Raseinių naujienų portalas

KriminalaiKultūra

Policija iš muziejaus Raseiniuose išsigabeno ginklus

Policija iš Raseinių krašto muziejaus trečiadienį išsigabeno senovinių ginklų, šaudmenų, jų dalių.

„Iš viso 24 objektai – ginklų dalys, karo, pokario, vienas ar du prieškario, taip pat Lietuvos partizanų, rasti Daugėliškių Prisikėlimo apygardos vadavietėje. Mes patys policininkus iškvietėme iš Šiaulių apskrities, kad įvertintų, nes pagal įstatymą iki rugsėjo turi būti registruoti“,– BNS sakė Raseinių krašto muziejaus direktorė Birutė Kulpinskaitė.

Direktorės teigimu, deaktyvuoti muziejaus eksponatus galbūt nereikės, nes yra ir surūdijusių, o iš kai kurių išlikusios tik dalys. 

„Jie po grūdintu stiklu, užrakinti laikyti, metalinėse saugyklose, dalis prieinama apžiūrėti, kita dalis saugoma fondų saugyklose. Nesame karo istorijos muziejus, o krašto istorijos“, – BNS sakė B. Kulpinskaitė.

2019 metais Lietuvoje priimta Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa, numatanti, kad net tie ginklai, kurie yra pripažinti visiškai netinkami šaudyti, turi būti įregistruoti ir tai turi būti padaryta iki šių metų rugsėjo mėnesio.

„Neįsigilinome gal, ginklai surūdiję, pažeisti korozijų, atrodo negrėsmingai“, – teigė muziejaus vadovė.

Policija, kaip ir kiekvienu panašiu atveju, dėl muziejuje paimtų ginklų atlieka ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis sprogmenimis.

Kaip skelbta, policijos pareigūnų vizito dėl karo laikų ginklų sulaukė jau ne vienas Lietuvos muziejus. Kovą policija iš Klaipėdos piliavietėje įsikūrusio Antrojo pasaulinio karo muziejus „39/45“ ekspozicijos išvežė įvairių laikmečių ginklų, jų dalių, sprogmenų, minosvaidžių sviedinių.

Į muziejų buvo iškviesti išminuotojai, nes patikrinimo metu rastas karo laikų artilerijos sviedinys ir dvi rankinės granatos. Sprogmenis išsivežė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Karo laikų ginklus ir jų dalis policija taip pat išsivežė iš muziejų Joniškyje, Varėnos rajone.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us