Raseinių naujienų portalas

Maistas

Skanaus! Su meile – Jurgos valgiai

Atėjęs ruduo paskatins vis dažniau sukinėtis virtuvėje. Norėsis kažko skanaus, šilto, spalvoto ir gražaus savo lėkštėje. O jeigu visa tai dar būtų ir sveika? O ir receptai ne gramais ir mililitrais surašyti ir palikta vietos improvizacijai, o ne darbui kaip laboratorijoje sveriant gramus? O jeigu prie recepto dar pridėta spalvinga, apetitą žadinanti nuotrauka arba piešinys? Ir kaip vyšnią ant torto, jūs dar gautumėte receptų autorės šmaikščius komentarus?

Skamba viliojančiai? Taigi www.raseiniunaujienos.lt pradeda gražią ir skanią draugystę su vietoje nenustygstančia meniškos prigimties asmenybe – Jurga Bulotiene. Virtuvėje improvizuojanti moteris socialiniame tinkle facebook „auginasi“ grupę „Su meile – Jurgos valgiai“ ir mielai sutiko savo atradimais dalintis su mūsų skaitytojais.

„Aš esu Jurga, man patinka gaminti ir aš mėgstu gerą maistą. Kai man buvo 10 metų, mama padovanojo pirmąją kulinarinę knygą, nors visos turimos receptų knygos ar žurnalai yra labiau inspiracija sukurti kažką savaip. Iš pasakojimų žinau, kad mano močiutė buvo puiki šeimininkė, kuri įspūdingai puošdavo stalą farširuotomis žuvimis iš Dubysos. Mano mama dar ir dabar nukrauna stalą „iš nieko”, su trimis karštais per Kalėdas, tad ir man, matyt, Dievulis, davė pakankamai išminties sukiotis virtuvėje ir tuo dar mėgautis.
„Su meile -Jurgos valgiai” atsirado dėka dviejų mano ištikimiausių draugių, kurios vienaip ar kitaip skatino ir tebeskatina dalintis savo receptais su kitais. Kadangi viskas prasidėjo nuo mėsos NEvalgymo, čia pateikti valgiai daugiausia susiję su vegetariška ar „peskatarine” (žuvis) mityba. Tai jokiu būdu nereiškia, kad mano pačios šeima yra griežti vegetarai. Anaiptol. Mes-už kiek įmanoma sveikesnę mitybą ir gerą, kokybišką maistą, įsiklausant į kiekvieno asmeniškai organizmo poreikius, todėl ir čia bus pateikiamas vienas ar kitas patiekalas iš mėsos.
Aš nuo vaikystės turėjau lėtą medžiagų apykaitą ir užrašą ant medicininės kortelės „Nutukimas”, kuris buvo ir ne vien tik mano problema šeimoje. Man- psichologinė, išreikšta patyčių forma, tėčiui-fizinė, pasibaigusi širdies ligomis, insultu ir mirtimi. Todėl genetika ir mityba yra lemiamas faktorius mano, o ir mano pačios šeimos gyvenime. Vaikai auga, organizmas keičiasi, poreikiai taip pat, todėl ir man, kaip mamai, tenka itin išmaningai laviruoti, įtikti, o kartais ir nusileisti. Svarbu, kad nuklydus į „savaitgalio lankas”, galime ramiai grįžti į subalansuotą kasdienybę ir nebausti savęs už tortus ar šašlykus. Mano gaminamuose patiekaluose sviestas yra sviestas, sūris yra sūris, o ne „tepaluotas riebalų mišinys”. Tai svarbu man, ir tokiu maistu nebijau pavaišinti savo svečių.
Daug reikalaujančių pastangų atsisakyti ar bent jau vengti pridėtinio cukraus, taip pat yra prioritetas. Nors mano spintelėje jūs nerasite baltojo cukraus (išskyrus tą kartą, kai mėginau virti uogienę ar sūnus užsimanė išsikepti „Instagraminių” sausainių), bet būna dienų lyg tyčia. Dalinuosi savo valgiais ir receptais, nes tikiuosi, kad kažką iš jūsų įkvėpsiu pasigaminti vieną ar kitą patiekalą namuose. Tikslių receptų čia nėra. Gyvenu Raseiniuose, todėl didžiąją dalį produktų perku čia arba parsinešu iš daržo. Kiekvienam patiekalui yra paliekama vieta improvizacijai arba tam, ką turite būtent savo šaldytuve, spintelėje ar pomėgių sąrašėlyje. Svarbu, kad būtų lengva, greita ir paprasta. Bet neprasta! Receptai nebūtinai yra autentiški, bet pagaminti su meile, kad valgantieji jaustųsi gerai, sveikai ir laimingai,“-
sako Jurga ir tikisi, kad ši maisto su polėkiu gaminimo rubrika paskatins ir kitas gaspadines ištraukti savo užrašų knygeles ir pasidalinti mėgstamais receptais.

Planas pietums (nebūtinai šiandien, tam tiks ir savaitgalis): apelsinų agurkų salotos, marokietiška morkų sriuba ir šamo file su perliniu kuskusu pagal Jurgą. Skanaus!

Agurkų ir apelsinų salotos (kaip skanu buvo! Ir labai tiko su rudaisiais ryžiais. Pasigaminkite vakarienei! 😉


Receptas:
visa tai, kas nuotraukoje matosi užpilti balzamiko/alyv. aliejaus mišiniu su trupučiu druskos, pipiriukų ir baziliku. O jei nemėgstate to, ano ar neturite šio to, tiesiog nedėkite ar kitaip improvizuokite 🙂

Apelsinas

Špinatai

Agurkas

Raudonieji svogūnai

Granato sėklos

Anakardžiai

Razinos

Sezamo sėklos.

Marokietiška morkų sriuba (ragaujant užplūsta sielą užpildantis džiaugsmas)



0.5 kg. morkų

skardinė baltų pupelių

1 skiltelė česnako

1 didelis svogūnas

1 šaukštas klevų sirupo (arba kokoso žiedų)

1 šaukštas sviesto

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

saujelė citrininių čiobrelių

1/3 citrinos sulčių

apie 2 litrai vandens su daržovių sultiniu

pipirai, druska

Patiekimui:

smulkinti ir paskrudinti migdolai su žiupsniu cinamono;

natūralus jogurtas išmaišytas su druska ir citrinos sultimis.

***
Puode aliejuje pakepinti svogūnus ir česnaką 5 min. Sudėti griežinėliais pjaustytas morkas, kapotus čiobrelius ir a.š.druskos. Po 5-8 min.įpilti šaukštą sirupo. Supilti vandenį/sultinį, įberti pupeles ir virti, kol morkos suminkštės. Tada sutrinti blenderiu, jei reikia įpilti šiek tiek vandens. Įdėti šaukštą sviesto ir išspausti citrinos sulčių.Dar pavirti 1 min. Į natūralų jogurtą įmaišyti keletą lašų citrinos ir žiupsnelį druskos. Jogurto šaukšteliu gardinti sriubą ir užsibarstyti pakepintų migdolų su šiek tiek cinamono.

Šamo file su perliniu kuskusu

Rytoj penktadienis! Pagaliau! Kaip mano Žemyna sako, „Penktadienis- mergaičių diena” 🙂 Kodėl? Nežinau. Bet skamba kaip šventė 😀 Todėl, nepaisant visko, tą dieną reiktų pasidaryti nors nedidelę šventę; išlipti iš treningų, gal tyčia lūpas pasidažyti (kaukės namie juk nereikia  😉 ), pamerkti gėlių ar cibulį… Ir patiekti pietus tik svečiams skirtuose induose. Dar galima parašyti ant virtuvės lentos (aš tokią turiu) ar ant popieriaus lapų A La Carte Meniu:

„Šamo filė, troškinta obuolių sultyse, patiekta su perliniu žaliuoju kuskusu (špinatai, brokoliai, naminis žolelių- pesto padažas) ir karamelizuotomis morkų juostelėmis medaus-garstyčių padaže”

Bon Appetit!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us