Raseinių naujienų portalas

KitaNuomonės

Galimybių pasas: atsakymai į dažniausiai pasitaikančius klausimus

Nuo pirmadienio šalyje įsigaliojo vadinamajam Galimybių pasui, kurį turintiems asmenims taikomos švelnesnės karantino sąlygos. Jau savaitgalį paskiepyti, persirgę ar neigiamą COVID-19 testo rezultatą turintys asmenys internetinėje svetainėje gpasas.lt galėjo gauti savo Galimybių pasą – iki šiol tai padarė daugiau kaip 150 tūkst. gyventojų. 

Vis dėlto, tai padaryti pavyko ne visiems dėl kelių dažniausiai pasitaikančių atvejų. Duomenis iš E. sveikatos sistemos Galimybių pasui teikiantis Registrų centras pateikia atsakymus į dažniausiai pasitaikančius klausimus apie Galimybių pasą.

Kam galioja Galimybių pasas?

Galimybių paso algoritmas patvirtintas Vyriausybės nutarimu, apibrėžiančiu atvejus, kuomet asmenims gali būti taikomos švelnesnės karantino sąlygos.

Persirgimas – persirgę COVID-19 liga asmenys Galimybių pasą gali gauti tuo atveju, jei nuo ligos nustatymo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų, o susirgimas patvirtintas teigiamu PGR ar antigeno testo rezultatu. Svarbu – persirgimo faktas turi būti užfiksuotas E. sveikatos sistemoje. Šią informaciją kiekvienas gali pasitikrinti prisijungus prie savo paciento paskyros portale esveikata.lt. Jeigu informacija apie persirgimą nėra užfiksuota, tuomet reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją

Vakcinacija – paskiepyti asmenys Galimybių pasą gali turėti:

  • praėjus 1 savaitei po „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo
  • praėjus 4 savaitėms po „Johnson & Johnson“ vakcinos (skiepijama tik viena doze)
  • praėjus 4 savaitėms po „AstraZeneca“ vakcinos pirmosios dozės suleidimo, bet ne ilgiau nei 12 savaičių. Taip pat iškart po „AstraZeneca“ vakcinos antrosios dozės suleidimo.

Tyrimai – Galimybių pasą gali turėti asmenys, turintys ne anksčiau kaip prieš 24 valandas (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) atlikto PGR ar antigeno testo neigiamą rezultatą.

Asmenims iki 16 metų Galimybių paso nereikia, švelnesnėmis karantino sąlygomis jie gali naudotis pateikę amžių įrodantį asmens tapatybės dokumentą.

Kodėl Galimybių pasą reikia atnaujinti kas 7 dienas?

Galimybių pasas naudoja E. sveikatos sistemoje esančius duomenis. Siekiant, kad būtų tinkamai valdomos epidemiologinės rizikos, šie duomenys turi būti reguliariai atnaujinami. Praktikoje gali pasitaikyti tokių atvejų, kai paskiepyti ar persirgę asmenys suserga COVID-19 liga, tad jiems švelnesnės karantino sąlygos kurį laiką negali būti taikomos. Taigi Galimybių pasą savo išmaniajame įrenginyje išsisaugoję PDF formatu ar turintys popierinį variantą, šį dokumentą turėtų reguliariai (kas 7 dienas atnaujinti).

Jungiantis svetainėje gpasas.lt Galimybių pasas kaskart sugeneruojamas tuo metu E. sveikatos sistemoje esančiais duomenimis,  tad yra aktualus.

E. sveikatoje yra išrašai apie gautą skiepą/persirgimą, tačiau negaliu gauti savo Galimybių paso. Kodėl?

Jeigu asmuo savo paciento paskyroje mato, kad yra išrašai apie persirgimą arba skiepą nuo COVID-19 ligos, tuomet reikėtų atkreipti dėmesį ar praėjo pakankamai laiko pagal nustatytą algoritmą, t.y. ar asmuo jau gali būti laikomas turintis pakankamą imunitetą ir jam gali būti leidžiamos kontaktinės veiklos.

Duomenų tikslumas E. sveikatos sistemoje yra kritiškai svarbus, todėl reikėtų atkreipti dėmesį ar visi medicininiai įrašai yra korektiški, pavyzdžiui, diagnozėje įrašyta COVID-19 liga, tiksliai nurodytos vakcinos. Pastebėjus netikslumų ar kilus klausimų, patartina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Jeigu vis dėlto manoma, kad visi duomenys yra užfiksuoti teisingai, tačiau Galimybių paso vis tiek nepavyksta gauti, galima kreiptis į Registrų centro konsultantus telefonu +370 5 236 4577 arba el. paštu e.sveikata@registrucentras.lt.

Registrų centro informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us