Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Keliuose ir toliau veiks stacionarūs bei mobilūs kontrolės postai

Vyriausybei pratęsus judėjimo kontrolę tarp savivaldybių iki sausio 31 dienos, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad keliuose ir toliau veiks stacionarūs bei mobilūs postai, tačiau konkrečių datų neatskleidžia.

„Numatyta, kad toliau veiks tiek stacionarūs, tiek mobilūs postai, kol kas nedetalizuosime kokiomis datomis, tiesiog jie bus“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė A. Bilotaitė. 

„Policijos departamentas išsakė poziciją, kad žmonės, matydami, kad nėra tų blokavimo postų, truputėlį stengiasi pasinaudoti ta situacija, tai žinia tokia, kad bus tos priemonės, stacionarūs ir mobilūs postai, bus kitos priemonės, bet sudėlioto plano tikrai neskelbsime“, – pridūrė ji. 

Ministrės teigimu, už papildomą darbą pareigūnams bus apmokėta, tačiau ji neįvardijo, kiek iš viso lėšų tam reikės.

„Tos lėšos numatytos rezerve ir tikrai nekils klausimų ir problemų užtikrinant apmokėjimą pareigūnams už jų papildomą darbą, o poreikį žinosime, kai situacija bus aiškesnė, dabar nežinome, kaip viskas atrodys po dviejų savaičių“, – teigė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, įvedus judėjimo ribojimą pirmą kartą, tai kainavo apie 2 mln. eurų. 

A. Bilotaitė pabrėžė, jog sprendimas pratęsti judėjimo apribojimus buvo priimtas atsižvelgiant į mokslininkų rekomendacijas ir negerėjančią epidemiologinę situaciją šalyje. 

„Nors susirgimų pagreitis mažėja, bet pats greitis nemažėja. Auga sunkių pacientų skaičius, auga mirčių skaičius, praėjusią savaitę jis išaugo 15 proc., auga atvejų skaičius nuo visų atliktų tyrimų“, – sakė ministrė.

„Turime ir gerą žinia, akivaizdu, kad mobilumas sumažėjo, priemonės veikia. Per visą laikotarpį nuo karantino pradžios gruodį buvo apręžta apie 40 tūkst. automobilių“, – pridūrė ji. 

Vyriausiosios Lietuvos epidemiologės Loretos Ašoklienės teigimu, sergamumo rodiklis Lietuvoje siekia 1226 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ir yra tai didžiausias rodiklis tarp Europos Sąjungos šalių.

Pasak jos, didžiausias sergamumas yra Alytaus miesto savivaldybėje, kur yra 2050 atvejų, tuo metu mažiausias yra Neringoje ir siekia 397 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Anot L. Ašoklienės, nors keletą dienų fiksuojamų atvejų skaičius buvo mažesnis, tačiau svarbu įvertinti ir tai, kad tyrimų apimtys taip pat sumažėjo.

„Labai atsargiai reikėtų vertinti tuos lyg ir mažesnius registruojamus skaičius, kurie gali klaidingai sakyti, kad situacija gerėja“, – spaudos konferencijoje sakė L. Ašoklienė. 

Tuo metu teigiamų atvejų skaičius tarp visų atliktų tyrimų kalėdine savaitę buvo pakankamai aukštas ir siekė 24 proc., o šią savaitę – 22 proc. 

L. Ašoklienės teigimu, situacija ligoninėse taip pat išlieka stabiliai nepalanki.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, žmonių judėjimas be rimtos priežasties tarp savivaldybių apribotas gruodžio viduryje, jis galiojo iki sekmadienio, 21 valandos.

Kontrolės metu savaitgalį prieš Kalėdas, taip pat Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiais apsukta kelios dešimtys tūkstančių automobilių. 

Vyriausybė sekmadienį šį judėjimo ribojimą nusprendė pratęsti iki sausio 31 dienos, jį peržiūrėti žadama sausio viduryje, atsižvelgus į koronaviruso situaciją.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us