Raseinių naujienų portalas

KitaVerslas

Raseinių rajono savivaldybėje tekstilės konteinerius aptarnaus „Ecoservice“

Ekologinių sprendimų bendrovė „Ecoservice“ pradeda tekstilės atliekų konteinerių aptarnavimą Raseinių rajono savivaldybėje. Tekstilės konteinerių skaičius išliks toks pats – 61, keisis 6 konteinerių lokacijos. Nuo šiol surinkta tekstilė bus vežama į tekstilės rūšiavimo centrą Vilniuje ir ruošiama  antriniam naudojimui arba perdirbimui.

Perims konteinerių aptarnavimą

„Iš pirmo žvilgsnio didelių pokyčių raseiniškiams nebus – dauguma konteinerių liks tose pačiose vietose. Tačiau iš esmės keisis tai, kad pasirūpinsime tolimesniu tekstilės gyvavimo ciklu. Moderniame rūšiavimo centre tekstilę perrūšiuosime į kategorijas antriniam panaudojimui arba perdirbimui. Taigi, kartu mažinsime aplinkos taršą“, – sako „Ecoservice“ tekstilės rūšiavimo verslo direktorius Konstantinas Gurinas.

Didžioji dalis į rūšiavimo centrą atkeliaujančios tekstilės, apie 80 proc., yra dar tinkama dėvėti, todėl yra skiriama antriniam panaudojimui. Likusi tekstilės dalis taip pat yra tikslingai panaudojama – apie 10 proc. perdirbama į industrines šluostes, o 10 proc. tekstilės yra negrįžtamai sugadinta ir gali būti panaudota šilumos energijai gauti.

Pasak K. Gurino, tekstilės rūšiavimas ir pakartotinis panaudojimas yra ypač svarbus siekiant sumažinti sąvartynuose atsiduriančios šios žaliavos kiekį. Perdirbti tekstilę yra pakankamai sudėtinga dėl daugybės gamyboje naudojamų skirtingų audinių sudėčių, todėl siekiama, kad nesugadinti tekstilės gaminiai pasiektų tuos žmones, kuriems jie dar būtų reikalingi.

Tik nesugadintai tekstilei

„Kad tekstilės gaminių rūšiavimo procesas būtų sklandesnis, labai svarbus ir gyventojų indėlis – jau namuose tekstilę reikėtų atrinkti ir į konteinerį išmesti nebereikalingus, tačiau  tik tvarkingus gaminius. Tekstilė prieš ją išmetant į tam skirtą konteinerį, turėtų būti švari, sausa ir sudėta į plastikinius maišelius. Tekstilės konteinerius galima rasti gyventojų dažnai lankomose vietose – prie bendro naudojimo konteinerių aikštelių, seniūnijų“, – paaiškino K. Gurinas. 

Tekstilės konteineriuose galima palikti tik nesuplyšusius, švarius ir dar tinkamus naudoti drabužius, batus porose, rankšluosčius, patalynės užvalkalus, užuolaidas, diržus ir rankines, kuprines. Jau sudėvėtus ir naudoti netinkamus tekstilės gaminius, atraižas, kilimus reikėtų pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Surinks dukart per mėnesį

Kol kas numatyta, kad Raseinių rajono savivaldybėje „Ecoservice“ tekstilės atliekas iš konteinerių surinks du kartus per mėnesį. Tačiau užfiksavus, kad konteineriai užsipildo sparčiau ir yra poreikis, bus organizuojamas papildomas išvežimas. Jei gyventojai pastebėtų, kad tekstilės konteineris yra pilnas, apie tai informuokite telefonu – 8 698 36517.

„Ecoservice“ perėmus tekstilės konteinerių administravimą, keičiasi šešios jų lokacijos: Raseinių mieste iš Muziejaus g. 1 konteineris perkeliamas į Turgaus g. 30, iš Molynės g. 29 – į Žvyryno g. 78/Sodininkų g.; Girkalnio miestelyje iš Draugystės g. 8 – į Šėtupio g. 16; Blinstrubiškių kaime iš Dvaro g. 4 į Pašaltuonio III k., Laukų g./Pašaltuonio g.; iš Viduklės miestelio Kęstučio g. 3 į Vosiliškio k., Raseinių g. 24; iš Gėluvos kaimo Dvaro g. 18 į Dubysos g. 28. Kiti konteineriai nepakeis savo įprastų vietų, jas bus galima rasti https://ecoservice.lt/raseiniai/tekstiles-surinkimas-raseiniu-regione/

„Ecoservice“ tekstilės atliekų surinkimu be Raseinių rajono rūpinasi dar devyniose savivaldybėse – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Radviliškio, Kupiškio, Joniškio Trakų, Šalčininkų ir Skuodo rajonuose. 2021 m. „Ecoservice“ tekstilės rūšiavimo centre iš viso išrūšiavo 670 tonų tekstilės atliekų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us