Raseinių naujienų portalas

LaisvalaikisNuomonės

10 priežasčių, kodėl verta priglausti vyresnio amžiaus gyvūną

Niekam ne paslaptis, kad vyresnio amžiaus gyvūnai iš prieglaudų yra paimami itin retai, todėl tokie augintiniai dažniausiai yra pasmerkti visą jiems likusį laiką nugyventi narvuose. Gyvūnų prieglaudų atstovai tikina, kad yra begalė priežasčių, kodėl vyresnio amžiaus augintinis gali būti net labiau tinkamas jūsų gyvenimo būdui nei jauniklis.

„Ne vienas kalbintas žmogus sako nenorįs vyresnio gyvūno, nes neva šis gyvens trumpai ir teks patirti netekties skausmą. Bet iš tikrųjų mes niekada nežinome, kada susirgs jaunas ar vyresnis gyvūnas, tad tokie mūsų argumentai tėra spėlionės. Vis dėlto būti pasiruošus gydymo išlaidoms privalu turint bet kokio amžiaus gyvūną“, – sako prieglaudos „Felium Domus“ įkūrėja Gintė Klimavičienė.

Vyresni augintiniai dažnai yra ne tik ramesni, bet ir ištikimesni

Amerikos gyvūnų žiaurumo prevencijos draugija viename iš savo straipsnių teigia, kad nors vyresni augintiniai yra priglaudžiami paskutiniai, jie gali būti tokie pat mieli, kaip ir jaunesni. Organizacijos atstovai tikina, kad vyresni augintiniai dažnai yra ne tik ramesni, ištikimesni, bet ir rodantys daug daugiau meilės ir dėkingumo nei jaunas augintinis. Tam antrina ir prieglaudos „Felium Domus“ vadovė.

„Katės, kurios socialios, tai yra turėjo namus iki patekdamos į prieglaudą, ir dėl vienokių ar kitokių priežasčių neteko savo šeimininko, visada jums atsidėkos savo begaline meile ir prieraišumu“, – tikino G. Klimavičienė.

Prieglauda niekada neatstos tikrų namų

Kačių prieglaudai vadovaujanti moteris pabrėžia, kad vyresnis augintinis yra nebūtinai 10-ties metų gyvūnas. Ji tikina, kad katėms, vyresnėms nei 2-eji metai, ypač jei jos turi, pavyzdžiui, kokių nežymių sveikatos sutrikimų, rasti namus galimybės beveik nėra. Tačiau gyvūnų mylėtoja sako, kad požiūris į vyresnius augintinius turėtų keistis, nes jie turi itin daug teigiamų savybių.

„Pliusai: kačių charakteris jau susiformavęs, todėl lengviau pasirinkti gyvūną pagal būsimo šeimininko gyvenimo būdą. Vidutinė kačių gyvenimo trukmė 10–15 metų ir net daugiau, tai kodėl, pavyzdžiui, 5 metų katino nepadaryti laimingo, suteikti jam visavertį ir kokybišką gyvenimą? Prieglaudoje jiems tikrai nebus suteiktą to ką gali normalūs namai ir nuolatinis žmogaus buvimas šalia“, – sako G. Klimavičienė. 

Prieglaudos atstovė teigia, kad jauni gyvūnai dažnai yra daug reiklesni nei šeimininkai mano ir jų priežiūrai reikia ne tik itin daug jėgų, tačiau ir kantrybės.

Prieglaudose galima susipažinti su vyresniu gyvūnu

„Dar vienas pastebėjimas, ypač per šiuos karantino metus, jauni kačiukai namus rado labai greitai, bet žmonės tikrai ne visada įvertina jaunos katės gyvenimo ypatumus. Tenka nuolat bendrauti ir patarinėti, kad žmonės pakentėtų, nes jauni kačiukai neduoda išsimiegoti, yra labai aktyvūs, drasko užuolaidas, išverčia gėles, nugraužia laidus, apgadina baldus, kandžiojasi, kai jiems keičiasi dantys. Taip pat jiems tikrai reikia skirti daug dėmesio žaidimams bei mokymui, o su vyresniu gyvūnų viso to išvengiama.

Mes visuomet pirmiausia kviečiame atvykti ir susipažinti su vyresniu gyvūnu, nes šiuo atveju ne būsimas šeimininkas, o gyvūnas jus pasirenka arba ne“, – pokalbio pabaigoje sakė prieglaudos „Felium Domus“ vadovė.

Amerikos gyvūnų žiaurumo prevencijos draugija savo puslapyje rašo, kad vyresnio amžiaus šunys iš prieglaudų yra paimami dvigubai rečiau nei jaunesni šuniukai. Ne pelno siekianti organizacija, kuri siekia užkirsti kelią žiauriam elgesiui su gyvūnais, teigia, kad vyresniems naminiams gyvūnėliams tereikia, kad kas nors suteiktų jiems antrą galimybę bei mylinčius namus.

Organizacija „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ pateikia 10 svarbiausių priežasčių, kodėl verta priglausti vyresnio amžiaus gyvūną:

  1. Ramybė namuose. Vyresnio amžiaus katės bei šunys yra žymiai ramesni palyginus su jaunikliais.
  2. Ištikimybė. Užsitarnauti jauno gyvūno pagarbą nėra taip paprasta, tačiau vyresnio amžiaus augintinis pagarbą jums jaus vien už tai, kad jūs išgelbėsite jį nuo gyvenimo narve bei suteiksite jam namus ir meilę. Vyresnio amžiaus augintinis tarnaus iki gyvenimo galo ir visada išliks ištikimas naujajam savo šeimininkui.
  3. Begalinė meilė. Priglausdami seną gyvūną jūs jam suteiksite antrą šansą būti mylimam, tad toks augintinis tikrai atsidėkos ir atiduos jums visą savo širdį. Toks gyvūnas kaskart jums grįžus namo apdovanos jus dėmesiu bei šiltais prisiglaudimais.
  4. Susiformavęs charakteris. Priglausdami seną gyvūną jūs visada galite pasiteirauti, kokio charakterio jis yra. Prieglaudos darbuotojai jums papasakos viską apie jį, jo pomėgius, bruožus bei pagrindines gyvūno charakterio savybes. Tokiu būdu priimdami naują šeimos narį jau žinosite, ko tikėtis ir galėsite nuspręsti ar tai jums tinka.
  5. Greita adaptacija. Jaunam gyvūnui dažnai itin ilgai trunka priprasti prie naujų namų, o vyresnis augintinis dažniausiai jau turi patirties gyvenant namuose tarp žmonių ir kitų augintinių, todėl jam tai užtruks daug trumpiau.
  6. Karmos taškai. Galbūt ne pats įtikinamiausias argumentas, tačiau priglaudę seną katę arba šunį savo gerų darbų sąrašą papildysite dar vienu punktu, kuris tikrai suteiks jums daug karmos taškų. Geri darbai suteikia laimės ne tik tiems, kuriems yra duodama, bet ir tiems, kurie duoda.
  7. Jokių vaikiškų įpročių. Senas gyvūnas nevartys jūsų gėlių, negrauš laidų bei neieškos kokią išdaigą čia iškrėsti. Auginant vyresnio amžiaus gyvūną jūsų namuose bus daug mažiau nelaimingų atsitikimų, kuriuos sukelia jaunų gyvūnų destruktyvus elgesys bei jų nereikės nuolat stebėti ir mokyti.
  8. Jokių nelauktų staigmenų. Priglaudžiant jauną gyvūną iš prieglaudos dažnai nėra žinoma jo kilmė bei veislė, todėl jie kartais gali užaugti didesnio ūgio nei buvo tikėtasi. Priglaudžiant seną šunį jūs jau matysite kokio ūgio ir sudėjimo jis yra, todėl nelauktų staigmenų nebus.
  9. Jums nereikės rinktis. Prieglaudų atstovai tikina, kad seni gyvūnai turi patys pasirinkti savo šeimininką, todėl už jus pasirinkimą padarys pats augintinis.
  10. Buvimas naudingu. Senas augintinis kartais turi tam tikrų ligų, todėl jam gali reikėti suteikti ne tik šiltus namus, maistą bei meilę, tačiau ir kasdieninį rūpestį.

Informacija paruošta Gretos Burlėgaitės  iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“, siekiant skatinti žmones saugoti savo augintinius bei rūpintis gyvūnų gerove.

Apie GGI

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (GGI) – nuo 2012 m. visuomeniniais pagrindais veikianti organizacija. Jos tikslas – spręsti gyvūnų gerovės problemas, jų priežastis bei didinti visuomenės sąmoningumą gyvūnų gerovės klausimais. Kartu su savanorių komanda GGI užsiima visuomenės švietimu, nagrinėja žiauraus elgesio ir gyvūnų nepriežiūros atvejus, juos viešina, bendradarbiauja su atsakingomis institucijomis inicijuodama gyvūnų gerovę reglamentuojančių teisės aktų pakeitimus. 

Norintys prisidėti prie GGI veiklos kviečiami susisiekti info@ggi.lt. Taip pat galite tapti nuolatiniu rėmėju www.bit.ly/GGIContribee ir www.bit.ly/GGIPatreon platformose arba prisidėti pinigine auka portale aukok.lt www.bit.ly/GGIaukok, PayPal www.bit.ly/GGIPayPal arba LT777300010133231565 (Swedbank). Daugiau informacijos www.ggi.lt.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us