Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Atnaujintas paveiktų teritorijų sąrašas, raudonojoje, pilkojoje zonose – dauguma ES šalių

Penktadienį atnaujintas paveiktų teritorijų sąrašas, į raudonąją ar pilkąją zonas įtraukta 21 Europos Sąjungos šalis ar jos dalis, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tarp šių šalių yra Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Graikija (tik Vakarų Makedonijos regionas), Ispanija, Italija (išskyrus Kalabrijos regioną), Kroatija, Lenkija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Portugalija (išskyrus Azorų ir Madeiros regionus), Prancūzija, Rumunija, Slovėnija, Slovakija, Švedija (tik Stokholmas), Vengrija, Vokietija (tik Berlynas).

Taip pat į paveiktų šalių sąrašą pateko Islandija, Jungtinė Karalystė, Lichtenšteinas ir Šveicarija.

Be kita ko, į jį įtraukta ir apie 80 kitų šalių.

Kartu su Lietuva geltonojoje zonoje atsidūrė kaimyninės Latvija ir Estija, taip pat Danija, Suomija, Kipras bei Norvegija.

Vykstantiems ar grįžtantiems į Lietuvą iš raudonojoje ar pilkojoje zonoje esančių šalių taikoma 10 dienų izoliacija, tačiau tik tuo atveju, jei asmuo neturi ne seniau nei 48 val. laikotarpiu iki atvykimo atlikto tyrimo ir neigiamo jo atsakymo.

Tokį tyrimą taip pat galima atlikti ir atvykus ar grįžus į Lietuvą. Izoliacija tuomet nutraukiama, gavus neigiamą testo atsakymą.

Vis dėlto, Sveikatos apsaugos ministerija iš šių šalių atvykusiems asmenimis, nors ir turint neigiamą testo atsakymą, rekomenduoja 10 apriboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių, laikytis kitų saugumo priemonių.

„Nerekomenduojama lankytis žmonių susibūrimo vietose (renginiuose, parduotuvėse, muziejuose, viešo maitinimo vietose ir pan.), dirbantiems asmenims – rekomenduojama tik nuvykti į darbą ir namus. Bendraujant su kitais asmenimis, rekomenduojama visada dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones), laikytis saugaus atstumo ir kitų bendrųjų COVID19 ligos (koronaviruso infekcijos) prevencijos priemonių“, – rašoma Operacijų vadovo sprendime.

Be to, jei buvo keliaujama vežėjų organizuojamais ir vykdomais tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais visų rūšių transportu, būtina užsiregistruoti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje (https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form) ir prieš patenkant į transporto priemonę pateikti vežėjui užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą (QR kodą), o kitais atvejais – ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento privaloma užsiregistruoti NVSC interneto svetainėje (https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form).

Pasak ministerijos, iš raudonos ar pilkos zonos šalių atvykusiems asmenims izoliacija netaikoma išimtiniais atvejais. Pavyzdžiui, medikams, pasieniečiams, prekių tiekėjams, diplomatams, transporto darbuotojams, keliaujantiems būtinais sveikatos priežiūros tikslais, kasdien keliaujantiems moksleiviams, jūreiviams, žurnalistams ir kitiems Operacijų vadovo sprendime nurodytiems asmenims.

Remiantis Vyriausybės nutarimu, į Lietuvą užsieniečiams atvykti draudžiama, išskyrus Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Andoros, Monako, San Marino ir Vatikano piliečius ar šiose valstybėse teisėtai gyvenančius asmenis.

Be kita ko, šiam draudimui gali būti taikomos ir kitos Vyriausybės numatytos išimtys.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us