Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Iniciatyva „Kalėdos Raseiniuose“: mums pavyko!

Raseinių miestas tviska  kalėdinėmis girliandomis ir papuošimais, Nepriklausomybės gynėjų aikštėje žiba nuostabi gyva Kalėdų eglė. Miestas tiesiog spindi.

Pernai koordinuoti miesto puošybą Savivaldybė leido mums – iniciatyvai „Kalėdos Raseiniuose“. Iki tol miestas buvo puošiamas neatsakingai ir neskoningai. Nesitikėjome geresnio vaizdo ir šiemet, susidūrę su Savivaldybės vadovų nekompetencija ir biurokratiniu neįgalumu, tačiau, pasirodo, mūsų pastangos davė vaisių.

Iniciatyvos „Kalėdos Raseiniuose“ tikslas 2019 metais  buvo ne tik papuošti miestą, bet ir įrodyti, kad tai padaryti įmanoma skoningai, tiesiog reikia šiek tiek kūrybos ir užsispyrimo. Kitaip tariant, iniciatyva turėjo tapti spyriu į vieną vietą rajono savivaldybei. Pataikėme.

Šiemet Savivaldybės meras atsisakė „Kalėdos Raseiniuose“ pasiūlymo puošti miestą, nors ir mėgino ją perimti savo žinion. Taigi šiųmetė miesto puošyba tapo visišku principo reikalu. Ir tai nėra blogai. Principinio puošimo „nepasirodyti blogiau“ rezultatas yra puikus! Neabejojame, kad raseiniškiai ir miesto svečiai sutiks, kad miestas papuoštas gražiai, nors ir yra aibė dekoracijų suderinimo klaidų.

Svarbiausi „Kalėdos Raseiniuose“ pasiekimai puošyboje, tęsiami šiemet:

  1. Gausesnė Vilniaus gatvės puošyba.
  2. Dubysos gatvės puošimas.
  3. V. Kudirkos gatvės puošimas.
  4. Gausesnis V. Didžiojo gatvės puošimas.
  5. Pėsčiųjų alėjos Žemaičio aikštėje puošimas.

Dar anksčiau siūlėme nurašytus ir nebeveikiančius gatvių stulpų papuošimus atnaujinti t.y. ant esamo karkaso uždėti naują šviečiantį kabelį. Tuomet mūsų negirdėjo, o šiemet Vilniaus gatvę puošia atnaujintos dekoracijos (snaigės). Šiems papuošimams daugiau kaip 10 metų.

2019 metais miesto puošyba rajono savivaldybei kainavo 10 890 Eur. (be puošybos darbų). Jei tiksliau, tiek kainavo miesto eglės nuoma. Likusiais papuošimais pasirūpinome mes, įsigydami arba išnuomodami juos už rajono verslininkų ir pavienių žmonių skirtą finansinę paramą (9 000 Eur). Į šią sumą įeina ir garso įrangos Maironio parkui pirkimas.

Šiemet miesto puošyba mokesčių mokėtojams kainavo apie 22 500 Eur (be puošybos darbų). Už 9 990 Eur seniūnija išsinuomojo eglės papuošimus, pašto dėžę, „šnabždesių dėžutę“ ir „deimantus“ Nepriklausomybės gynėjų aikštėje. Raseinių miesto seniūnija šiemet naujų dekoracijų ir girliandų kurios panaudotos miesto puošybai nusipirko už 9 825 Eur, Vilniaus gatvės papuošimų atnaujinimas kainavo 2 700 Eur. Detalios informacijos kiek kainavo konkretūs papuošimai, jų priedai, tvirtinimo elementai ir kitos priemonės, Savivaldybė viešai informacijos neskelbia.

Raseinių miesto eglės papuošimo paslaugos pirkimas kelia susirūpinimą. Pasirodo, seniūnija, pagal viešai prieinamą sutartį, pirko ne gyvos, o karkasinės eglės nuomos ir puošimo paslaugą. Sutartyje nurodoma, kad Savivaldybė įmonei „Lumidėja“ sumokėjo solidžią sumą už karkasinės eglės sumontavimą ir išmontavimą, taip pat už kirstų eglišakių sukaišiojimą. Karkasinės eglės mieste nematyt ir, viliamės, kad tai tik techninė sutarties klaida.

Iniciatyvos „Kalėdos Raseiniuose“ vertinimu, savivaldybė skiria per mažai dėmesio pirkimų viešinimui. Atsižvelgiant į tai, nėra aišku kiek tiksliai kainavo miesto puošyba. Pernai vykusi iniciatyva viešai detaliai deklaravo visus pirkinius. Mažiausia deklaruoto pirkinio vertė 0,15 Eur (pirkinių maišelis).

Nuoroda į eglės puošimo paslaugos pirkimo sutartį – https://bit.ly/38jsXQS

Dovydo Vitkaus / Kitu kampu nuotr.

„Kalėdos Raseiniuose“ informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us