Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonės

Viktoro Petkaus ar „Kalno“ progimnazija? Sprendimą turės priimti politikai

Prieš mėnesį Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos bendruomenė kreipėsi į Raseinių rajono savivaldybę, tarybos narius, prašydama grąžinti šiai ugdymo įstaigai senąjį „Kalno“ mokyklos pavadinimą.

Priėmus sprendimą reorganizuoti mokyklą (iš pagrindinės į progimnaziją) mokyklos bendruomenė vykdė moksleivių, tėvų, mokytojų apklausą, ar keičiantis mokyklos statusui nenorėtų, kad ji vadintųsi „Kalno“ progimnazija. Mokyklos pavadinimą keisti norėtų net 92 proc. visos šios ugdymo įstaigos bendruomenės.  

„Visi raseiniškiai yra pripratę, kad ši mokykla vadinama „Kalno“, todėl ir buvo priimtas sprendimas ne prisirišti prie kažkokių politinių veikėjų, kurie ateina ir išeina, vardo ir pavardės, o grąžinti gražų ir neutralų mokyklos pavadinimą,“- pasakojo iniciatyvinės grupės vadovė Asta Linkienė.

Rajono meras A. Bautronis gavęs tokio pobūdžio prašymą pasidomėjo, kokia gi būtų Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pozicija.

Generalinis šios įstaigos direktorius prof. Dr. Adas Jakubauskas raštu pateikė atsakymą, kad tokiam sprendimui nepritaria: „Atsakydami į Jūsų raštą „Dėl Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos pavadinimo keitimo“ maloniai informuojame, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (toliau LGGRTC) nepritaria siūlymui grąžinti Raseinių pagrindinei mokyklai senąjį „Kalno“ pavadinimą. Gerbiame mokyklos bendruomenės nuomonę, tačiau manome, kad atsisakymas Raseinių pagrindinei mokyklai suteikto politinio kalinio, žymaus disidento, vieno iš Lietuvos Helsinkio grupės įkūrėjų Viktoro Petkaus vardo būtų nepagarbos ženklas jo šviesiam atminimui,“ – teigiama rašte.

Viktoro Petkaus pagrindinė mokykla – viena seniausių bendrojo lavinimo mokyklų Raseinių rajone. „Kalno“ mokyklos pavadinimą ji gavo Atgimimo laikotarpiu – 1994 m. 2012 m. jai suteiktas kraštiečio, politinio kalinio, disidento, vieno iš Lietuvos Helsinkio grupės įkūrėjų Viktoro Petkaus vardas.

Lemiamą sprendimą dėl šios ugdymo įstaigos pavadinimo teks priimti rajono politikams.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us