Raseinių naujienų portalas

PramogosSportas

10 specialistų patarimų, kaip tinkamai prižiūrėti gyvūnus žiemos metu

Gyvūnų priežiūros specialistai tikina, kad šaltuoju metų laiku, ypač kai oro temperatūra nukrenta žemiau nulio, mūsų augintiniams yra reikalinga speciali priežiūra. Norint, kad pūkuotieji šeimos nariai ir šaltuoju metų sezonu išliktų sveiki, aktyvūs bei laimingi, būtina prižiūrėti jų pėdutes, tinkamai pasirūpinti augintinių apranga bei akylai stebėti galimus peršalimo požymius.

„Žiemą pirmiausia ypatingą dėmesį reikėtų skirti jauniems šuniukams, senjorams, mažoms veislėms bei trumpaplaukiams ar reto kailio šunims, nes jie yra jautresni šalčiui. Mums šiltai apsirengus lauke gali būti nešalta, bet reikia pagalvoti apie šunį bei stebėti jo siunčiamus signalus, o pamačius drebėjimą, silpnumą, pasyvumą ar nenorą eiti, reikėtų stabdyti pasivaikščiojimą ir grįžti į šiltą patalpą“, – teigia „Barkvilio“ gyvūnų priežiūros centro vadovė Daina Jarmalavičienė.

Šaltuoju sezonu pasivaikščiojimai lauke gali tapti iššūkiu

Augintinius, kurie netoleruoja šalčio, patartina lauke vedžioti kuo trumpiau. Su jais reiktų daugiau laiko leisti patalpų viduje, žaidžiant, mokant naujų komandų ar kitų dresūros elementų. Vedžiojant vyresnio amžiaus šunis patariama suteikti jiems papildomą atramą šaliku, rankšluosčiu arba juosta. Tai padaryti galima ties augintinio pilvu perjuosus pasirinktą medžiagą ir taip perimti dalį šuns svorio.

Gyvūnų priežiūros centro direktorė teigia, kad žiemą vežiojant augintinius derėtų vengti eiti ledu bei slidžia danga. Jei slidu, rekomenduojama eiti lėtai, kad jūs ir jūsų augintinis išvengtumėte galimų traumų. 

„Šeimininkui derėtų pasirūpinti neslidžia avalyne, ypatingai, jei šuo linkęs tempti pavadį. Tempiančius šunis rekomenduojame vedžioti su petnešomis, kurios yra segamos per priekį, kad sumažėtų tempimo jėga. Papildomai dar galima uždėti antkaklį, kuris dedamas ant snukio“, – pataria D. Jarmalavičienė.

Šaltis gali išsausinti pėdutes, o barstoma druska – nudeginti, todėl rekomenduojama pėdutes tepti su apsauginiais tepalais, kad jas apsaugotumėte. 

Žiemą galima padėti ir lauke gyvenantiems gyvūnams

Veterinarijos gydytoja bei gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ direktorė Jurgita Gustaitienė akcentuoja, kad žiemos metu augintiniams būtinas pakankamas kiekis vandens. Ji atkreipia dėmesį ne tik į naminius mūsų augintinius, tačiau ir į gyvenančius lauke.

„Šaltuoju metų laiku būtina pasirūpinti beglobėmis, prie daugiabučių gyvenančiomis katėmis. Retai kas susimąsto, kad katės gali žūti nuo paprastos priežasties – troškulio. Temperatūrai nukritus katės tiesiog neturi kur atsigerti, todėl būtina kaskart įpilti ne tik maisto, bet ir vandens. Voljere laikomiems šunims irgi svarbu pasirūpinti, jog visada būtų vandens, sniegas nėra geriausias vandens pakaitalas“, – sako veterinarijos gydytoja.

Specialistė antrina prieš tai išsakytai D. Jarmalavičienės nuomonei ir pataria žiemos metu akylai stebėti augintinių pėdutes bei neleisti mūsų draugams sušalti.

„Šuniukų savininkams noriu priminti apie pėdučių priežiūrą. Mes avime batus, o šunelių oda niekaip neapsaugota nuo kelininkų naudojamų druskų ir kitų cheminių junginių. Po sniegu pasislepia stiklo šukės, todėl iškritus pirmajam sniegui, tai viena dažniausių šuniukų traumų. Dažnai reikia skubios veterinarinės pagalbos ir chirurginės intervencijos. Kad taip nenutiktų, reiktų neleisti šuniui bėgioti po teritoriją, kurioje gali būti stiklo šukių ar kitų aštrių daiktų. Šunis, kurie neturi poplaukio, rekomenduočiau aprengti, ypač jeigu ketinate pasivaikščioti ilgiau“, – teigia gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos vadovė.

Organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ remdamasi specialistų nurodymais sudarė 10 svarbiausių patarimų, kaip apsaugoti mūsų mažuosius draugus šaltuoju metų sezonu:

  1. Naminiai gyvūnai gali sušalti, todėl jei augintinio kailis nėra tankus ir šiltas, būtina pasirūpinti jo apranga.
  2. Po kiekvieno pasivaikščiojimo būtinai nuplaukite ir nusausinkite augintinio kojas. Taip juos apsaugosite nuo druskos bei kitų chemikalų poveikio pėdutėms bei skrandžiui, jei gyvūnas sugalvotų pėdas susitvarkyti pats – nusilaižyti. Nepamirškite patikrinti letenų pagalvėlių – ar jose nėra įtrūkimų, paraudimų.
  3. Prieš eidami į lauką į savo augintinio letenų pagalvėles galite įmasažuoti vazelino – taip jas apsaugosite nuo išsausėjimo.
  4. Grįžus iš lauko galima nusausinti augintinio kailį, taip jį apsaugosite nuo niežulio.
  5. Žiemos metu neskuskite savo augintinio kailio iki pat odos – ilgesnis kailis suteikia daugiau šilumos.
  6. Šalčių metu stenkitės kuo rečiau maudyti savo augintinį, mat per dažnas prausimas žiemą gali išsausinti jo odą ir taip sukelti įvairių odos problemų. Naudokite drėkinantį šampūną.
  7. Žiemą savo augintinius maitinkite sočiau, nes šaltuoju metų sezonu gyvūnams, kaip ir žmonėms, reikia daugiau energijos.
  8. Įsitikinkite, kad jūsų augintinis turi šiltą vietą miegui. Tam puikiai tiks jauki šuns ar katės lova su šilta antklode ar pagalve.
  9. Niekada nepaleiskite šuns nuo pavadžio ant sniego ar ledo. Žiemos metu šunys gali prarasti uoslę ir taip pasimesti.
  10. Stebėkite ar jūsų augintinis neperšalo. Peršalęs gyvūnas gali kosėti, žiaugčioti, krenkšti. Silpnesni ligos simptomai gali būti sėkmingai gydomi namuose, tačiau jei kosulį lydi išskyros iš nosies ir akių, sunkus kvėpavimas, jei iškosėtose gleivėse pastebėjote kraujo, nieko nelaukdami kreipkitės į veterinarus.

Informacija paruošta Gretos Burlėgaitės  iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
sunu kirpykla vilniuje

Mūsų šuo yra ganėtinai ilgo plauko ir dar turi povilnę, tad didžiausia problema – plaukai namuose, kuriuos tenka siurbti kelis kartus per dieną. Draugė rekomendavo nukailinimo procedūrą, manau verta išbandyti dabar kailio keitimo laiku, nes norisi, kad augintinis teiktų daugiau džiaugsmo nei rūpesčio.

Contact Us