Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Kol kas registruota per 800 nepageidaujamų reakcijų į COVID-19 vakcinas

Nuo skiepijimo pradžios gauti 802 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19, pirmadienį pranešė Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Dėl „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtos vakcinos tarnyba gavo 585 pranešimus, dėl „Moderna“ vakcinos – 34 pranešimus, o dėl „AstraZeneca“ vakcinos – 172 pranešimus.

Be to, 11-oje gautų pranešimų vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

760 pranešimų yra klasifikuojama kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 42 – kaip sunkūs.

Vaistų kontrolės tarnybos duomenimis, moterys pateikė daugiau pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas nei vyrai – atitinkamai 730 ir 71 pranešimas. Vieno asmens lytis nebuvo nurodyta.

Apie reakcijas pranešusių asmenų amžius – nuo 19 iki 87-erių metų. 

Pasak tarnybos, iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 112, iš pacientų – 687, trys pranešimai gauti iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai – skausmas, patinimas, paraudimas dūrio vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, išbėrimas ir karščiavimas. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

Pasak Vaistų kontrolės tarnybos, gaunamų pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas skaičiaus svyravimai tiesiogiai priklauso nuo tą savaitę vykdytų vakcinacijų skaičiaus.

„Kuo daugiau atliekama vakcinacijų, tuo daugiau gaunama ir pranešimų. Iš pateiktų duomenų negalime vertinti, dėl kurios vakcinos pranešimų apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas gaunama daugiau, nes yra labai skirtingi suvartotų vakcinų kiekiai pagal gamintojus“, – rašoma pranešime.

Lietuvoje pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze iš viso paskiepyta 121 tūkst. 150 žmonių, abiem dozėmis – 67 tūkst. 14 žmonių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us