Raseinių naujienų portalas

Maistas

Jurga Bulotienė: Pradžioje buvo NIEKAS…

-Ką vakarienei norėtum?

-Šiandien nieko. Susilaikysiu.

Praėjo trys, o gal net visos penkios minutės, kai nenumaldoma, visą kūną apimanti jėga nustūmė nevalgantįjį nuo sofos, pastatė ant kojų, absoliučiai nesuvokiamai privertė nužingsniuoti iki virtuvės, kur ranka pati pačiupo baltų durų rankeną, o veidą užpildė akis spiginantis šviesos srautas.

-Tai ką čia dabar darai? Ko ten ieškai?

-Nežinau… Kažkaip net nepajutau.. Nesąmoningai. Pagalvojau sau „Ai… a taip a taip“..

-Tai imsi ką iš ten, ar lauksi, kol lemputė perdegs? Pameni, Šarūnas sakė, kad šaldytuvams ypatingai nesveika, kai tu atidarai dureles ir tik tada garsiai su juo tariesi „Hm, ko aš dabar norėčiau užvalgyti?“

-Taip, taip. Teisingai. Tuomet, imu šitą ir dar to paragausiu, va dar arbatos užsikaisiu, na, gal dar kokį pomidorą, agurką ant lentutės… O! Kas sausainius kepė? Galiu vieną? Mm, kaip skanu! Jei galima, paimsiu dar vieną.

O pradžioje buvo “Niekas”.

Gal vis dėlto, geriau imti ir TIESIOG suvalgyti pusryčius, pietus ir tą pačią, nuodėmingąją vakarienę? Jei ne dėl savęs, tai vardan šaldytuvo ir jo lemputės 😉

Orkaitėje kepti kaliaropių blyneliai:

2 nuluptos kaliaropės (kitaip-ropinis kopūstas)

1 kiaušinis

Sauja tarkuoto čederio sūrio

česnako skiltelė

mėgstamos žolelės

druska/pipirai

***

Kaliaropes sutarkuoti stambia tarka ir išspausti perteklinį skystį. Įmušti kiaušinį, sudėti sūrį, prieskonius, česnaką. Rankomis ar šaukštu suformuoti blynelius, dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti 200 C apie 25 min. Padažui tinka natūralus jogurtas+citrina+česnakas.

Keksas su alyvuogėmis, feta ir pomidoriukais

Puikiai pavykęs kepinys, kuris skanus ir šiltas ir atvėsęs. Tinka prie pietų sriubos, vietoje antro patiekalo, iškylai gamtoje ar darbe pavaišinti kolegas. Gaminau pagal atrastą receptą ir visada džiaugiuosi, jei pavyksta išgauti tokį pat vaizdą, kaip ir prie recepto esančioje nuotraukoje. Ypač, turint omeny, kad kiekviena šeimininkė pasilieka truputį erdvės improvizacijai, pagal savo skonį.

  • 100 ml pieno
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 4 kiaušiniai
  • 260 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 150 g fetos sūrio
  • 100 g alyvuogių be kauliukų
  • keli vyšniniai pomidoriukai
  • 1/2 a.š. druskos ir pipirų
  • šaukštas Provanso žolelių mišinio

Lengvai išplakti kiaušinius su pienu ir aliejumi. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, druska, pipirais ir žolelėmis. Tuomet supilti kiaušinių-pieno plakinį ir viską gerai išmaišyti. Supjaustytas alyvuoges, fetą ir perpjautus per pusę pomidoriukus atsargiai įmaišyti į tešlą. Sukrėsti į kekso/duonos kepimo formą ir kepti iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie valandą.

Iškeptu keksu pavaišinti aplinkinius ir atvira širdimi mėgautis komplimentais 😊 

Orkaitėje kepta Alpinė šalvis su karamelizuotų svogūnų, obuolių ir Irmos čili pipiriukų pagardu. Garnyrui-pastarnokų/ morkų piurė bei trinti žalieji žirneliai su obuoline mėta.

Pasidariau sau degustacinį sekmadienį: nusipirkau dar neragautos žuvies, pavadinimu Alpinė šalvis. Klausite kur? Ogi mūsų didžiausioje krautuvėje! Tokia graži, su rožiniais taškučiais. Aš visada, kaip eilinė pirkėja, pasiklausiau svėrėjos apie žuvies skonį, iš anksto žinodama, kad atsakymo nebus, nes ne ta krautuvė, kad kažkas rekomenduotų ar būtų bent pasidomėjęs apie parduodamą produktą 🙂 Todėl pasigooglinau ir štai ką sužinojau:

„Ši žuvis Lietuvoje žinoma dviem pavadinimais: Alpinė šalvis (komercinis pavadinimas, pagal LR žemės ūkio ministeriją) ir Arktinė palija (dažniau vartojamas tarp žvejų). Lotyniškas pavadinimas būtų „Salvelinus alpinus“, o anglų kalboje „Arctic char“.

Alpinė šalvis yra lašišinės šeimos, šalvių genties gėlavandenė žuvis, gyvenanti labai šaltuose ir krištolo skaidrumo vandenyse. Islandijoje, Švedijoje, Kanadoje Alpinė šalvis vartotojų vertinamas, kaip geriausias pasirinkimas. Ši žuvis tiekiama karališkai šeimai, valstybės vadovams ir jų svečiams, kurie apsilanko Kanadoje per oficialius vizitus.

Ji pasižymi švelniu, subtiliu skoniu, yra maistinga, turi daug riebalų ir baltymų, turi rausvą, kaip Atlantinės lašišos ir tvirtą mėsos struktūrą. „

Aš pirmiausiai iškepiau mažiuką gabaliuką „ant petelnės” su trupučiu aliejaus”. Skanu. Tvirta žuvis, tik pagrindiniai stambesni kauliukai. Skonis priminė karpį, bet gal nuo kepimo aliejuje. Kadangi nemėgstu prisigarinti riebalų savo virtuvėje. žuvį supjausčiau, lengvai pasūdžiau, užbarsčiau žolelių ir sudėjau į kepimo rankovę be jokių riebalų. Puiki žuvis! Tokiu būdu paruoštai žuvytei norėjosi kažkokio drėgnesnio, gal rūgštesnio pagardo, nes pati struktūra šiek tiek sausesnė. Jei lašiša yra riebi žuvis, tada antroje vietoje upėtakis būtų, o šalvis išskyrė dar mažiau riebalų. Todėl prie jos pagaminau obuolių ir aitriųjų paprikų pagardą. Beje, gavau dovanų visą maišą čili pipiriukų, su prašymu kaip nors juos panaudoti 🙂

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us