Raseinių naujienų portalas

KitaPolitika

Po S. Skvernelio išėjimo smuko „valstiečių“ populiarumas

Rugsėjį ekspremjerui Sauliui Skverneliui su bendražygiais palikus „valstiečių“ frakciją Seime smuko šios partijos reitingas, rodo šeštadienį paskelbta laikraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa.

Jos duomenimis, už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) dabar balsuotų 10,4 proc. rinkėjų, rugpjūtį tokių buvo 15,6 procento. Partija iš antros vietos reitingų lentelėje nusileido į trečią.

„Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio teigimu, nuo „valstiečių“ nusigręžę rinkėjai savo balsus atiduotų Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP).

„Socialdemokratų partija yra pirmoje vietoje ir, skaičiuojant nuo turinčiųjų nuomonę, jos populiarumas priaugo 6 procentiniais punktais. Ir tiek pat nukrito Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos“, – BNS sakė V. Gaidys.

„Tai susisieta su S. Skvernelio išėjimu, išėjo visas būrys, suformavo naują frakciją ir, matyt, žmonėms, kurie balsavo už „valstiečius“, artimiausia alternatyva pasirodė socialdemokratai“, – tvirtino jis.

Rugsėjo pradžioje LVŽS frakciją Seime paliko dešimt politikų, tarp jų – ekspremjeras S. Skvernelis, ilgametė partijos narė Rima Baškienė. Jie įkūrė Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

Rugsėjį populiariausia partija tebėra LSDP, ją palaikė 17,7 proc. apklausos dalyvių, prieš mėnesį jų buvo 15,9 procento.

Į antrą vietą iš trečiosios pakilo valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, nors jų reitingas praktiškai nekito. Jiems paramą išsakė 12,9 proc. respondentų, rugpjūtį ji buvo 13,1 procento.

Ketvirtoje partijų lentelės vietoje yra Liberalų sąjūdis su 6 proc. rinkėjų palaikymu (rugpjūtį buvo 5,5 proc.), penktoje – Darbo partija su 5,6 proc. reitingu (rugpjūtį – 5,9 proc).

Anot apklausos, jei dabar vyktų rinkimai į Seimą, daugiau partijų neįveiktų privalomo 5 proc. barjero.

Už šiuo metu valdančiajai koalicijai priklausančią Laisvės partiją balsuotų 1,8 proc. rinkėjų. Prieš mėnesį jos reitingas siekė 3 procentus.

„Manau, kad Laisvės partija smuko dėl to, kad Liberalų sąjūdis truputį pakilo. Turbūt buvo Viktorijos Čmilytės-Nielsen mėnuo, buvo suvažiavimas, ką išrinko partijos pirmininke“, – sakė V. Gaidys.

Apklausos duomenimis, Regionų partija turi 1,5 proc. rinkėjų simpatijų (rugpjūtį – 2,7 proc.), Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – 1,2 proc. (rugpjūtį – 1,8 proc.).

Rugsėjį padaugėjo ir nežinančiųjų, už ką balsuotų per Seimo rinkimus. Taip tvirtino 23,2 proc. respondentų, rugpjūtį jų buvo 17 procentų. Dar 14,6 proc. apklaustųjų sakė, kad išvis nebalsuotų, o 2,5 proc. neatsakė į klausimą.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą „Vilmorus“ laikraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atliko rugsėjo 9–16 dienomis, apklausta 1003 žmonių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us