Raseinių naujienų portalas

Politika

Centro-dešinės koalicijos partneriai pradeda dėlioti būsimą programą

Konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija ketvirtadienį ketina pradėti dėlioti valdančiosios koalicijos programą.

Kandidatė į premjerės pareigas Ingrida Šimonytė teigė ketvirtadienį laukianti Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijų oficialių siūlymų būsimai sutarčiai.

„Gavau patikinimą, kad rytoj (ketvirtadienį – BNS) ryte iš abiejų kolegių gausiu tai, kas yra oficialus dokumentas. Mes pateiksime tai, ką šiandien patvirtino Tėvynės sąjungos  prezidiumas. Visi, įvertinę vieni kitų pasiūlymus, galėsime žiūrėti, ar tame bendrame vaizde yra tokių pozicijų, dėl kurių reikia specifiškai derėtis, ar jos tiesiog gali būti įtrauktos į koalicijos sutartį, nes nekelia didesnių ginčų, ar galima rasti formuluotę, kuri nekeltų didesnių ginčų“, – trečiadienį po Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Konservatorių prezidiumas patvirtino du derybininkus dėl koalicijos sudarymo – partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį ir I. Šimonytę.

G. Landsbergis juokavo, kad ši centro-dešinės koalicija bus sudaryta nuotoliniu būdu – su partneriais bendraujant telefonu ar konferenciniu ryšiu.

„Pusiau juokais, bet ganėtinai rimtai sakome, kad tai gali būti pirmoji „Zoom’inė“ koalicija, kuri bus sudaryta didele dalimi gal ir nuotoliniu būdu. Sekmadienį mes tai išbandėme, nes Viktorija negalėjo dalyvauti“, – sakė TS-LKD vadovas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nuo sekmadienio yra saviizoliacijoje dėl turėtų kontaktų su COVID-19 užsikrėtusiais asmenimis.

Liberalų sąjūdis anksčiau patvirtino aštuonias sritis, kurias nori įtraukti į koalicijos sutartį, Laisvės partija – penkis punktus.

Anot V. Čmilytės-Nielsen, liberalai turės siūlymų dėl mokesčių politikos, taip pat švietimo, žmogaus teisių, sveikatos, aplinkosaugos, energetikos, užsienio politikos, kultūros, valstybės valdymo sektoriams. 

Laisvės partija ekonomikos srityje sieks nulinio tarifo reinvestuojamam pelnui nuo 2021 metų, nedidinti su gyventojų pajamomis susijusių mokesčių, draugiškos aplinkos verslo plėtrai, mažinant biurokratiją ir reguliavimą, ji taip pat pabrėžia švietimo modernizavimą, atnaujinant ugdymo programas, IT įtvirtinant kaip trečią mokomąją kalbą.

Laisvės partija sieks ir koalicijos partnerių įsipareigojimo rengti referendumą dėl daugybinės pilietybės, asmenvardžių įteisinimo pagrindiniame dokumentų puslapyje visomis lotyniškos abėcėlės raidėmis, greitų sprendimų per 100 dienų įteisinant tos pačios lyties partnerystę, psichoaktyvių medžiagų turėjimo be tikslo platinti dekriminalizavimą.

Po sekmadienį pasibaigusių Seimo rinkimų TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės sąjunga paskelbė bursiančios centro-dešinės koaliciją. Naujajame parlamente šios partijos turėtų turėti ne mažiau kaip 74 balsus iš 141.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us