Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Gyventojai renkasi pensijų anuitetus rūpindamiesi ir paveldėtojais

Spalį daugiau nei šimtas senjorų kartu su senatvės pensija jau gaus ir „Sodros“ pensijų anuiteto išmokas. Nuo liepos, kai „Sodra“ pradėjo teikti pensijų anuitetų mokėjimo paslaugą, jau gauti daugiau nei 140 prašymų mokėti pensijų anuitetus.

„Įvertinę, kiek yra pensijų kaupimo dalyvių, kurie potencialiai šiais metais galėtų įsigyti pensijų anuitetą – sulauks senatvės pensijos amžiaus ir bus sukaupę per 10 tūkst. eurų – prognozavome, kad iki metų pabaigos pensijų anuitetus pradėsime mokėti maždaug 160 gyventojų, o į „Sodros“ pensijų anuitetų fondą, planuojama, bus pervesta 2,5 mln. eurų. Vis dėlto, tendencijos rodo, kad šiuos rodiklius šiemet viršysime“, – sako „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Anot jos, kaip ir buvo tikėtasi, populiariausias yra standartinis pensijų anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – pensijų kaupimo dalyvis gauna pensijų anuiteto išmokas, o dalis sumos, kuri liktų neišmokėta, jeigu pensijos anuiteto gavėjas nesulauktų 80 metų amžiaus, atitektų paveldėtojams. Tokį pensijų anuitetą renkasi 70 proc. gavėjų. Kas penktas žmogus pasirinko standartinį pensijų anuitetą be paveldėjimo galimybės, o 10 proc. – atidėtąjį anuitetą.

„Tai rodo, kad visų trijų rūšių pensijų anuitetai gana gerai atitinka skirtingus pensijų kaupimo dalyvių poreikius, ir gyventojai turi, iš ko rinktis“, – pastebi D. Gerulytė.

Vidutinė pensijų anuiteto išmoka šiuo metu sudaro 75 eurus per mėnesį, tačiau kiekvienas pensijų anuiteto gavėjas gauna skirtingo dydžio išmoką, kuri priklauso nuo jo amžiaus bei sukauptos sumos. Didžiausia išmoka viršija 260 eurų per mėnesį, o mažiausia – nesiekia 25 eurų.

Įdomu tai, jog 25 eurų mėnesinė išmoka mokama, jeigu pensijų anuitetas įsigyjamas už maždaug 6000 eurų. Tokiu atveju gyventojas galėjo neįsigyti pensijų anuiteto, o pasirinkti periodines išmokas, kurias 20 metų mokėtų pensijų kaupimo bendrovė, tačiau garantija, kad „Sodra“ nuolatines ir ne mažesnes išmokas mokės visą gyvenimą, jam pasirodė patrauklesnė.

Pasirinkus pensijų anuitetą garantuojama, kad gavėjai visą likusį gyvenimą gaus ne mažesnes, nei paskirtos, pensijų anuitetų išmokas, tačiau jos gali didėti, jeigu „Sodra“ iš investuotų pensijų anuitetų fondo lėšų uždirbs didesnę, nei įskaičiuota į pensijų anuiteto dydį, grąžą.

Šiuo metu „Sodros“ pensijų anuitetų fonde sukaupta daugiau kaip 1,8 mln. eurų, kurių didžioji dalis yra investuota.

Beje, visuomenė palankiai vertina „Sodros“ pensijų anuitetų mokėjimo paslaugą. Rugsėjį „Sodros“ užsakymu bendrovės „Spinter research“ atlikto reprezentatyvaus šalies gyventojų nuomonės tyrimo dėl papildomos „Sodros“ pensijos mokėjimo duomenimis, 54 proc. gyventojų priimtina, kad papildomą pensiją (šalia senatvės pensijos) gyventojams, kurie dalyvavo pensijų kaupime, iš jų pensijų fonduose sukauptų lėšų mokės „Sodra“, o ne privačios bendrovės. Tai nepriimtina 23 proc. respondentų.

„Sodra“ primena, kad pensijų anuitetus gali įsigyti tie gyventojai, kurie dalyvavo 2 pakopos pensijų kaupime ir sulaukė senatvės pensijos amžiaus arba išėjo į išankstinę pensiją. Tokiu atveju pensijų anuitetą įsigyti privaloma, jeigu sukaupta suma yra 10 tūkst. eurų ar didesnė.

Sukaupus mažesnę sumą – iki 5 tūkst. eurų – visa suma gali būti išmokama iškart, o sukaupus nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. eurų pensijų kaupimo bendrovė lėšas išmokėtų periodinėmis pensijų išmokomis. Tačiau ir šiais atvejais galima įsigyti pensijų anuitetą.

Kokio dydžio pensijų anuitetą mokėtų „Sodra“, galima sužinoti pasitelkus skaičiuoklę: www.sodra.lt/lt/skaiciuokles/pensiju-anuitetu-skaiciuokle.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us