Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Litvakų atminimo sode įamžinti Raseinių krašto žydai

Žemaitijos nacionaliniame parke jau 6 metus kuriamas ir vis auga Litvakų atminimo sodas (Plungės r. Medsėdžiai) skirtas Lietuvoje gyvenusiems žydams pagerbti. Tai unikalus Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo projektas.

Sodo forma, sukurta iš visžalių augalų, atkartoja Lietuvos kontūrus, o tose vietose, kuriose 1941–1944 m. buvo sunaikintos žydų bendruomenės, „dygsta“ tautodailininko Artūro Platakio iš metalo kaltos obelys. Litvakams atminti jas užsako įvairios organizacijos, įstaigos ir litvakai iš viso pasaulio, norėdami įamžinti savo protėvius. Obuoliai medžiuose įamžina bendruomenėse gyvenusias šeimas.

Sode taip pat rasite Karelijos granito stulpelius statomus vietose, kuriose gimė visame pasaulyje garsūs litvakai. Stulpeliai jau pastatyti vienam iš Izraelio valstybės kūrėjui darbėniškiui Dovydui Volfsonui, daug prie Indijos Nepriklausomybės iškovojimo prisidėjusiam Rusnėje gimusiam Hermanui Kalenbachui, kretingiškiui T. Kosciuškos sukilimo žydų kavalerijos pulko organizatoriui ir vadui, Prancūzijos Garbės legiono ordino kavalieriui, Lenkijos nacionaliniam didvyriui Berekui Joselevičiui, naują erą kultūroje pradėjusiam, pirmojo garsinio filmo pagrindinio vaidmens atlikėjui iš Seredžiaus kilusiam Asai Joelsenui.

Šiemet, Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, Litvakų atminties sodas pasipildė dviem obelimis ir 4 obuoliais. „Aštuonratės važiuoklės draugijos“ nariai sode „pasodino“ Nemakščių žydų bendruomenės obelį su broliams Geringams skirtu obuoliu. Raseinių krašto istorijos muziejus su VšĮ „Atrask Raseinius“ inicijavo Raseinių žydų bendruomenės obels „pasodinimą“. Medį puošia pirmieji obuoliai – advokatui Maksui Levy, spaustuvininko S. Kadušino bei brolių Perlovų šeimoms. 

Raseinių krašto istorijos muziejau ir VšĮ „Atrask Raseinius“ informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us