Raseinių naujienų portalas

Sveikata

Sukčiai žmonėms siūlo įsigyti tariamas vakcinas nuo COVID-19

Vakcinacijai nuo COVID-19 ligos šalyje vis labiau įgaunant pagreitį, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad virtualioje erdvėje privatūs asmenys jau pradėjo siūlyti įsigyti neaiškios kilmės preparatų, neva apsaugančių nuo koronaviruso. Susigundžiusieji  tokiais siūlymais gali rimtai pakenkti savo sveikatai. 

VVKT primygtinai ragina žmones nepirkti neaiškios kilmės produktų, pristatomų kaip vakcinos ar vaistai bei neužsiimti savigyda. Būtina atminti, kad vakcinų nuo COVID-19 neįmanoma įsigyti nei internete, nei vaistinėse. Šiuo metu vakcinas nuo COVID-19 perka tik valstybių Vyriausybės. 

Lietuvoje žmonės šiuo metu skiepijami tik sveikatos priežiūros įstaigose, kurios vakcinas gauna netiesiogiai iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Žmonės įstaigose yra skiepyjami pildant dokumentus ir vykdant griežtą apskaitą.

Pakartotinai primename, kad viena iš šiuo metu rinkoje esančių vakcinų – ypatinga. Ją reikia saugiai transportuoti tam pritaikyta technika ir turėti reikiamą įrangą, be to, vakcina turi būti laikoma itin žemoje temperatūroje – turi būti ne mažiau 70 laipsnių šalčio. Atitirpinus, vakciną reikia praskiesti ir vartoti nedelsiant, priešingu atveju suyra jos veiklioji medžiaga. Akivaizdu, kad dėl sudėtingo vakcinos naudojimo, išskirtinių laikymo sąlygų, joks privatus pardavėjas negali užtikrinti jos saugumo. 

VVKT atkreipia dėmesį, kad bet kokie viešoje erdvėje atsiradę siūlymai įsigyti vakcinų nuo COVID-19 ligos tai – tikrovės neatitinkanti informacija, galbūt paprasčiausias noras pasipelnyti. Tokiu būdu yra platinami falsifikuoti neaiškios kilmės produktai.

Daugiau aktualios informacijos apie vakcinas nuo COVID-19 ligos rasite paspaudę šią nuorodą

VVKT informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us