Raseinių naujienų portalas

MaistasPramogos

Jurga Bulotienė – metas pagalvoti apie savaitgalio pietus

Savojos kopūsto ir lęšių sriuba

Savojos kopūsto ir lęšių sriuba


Savojos kopūsto ir lęšių sriuba

-savojos kopūstas;

-1-2 saliero lapkočiai;

-tarkuota morka;

-smulkintas pakepintas svogūnas;

-1/2 stiklinės raudonųjų lęšių;

-daržovių sultinys;

-2 saulėje džiovinti pomidorai;

-druska/pipirai/ciberžolės milteliai.

Savojos kopūstai daugiausia auginami Prancūzijoje ir Anglijoje. Skiriasi šių kopūstų lapai (gofruoti), spalva (įvairi žalia), konsistencija, jie švelnesnio skonio. Iš jų gaminamos puikios šviežios “orinės” salotos. Savojos kopūstai vartojami pyragų įdarams, balandėliams gaminti.

Savojos kopūstai turi ypatingų medžiagų, kurios stimuliuoja organizmo augimą, todėl šie kopūstai labai naudingi vaikams ir paaugliams. Šiuose kopūstuose yra vitaminų B6, B2, lapuose gausu vitamino C, mikroelementų-vario, mangano, kalio, magnio, jodo. Pakankamas jodo kiekis palaiko normalų endokrininės sistemos veikimą ir turi teigiamą poveikį nervų sistemos būklei. Šie kopūstai turi labai mažai kalorijų, todėl jis idealus tiems žmonėms, kurie bando atsikratyti perteklinio svorio ar laikosi dietos. O be to, savojos kopūstai padeda pagerinti vyrų lytinę funkciją, puikiai tinka prostatos ir impotencijos prevencijai. Ir apskritai, ši daržovė puikiai tinka imunitetui stiprinti ir sveikatai gerinti!

Grikių blynai su keptų burokėlių garnyru

Grikių blynai su keptų burokėlių garnyru

Grikių blynai su keptų burokėlių garnyru

Grikiai yra vienas iš vertingiausių maisto produktų. Tai puikus energijos šaltinis, ypač pradedant dieną. 100 gramų produkto yra 13 gramų baltymų ir visos žmogui būtinos amino rūgštys. Grikiai pasižymi daugybe sveikatą gerinančių savybių, neturi alergenų, gerina virškinimą, tačiau išskirti galima širdies ir kraujotakos sistemą gerinančias savybes. Prie to labiausiai prisideda tokios maistinės medžiagos kaip maistinės skaidulos, kalis ir rutinas. Grikiai yra „blogojo” cholesterolio priešas ir geros energijos draugas; daugelis kitų produktų staiga pakelia cukraus kiekį kraujyje, kuris vėliau greitai krenta ir jaučiamės apsnūdę. O grikiai iki 4 val. išlaiko pakankamą cukraus kiekį kraujyje, taip užtikrindami ilgalaikę energiją ir gerą savijautą.

Nuotraukoje šios dienos pietūs: „Grikių blynai su džiovintų baravykų padažu ir keptų burokėlių garnyru”.

***

-virti arba mirkyti grikiai (pvz.1 pakelis)

-2 kiaušiniai;

-smulkintas svogūnas;

-1-2 šaukštai miltų;

-druska/pipirai;

-Provanso žolelių mišinys;

-virti burokėliai;

– 2-3 saulėje džiovinti pomidorai;

-alyvuogių aliejus kepimui.

Šaukštu formuoti blynus ir kepti keptuvėje.

Virtus arba iš anksto keptus burokėlius sutarkuoti ar supjaustyti plonais griežinėliais. Sukapoti svogūną ir pakepti aliejuje, kol suminkštės. Tada sudėti burokėlius. Pagardinti druska, pipirais, žolelių mišiniu. Burokėlius pagardinti smulkintais džiovintais pomidorais (konservuotais aliejuje) ar kaparėliais bei apšlakstyti Vorčesterio padažu, kuris burokėliams suteikia šiek tiek intensyvesnio skonio.

Na, o apie grybų padažą turbūt rašyti neverta.

Kalakutienos kepsnys su obuolių ir bruknių pagardu

Kalakutienos kepsnys su obuolių ir bruknių pagardu

Nors lietuviai nešvenčia Padėkos dienos, kaip amerikiečiai, bet kalakutieną tikrai mėgsta. O iškepus didelį šventišką kalakuto kepsnį sekmadienio pietums ar antrai Kalėdų dienai, tikrai verta padėkoti ne tik už maistą, sveikatą, palaimą, bet ir už mums svarbius žmones, esančius šalia ar kažkur toli.

5-8 porcijoms reikės:

1-2 kg kalakuto krūtinėlės;

Marinatui:

Saujelės šviežių ar džiovintų čiobrelių;

1 šaukšto medaus;

1-2 a.š.druskos;

apie 100 ml balzaminio acto;

apie 100 ml alyvuogių aliejaus

4-6 česnako skiltelių

Penkių pipirų mišinio ½ a.š.

Garnyrui:

5-6 skiltelėmis pjaustytų obuolių

3-4 svogūnų

1 puodelio Šviežių ar šaldytų bruknių arba spanguolių;

1 šaukšo medaus

Sviesto

Atskirame indelyje pasigaminti marinatą. Česnakus sutraiškyti, berti druską, pipirus, smulkintus čiobrelius, dėti medų, supilti aliejų ir balzaminį actą. Viską gerai išmaišyti. Vietoje balzaminio acto galima išspausti citriną. Kalakutieną šiek tiek įpjauti ir visą gabalą ištrinti marinato mišiniu. Uždengus dėti į šaldytuvą marinuotis bent 2-3 val. iki kepimo, bet geriausia-iš vakaro.

Atėjus kepimo momentui, įkaitinkite didelę keptuvę ir esant didelei kaitrai, visą kalakuto gabalą pakepkite iš abiejų pusių po 2-4 min. Tokiu būdu, visi mėsos skysčiai lieka viduje ir mėsa bus sultingesnė. Iš keptuvės kepsnį dėkite į kepimo rankovę ar karščiui atsparų kepimo indą. Aš naudojau savo nepamainomą virtuvės pagalbininką-didžiulį kepimo indą su dangčiu, kurį įsigijau p.c. „Izora“, parduotuvėje BOHEMIA.

Kepsnį dėkite į iš anksto įkaitintą orkaitę, apie 220-250 laipsnių.

Kol mėsa keps, apie 1-1.5val., priklausomai nuo gabalo dydžio, pasigaminkite pagardą.

Į keptuvę dedame trečdalį pakelio sviesto ir suberiame griežinėliais pjaustytus svogūnus. Lėtai kepkite, kol svogūnai pasidarys skaidrūs. Tuomet sudėkite skiltelėmis ar kubeliais pjaustytus obuolius. Tinka žieminiai, kietesni obuoliai, pusiau saldūs. Po 5 min suberkite bruknes ar spanguoles ir šaukštą medaus. Pagardinkite druska, šalavijais ar žiupsneliu cinamono. Jei pagardas per sausas, galite įpilti šiek tiek vandens.

Iškepusį kepsnį pjaukite riekėmis ir ant kiekvienos uždėkite obuolių pagardo. Patiekti galite su bulvėmis ar mėgstamais ryžiais.

Skanaus!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us