Raseinių naujienų portalas

Naujienos

14 afganistaniečių šeimų atvyko į Raseinių rajoną

Trečiadienio rytą į Raseinių rajoną atvyko 14 iš Afganistano evakuotų Lietuvos kariuomenei talkinusių vertėjų šeimų, pranešė savivaldybės meras Andrius Bautronis.

„Šiandien dienai esu informuotas, kad jie tikrai įsikūrė sėkmingai, visos šeimos yra apgyvendintos gerose buitinėse sąlygose. Dabar kaip tik jie skiria laiką sau, apsitvarkymui, paskui prasidės jų testavimas dėl covido ir tolimesnės procedūros“, – BNS sakė meras.

Pasak jo, šeimose yra 14 mažamečių ir vienas kūdikis. Visi jie apgyvendinti vienose patalpose, tačiau kokios tai tiksliai patalpos meras nenorėjo atskleisti. Šiuo metu jiems yra taikoma dviejų savaičių izoliacija.

Gyventojai – geranoriški

Planuojama, kad atvykusiųjų šeimos Raseiniuose gyvens daugiau kaip mėnesį ir per tą laiką liks bendrose patalpose, nes, pasak A. Bautronio, savivaldybė neturi galimybių kiekvieną šeimą apgyvendinti atskirai.

„Šiai dienai mes galime pasiūlyti tai, ką turime, ir tai tiko ir Krašto apsaugos ministerijai, kol kas matome, kad tinka ir tiems patiems afganistaniečiams – įvertinkime, iš kokių sąlygų jie atvyko“, – sakė jis.

Mero teigimu, visos institucijos pasiruošė afganistaniečių atvykimui ir iš anksto aprūpino būtiniausiomis priemonėmis.

„Ačiū raseiniškiams, kurie atvykus pirmajai šeimai tiesiogiai kreipėsi į mane ar per kitus asmenis siūlydami savo paramą maisto produktais, higienos priemonėmis ir kt. Esant poreikiui, jūsų indėlis bus labai svarbus. Taip pat ačiū visiems Raseinių krašto žmonėms, neabejingiems nuo talibų žiaurumo bėgantiems afganistaniečiams. Mūsų parama šiems žmonėms yra labai svarbi“, – feisbuke rašė A. Bautronis.

Pasak jo, ruošiantis apgyvendinti afganistaniečius, buvo kritiškų komentarų ir mėginimų „sukiršinti, sukelti visuomenę“, bet informavus gyventojus, kad atvyksta šeimos su vaikais, nusiteikusios geranoriškai, atitinkama buvo ir gyventojų reakcija.

„Gyventojai reaguoja labai geranoriškai“, – sakė jis.

Pasak Raseinių rajono savivaldybės, artimiausiomis dienomis rajone planuojama apgyvendinti ir kitus Lietuvos kariuomenei talkinusius afganistaniečius.

Žada teikti visas paslaugas

Padengti su afganistaniečių apgyvendinimu susijusias išlaidas yra įsipareigojusi Krašto apsaugos ministerija, o savivaldybė prisideda žmogiškaisiais ištekliais.  

„Savivaldybė yra įsipareigojusi atlikti tai, kas bus nuspręsta valstybiniu lygmeniu Krašto apsaugos ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Švietimo ministerijos – kokias paslaugas jiems reikės teikti. Po tų dviejų savaičių, kada jie galės gyventi socialų gyvenimą, išeiti į miestą ir panašiai, bus organizuojamas ugdymas, tam tikros konsultacijos ar kursai, ką tikrai mes sugebėsime atlikti“, – sakė meras.

A. Bautronio teigimu, savivaldybė galėtų teikti tiek ugdymo, tiek socialines, tiek psichologų paslaugas šeimoms, jeigu tokį nurodymą duos ministerijos.

Su vertėjų šeimomis tikimasi susikalbėti angliškai – Raseiniai turi paruošę specialistus dirbti su iš užsienio grįžusių lietuvių šeimomis, kuriuos tikimasi pasitelkti ir šiuo atveju.

Pasak mero, į savivaldybę kreipėsi Krašto apsaugos ministerija, kuri teiravosi, kokias sąlygas savivaldybė turėtų šiems žmonėms apgyvendinti. Kadangi tiko Raseinių savivaldybės pasiūlytos sąlygos, o pati savivaldybė įvertino, kad tokią pagalbą teikti galėtų, afganistaniečiai buvo perkelti į šią savivaldybę.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį į Raseinių rajono savivaldybę atvyko pirmieji šeši asmenys – Europos Sąjungos atstovybės Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

A. Bautronio teigimu, jų apgyvendinimui buvo ruošiamasi nuo praeitos savaitės pradžios.

Lietuva rūpinasi, kad iš Afganistano būtų išgabenti lietuvių kariams talkinę vertėjai ir kiti asmenys.

Naktį iš antradienio į trečiadienį į Vilnių atskraidinta 14 afganistaniečių vertėjų su šeimomis, iš viso – 50 asmenų.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Trečiadienį į Lietuvą turėtų būti atgabenta dar pusšimtis afganistaniečių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us