Raseinių naujienų portalas

MaistasSveikata

Kaip apsaugoti produktus nuo maistinių kandžių: svarbu žinoti keletą dalykų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pastebi, kad vartotojai vis teiraujasi, kaip kovoti ir apskritai išvengti grūdų produktuose aptinkamų aruodinių kenkėjų – maistinių kandžių. Su šia problema susiduria ne tik gyventojai, ji išlieka aktuali ir prekybininkams. Nors šie kenkėjai nėra nuodingi, jie neišskiria kenksmingų medžiagų, tačiau gali padaryti žalos gamybos procese, ruošiant malybos produktus. Vartotojui tai ir estetinė problema, nes kruopose ar kitur produktuose rasti maistinių kandžių nėra malonu, tad kaip apsisaugoti nuo nekviestų svečių?

Svarbiausia – nuolat palaikyti švarą ir produktų nekaupti

Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad maistinių kandžių iš viso neatsirastų, t. y., visus birius produktus, kaip kruopas, taip pat sausainius ar miltus, stengtis laikyti sandariuose induose bei nekaupti didelių atsargų, pirkti jų tiek, kiek suvartojate per mėnesį ar trumpesnį laiką.

Kandys maitinasi įvairiais maisto produktais, todėl pasirūpinkite ir tinkamu makaronų, dribsnių, džiovintų vaisių ir grybų, riešutų, prieskonių laikymu. Kandžių vystymąsis labiausiai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Jų neaptiksite, jei patalpos, kuriose laikomas maistas, yra gerai vėdinamos, vėsios, jose palaikoma švara, tad periodiškai būtina išvalyti spinteles, nuvalyti indų dangtelius, nes net ir mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus.

Pašalinkite problemos šaltinį

Maistinės kandys į namų patalpas gali patekti ne tik, kai yra išsivysčiusios produkte, kurį įsigijote, bet ir kitais būdais, pavyzdžiui, per pravirą langą, jas gali pernešti kiti gyvūnai, paukščiai, graužikai, taip pat ir patys žmonės ant savo drabužių ar avalynės.

Jei namuose pastebėjote bent vieną kandį, nebūtina pradėti naudoti cheminių priemonių joms sunaikinti. Visų pirma, reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį išmesti, atidžiai apžiūrėti laikomus visus birius ir sausus produktus. Šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždaroje pakuotėje, todėl reikia apžiūrėti produktus, kurių pakuotės dar neatidarytos. Pagrindiniai požymiai rodantys, kad produktai užteršti, – voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį.

Anot specialistų, sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti ir lentynas, spintelių ir spintų plyšius į vandenį įpylus valgomojo acto arba panaudojus muilo tirpalą.

Kenkėjų prevencija ir naikinimas įmonėse

Maistinių kandžių vystymuisi įtakos turi keletas dalykų – pirmiausia tai žaliavų ar sudedamųjų dalių (pvz.: grūdų, riešutų) laikymo sąlygos. Į sandėlius kenkėjai gali patekti, jei sandėliavimo patalpos valomos ir dezinfekuojamos nepakankamai.

Atkreipiamas dėmesys, kad maisto gamybos ir prekybos įmonės, siekdamos užtikrinti savo produktų saugą ir kokybę, turi įgyvendinti griežtas kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemones. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos periodiškai valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Saugiausiai dezinfekcijos, dezinsekcijos ir deratizacijos paslaugas atlieka kenkėjų kontrolės įmonių specialistai, turintys licenciją šiai veiklai.

VMVT kasmet atlieka skirtingų maisto produktų (miltų, kruopų, prieskonių ir kt.) tyrimus vabzdžių kenkėjų aptikimui. Šiemet atlikus 24 Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių gamintojų ir tiekėjų produktų tyrimus, kurių metu buvo tirtos perlinės, avižinės, kvietinės, miežinės, grikiai, šešių grūdų kruopų mišiniai, sorų kruopos, ekologiškos perlinės kruopos, ekologiškos visų grūdo dalių kvietiniai miltai, aruodinių vabzdžių kenkėjų ar jų lervų nebuvo aptikta.

Ką daryti, įtarus, kad įsigytas produktas nesaugus

Vartotojams VMVT primena, kad įsigijus produktą, kuris, tikėtina, yra užterštas aruodiniais kenkėjais, jie turi teisę ją pakeisti, gali grąžinti į prekybos vietą, iš kurios įsigijo, pateikiant įsigijimo čekį, ir atgauti sumokėtus pinigus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us