – tai pas traumatologus ir pas kardiologus.

Ar Raseinių ligoninė yra pasiruošusi antrai COVID-19 bangai?

–  Situacija yra kitokia nei atėjus pirmajai bangai. Turim visų reikalingų priemonių: dezinfekcinių medžiagų, pasaugos priemonių, chirurginių kaukių, respiratorių, chalatų, antbačių. Tad situacija jau visiškai kita. Aš matyčiau jau kitą problemą. Problema – personalas ir žmogiškieji ištekliai.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us