Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Artėjant rugsėjo 1-ajai – svarbiausi reikalavimai grįžtant prie kontaktinio ugdymo

Nuo rugsėjo 1-osios visas mokymosi procesas turės vykti tik kontaktiniu būdu. BNS pateikia svarbiausius saugumo dėl COVID-19 reikalavimus, kurių turės laikytis švietimo ir ugdymo įstaigos. 

Kaukės. Apsaugines veido kaukes dėvėti kontaktinių užsiėmimų metu turės visi moksleiviai ir studentai, išskyrus pradinukus. 

Skiepai. Moksleiviams ribojimai dėl skiepų nebus taikomi. Moksleiviai galės lankyti mokyklas, net jei jie yra sulaukę 12 metų, bet nėra skiepyti. Aukštojo mokslo ir profesinio mokymo įstaigų studentai atvykti į kontaktinius užsiėmimus gali tik jei yra paskiepyti, turi imunitetą ar galiojantį neigiamą COVID-19 testą. Reikalavimai būti pasiskiepijus arba periodiškai testuotis taip pat galioja visiems pedagogams.

Atstumai. Aukštojo mokslo ir profesinio mokymo įstaigos, kai tai įmanoma, turės užtikrinti 2 metrų atstumą tarp studentų, viename grupių, klasių sraute gali būti ne daugiau kaip 150 asmenų. Galutiniai saugumo reikalavimai mokykloms bus nustatyti šią savaitę. 

Testavimas. Testai turintiems imunitetą nuo COVID-19 nereikalingi, neskiepytiems ar imuniteto neturintiems moksleiviams jie yra rekomenduojami, bet neprivalomi. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pabrėžia, kad atsisakymas testuoti negali tapti barjeru patekti į mokyklą. Visos mokyklos turės sudaryti sąlygas moksleiviams savanoriškai testuotis vienu iš mokyklos pasirinktų būdų – kaupinių metodu arba savikontrole greitaisiais antigenų testais.

Kitos saugumo priemonės. Visi grįžtantieji prie kontaktinio ugdymo turės laikytis socialinės distancijos, vengti klasių, grupių srautų maišymosi, turės būti vėdinamos ir dezinfekuojamos patalpos, vežant mokinius autobusais būtina laikytis kaukių dėvėjimo rekomendacijų.

Grįžimas prie nuotolinio ugdymo. Pradinukai visą laiką mokysis kontaktiniu būdu, pablogėjus sergamumo rodikliams būtų įvestas reikalavimas dėvėti kaukes. Abiturientai net ir esant sudėtingai pandeminei situacijai nuo 2022-ųjų vasario taip pat mokytųsi tik klasėse. Dėl likusių švietimo sistemos dalyvių, esant sudėtingai situacijai, Vyriausybė numačiusi galimybę palikti kontaktinį ugdymą tik turintiems imunitetą ar besitestuojantiems. Švietimo įstaigų veiklos apribojimai gali būti įvedami tiek konkrečios mokyklos, tiek
savivaldybės, tiek nacionaliniu lygiu.

Izoliacija. Susirgus moksleiviui ar studentui, dėl poreikio izoliuotis klasei ar grupei spręs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, dėl mokinių tolesnio ugdymo būdo sprendimą priims mokykla. Moksleiviui, kuriam taikoma izoliacija, turi būti užtikrinamas nuotolinis ugdymas, esant galimybei, jis gali būti nuotoliniu būdu pajungiamas prie kontaktinių klasės užsiėmimų. 

Neformalusis švietimas. Neformaliojo vaikų švietimo veiklos uždarose vietose, laikantis nustatytų saugumo sąlygų, vyks kontaktiniu būdu, kai grupėje iki 30 vaikų. Jei vaikų daugiau – galės dalyvauti tik pasiskiepiję, persirgę arba reguliariai besitestuojantys.

Sveikatos pažymos. Moksleiviai ir darželinukai turi turėti galiojančią sveikatos pažymą – ji galioja metus, tad ne visais atvejais būtina pažymą pristatyti rugsėjo 1-ąją.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us