Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Prieš paliekant augintinį viešbutyje, pravartu pasidomėti, ar jis veikia legaliai

Skelbimų, kuriuose siūloma pasinaudoti gyvūnų augintinių laikino apgyvendinimo paslaugomis, įvairiuose portaluose ar socialinių tinklų paskyrose galima pamatyti gana dažnai, ypač jų padaugėja vasaros ir žiemos atostogų laikotarpiais. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, leidimus tokiai veiklai Lietuvoje turi 20 gyvūnų augintinių viešbučių, tačiau jų šalyje gali būti ir daugiau, tik galimai neįregistravusių vykdomos veiklos. Būtent todėl veterinarijos specialistai pataria augintinių savininkams iš anksto pasidomėti, kam patikės pagloboti savo augintinį atostogų ar ligos metu.

Prieš apsisprendžiant, kur palikti augintinį vienai dienai, kelioms ar net mėnesiui, būtina įsitikinti, kad tokias paslaugas teikiantis asmuo turi žinių apie gyvūnų priežiūrą, o laikymo vieta atitinka gyvūnų gerovės reikalavimus. Turint galimybių, specialistai pataria ir nuvažiuoti į augintinių viešbutį pasižiūrėti, įvertinti, kokiomis sąlygomis ten laikomi gyvūnai, ir kaip augintinis reaguos pasikeitus įprastinei aplinkai.

VMVT primena, kad užsiimti gyvūnų augintinių apgyvendinimo veikla galima tik laikantis tam tikrų reikalavimų, pirmiausia būtina gauti VMVT leidimą šiai veiklai. Jis suteikiamas VMVT veterinarijos inspektoriams įvertinus viešbučio ar kitų gyvūnų laikymo patalpų ir numatomos veiklos atitiktį galiojančių teisės aktų nuostatoms.

Deja, bet sulaukiama signalų ir apie vis dar pasitaikančius atvejus, kai tam tikri asmenys siūlo abejotino patikimumo gyvūnų apgyvendinimo paslaugas. Specialistai perspėja, kad tokiems asmenims palikdami savo augintinį, savininkai rizikuoja, kad į namus jį gali parsivežti užsikrėtusį niežų erkėmis, grybeliais, parazitais ar kitomis infekcinėmis užkrečiamomis ligomis.

Oficialiai veiklą VMVT užregistravusių ir veterinarijos reikalavimus atitinkančių gyvūnų augintinių viešbučių registras skelbiamas tarnybos interneto svetainėje (https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php), šią informaciją taip pat galima pasitikrinti ir pasiskambinus į VMVT. Pasak VMVT atstovų, Lietuvoje augant tokių paslaugų poreikiui ir gyvūnų laikinojo apgyvendinimo sektoriui plečiantis, veterinarijos inspektoriai pasirengę padėti ir pakonsultuoti, kaip užtikrinti būtinų reikalavimų įgyvendinimą ir tinkamai įteisinti veiklą. Primenama, kad teikiant veterinarines paslaugas neužtenka turėti verslo liudijimo ar veiklą vykdyti pagal individualios veiklos pažymą, būtina pasidomėti ir kitų šią sritį kontroliuojančių institucijų leidimais.

VMVT informuoja, kad atliekant rizikingiausių veiklų vertinimą, tiek gyvūnų augintinių veisimą ar prekybą vykdantiems asmenims, tiek ir gyvūnų apgyvendinimu užsiimantiems, visoje šalyje skiriamas sustiprintas inspektorių dėmesys, vykdomos tikslinės ir prevencinės patikros. Užfiksavus atvejų, kad veikla yra vykdoma jos neįregistravus arba nesilaikant teisės aktais numatytų veterinarijos reikalavimų, atsakingų asmenų atžvilgiu inicijuojami tyrimai ir taikomos administracinio poveikio priemonės. Be to, įvertinant rizikas ir siekiant mažinti šešėlinio verslo apraiškas, šių patikrų eigoje pasitelkiamos ir kitų institucijų pareigūnų pajėgos, pavyzdžiui, policijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos dėl nesumokėtų mokesčių išieškojimo ir pan.

VMVT atidžiai stebi ir interneto erdvėje skleidžiamą informaciją, portaluose pasirodančius su gyvūnais susijusius skelbimus, vertina ir tikrina visą iš įvairių šaltinių gaunamą informaciją apie galimus pažeidimus. Asmenų, turinčių pagrįstų įtarimų ar konkrečios informacijos apie galimo neteisėto vertimosi gyvūnų veisimo, jų laikymo ar laikino apgyvendinimo veiklos atvejus, VMVT prašo infomuoti šiuo nemokamo telefono numeriu 8 800 40403 arba internete užpildžius skundo formą – anketą.

Be to, sprendžiant aktualius gyvūnų gerovės klausimus, sutarta aktyviau bendradarbiauti ir su Gyvūnų viešbučių asociacija. „Kartu siekiame bendro tikslo – aukštesnių gyvūnų priežiūros ir jų gerovės standartų Lietuvoje, taip pat, keisimės nuomonėmis ir pastabomis dėl atitinkamų teisės aktų tobulinimo“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

Anot Gyvūnų viešbučių asociacijos prezidentės Dainos Jarmalavičienės, Lietuvoje gyvūnų augintinių priežiūros paslaugų lygį būtina kelti bendromis pastangomis. „Visi mūsų asociacijos nariai dirba atvirai, sąžiningai ir laikydamiesi teisės aktų reikalavimų. Mums labai svarbu ieškoti efektyvių sprendimų, gauti savalaikę informaciją ir dalyvauti teisės aktų tobulinimo procesuose, siekiant dar aukštesnės teikiamų paslaugų kokybės“, – pabrėžia D. Jarmalavičienė.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us