Raseinių naujienų portalas

KitaRaseinių naujienų tv

VTEK: tokias situacijas suvaldo ne kiekvienas

„Viceministras tinkamai „neatvėso“, „Ligoninės pinigai – direktoriaus sūnui“, „Kontrolieriai priėmė neleistiną dovaną iš mero“. Dažnam skaitytojui su panašiomis antraštėmis teko susidurti ne kartą, o viešajame sektoriuje dirbantiems asmenims galbūt ir tokiose situacijose sudalyvauti arba jas stebėti iš arti.

Tarptautinės antikorupcijos dienos proga VTEK išskyrė dažniausiai pasitaikančias tarnybinės etikos problemas ir galimus jų sprendimų būdus. Šešios aktorių suvaidintos situacijos „Vengiu interesų konflikto” atskleidžia, ar galima priimti dovaną, kokią riziką kelia svainystė, ar galima savo vadovaujamoje įstaigoje įdarbinti artimuosius, kaip reikėtų tinkamai „atvėsti“ nustojus eiti pareigas valstybinėje tarnyboje ir kitas rizikas.

VTEK skaičiavimais, apie 80 proc. jos pateikiamų rekomendacijų bei atliekamų tyrimų vienaip ar kitaip yra susiję su interesų konfliktu. Valstybės politikams, teisėjams, pareigūnams, tarnautojams, medikams ir kitiems viešojo sektoriaus atstovams VTEK primena, kad interesų konfliktas darbe gali kilti dėl keleto priežasčių: pavyzdžiui, artimų asmenų, turimų akcijų bendrovėje, einamų pareigų kitoje įstaigoje, bendraturčių, skolintojų ar kitais sandoriais susijusių asmenų.

Išvengti interesų konflikto patariama informuojant apie tai savo vadovą ir kartu esančius koelgas, aiškiai, nedviprasmiškai nusišalinant ir toliau jokia forma nebedalyvaujant interesų konfliktą keliančiu klausimu.

VTEK pagal jai suteiktus įgaliojimus prižiūri, kad valdžios įstaigos ir jose dirbantys asmenys etiškai tarnautų žmonėms.

Suvaidintas tipines interesų konflikto situacijas galima pamatyti VTEK socialinio tinklo YouTube kanale: https://bit.ly/VTEK_video

VTEK informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us