Raseinių naujienų portalas

KitaKriminalai

Atsakingai elkitės su ugnimi, nedeginkite pernykštės žolės!

Žolės gaisrai – vieni pavojingiausių, nes nekontroliuojama liepsna lengvai gali persimesti į miškus ir durpynus, nukeliauti iki gyvenamųjų namų bei nukentėti gyventojai. Tokių gaisrų gesinimas daug kainuoja, o užgesinti juos sudėtinga. Jeigu arti nėra vandens šaltinių, ugnį tenka gesinti parankinėmis priemonėmis, kvėpuojant aitriais dūmais. Prie tokių gaisrų sudėtinga privažiuoti sunkiasvoriams ugniagesių automobiliams, automobiliai klimpsta dirvose, lūžta, genda brangi technika, ugniagesiai išeikvoja daug fizinių jėgų. Negana to, išvykę gesinti degančių pievų ar miškų, jie ne visada gali laiku suskubti į sudėtingesnius ir didesnius gaisrus ar nelaimes, kai jų pagalbos reikia nedelsiant. Neretai žolės gaisrus sukelia vaikai ar paaugliai, todėl tėvai ir pedagogai turėtų pasirūpinti, kad vaikai ir paaugliai žinotų, kokį pavojų kelia žolės gaisrai.

Ugniagesiai gelbėtojai prašo Raseinių rajono gyventojų nedeginti pernykštės žolės, o pastebėjus tokius gaisrus, nepraeiti pro šalį, pasistengti ją užgesinti, nelaukiant kol liepsna išplis į didesnius plotus. Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, užpilant ją vandeniu arba smėliu. Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsdami kvieskite ugniagesius skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Ugniagesiai gelbėtojai primena, kad sausą žolę ir kitas augalinės kilmės liekanas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik sugrėbtas į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių ir ne arčiau kaip 50 metrų nuo miško. Deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan. Draudžiama deginti ražienas, nenupjautą ir nesugrėbtą žolę ir kitas žemės ūkio kultūras. Draudžiama sugrėbtus Augalus, jų dalis ar krūvas deginti miestuose ir miesteliuose. Laužus leidžiama kurti tik nustatytose ir įrengtose vietose, taip pat privačios nuosavybės teise valdomuose žemės sklypuose, savininko nustatytose vietose ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų. Palikti be priežiūros besikūrenančias laužavietes draudžiama. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti. Kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. Draudžiama laužus kurti, kai pučia stiprus vėjas, esant IV–V klasės miškų gaisringumui. Taip pat primena, kad už sausos žolės deginimą gyventojams gresia baudos.

Raseinių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektorė Ilona Kubilienė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us