Raseinių naujienų portalas

Laisvalaikis

Šventiniame šurmulyje nepamirškite saugumo ir dėmesio vaikui

Prasideda didžiausios metų šventės ir vaikų žiemos atostogos. Kad atmintyje išliktų tik gražiausi prisiminimai, vaiko teisių gynėjai tėvelių ir visų suaugusiųjų prašo būti atidiems, pasirūpinti vaikais ir jų saugumu. „Šventės, atostogos – puiki proga visai šeimai pabūti kartu, bendrauti, kurti tradicijas, dalintis šventine nuotaika. Tačiau nepaprastai svarbu šventiniame šurmulyje nepamiršti saugumo ir dėmesio vaikui. Kūrybingai išnaudokite galimybę daugiau laiko praleisti kartu ir nepamirškime, kad vaiko saugumas labai priklauso nuo jo užimtumo“, – džiaugtis bendryste kviečia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Kurkite tradicijas ir saugumo jausmą

Rizika, kad vaikas pateks į nesaugią situaciją gerokai sumažėja, kai jam pasiūloma įdomi veikla. O jeigu tai bendra visos šeimos ar vaiko su suaugusiuoju veikla – ji užtikrina ne tik fizinį, bet ir emocinį saugumą.

„Vienas iš pagrindinių žmogaus poreikių – jausti, kad priklausai artimų žmonių grupei, esi savas, svarbus ir girdimas. Todėl bendrystė, artumas, šventės ir kuriamos jų tradicijos – nepaprastai svarbios tiek suaugusiems, tiek bręstančiai asmenybei. Atminkime, kad sukurti ir užtikrinti vaikui saugumo jausmą padeda bendros patirtys – žaidimai, išvykos, kartu išgyventos džiaugsmo ir netikėtumo akimirkos, pokalbiai. Išnaudokime šią galimybę“,  praleisti šventes prasmingai kviečia I. Skuodienė.

Anot Tarnybos vadovės, švenčių tradicijos svarbios visos šeimos tvarumui ir tarpusavio santykių stiprinimui. Jos ypatingai reikšmingos paaugliams.

„Tyrimai rodo, kad daugiau tėvų dėmesio sulaukiantys, su tėvais prie vieno stalo dažniau susėdantys vaikai patiria ne tik saugumo, bet ir pastovumo jausmą, yra emociškai stipresni. O paaugliams šventės asocijuojasi su išskirtinumu – savomis tradicijomis ir savitu šventimu, kas dažnai paskatina didžiuotis savo šeima, joje ieškoti įkvėpimo“,  pažymi vaiko teisių gynėja.

Neužmirškite apie saugumą namuose

Net ir puošdami kalėdinę eglutę, pagalvokime apie vaikus. Įsitikinkime, kad šventiniai namų puošybos elementai yra saugūs ir nekelia pavojaus.

„Kokios gi šventės be žaliaskarės. Jos papuošimas – ypatingas ritualas daugelio namuose. Tačiau dovanodami vaikams džiaugsmą ir kabindami žaisliukus, pagalvokime, ar tikrai patiems  mažiausiems jūsų šeimos nariams ar jauniausiam svečiui jie nesukels pavojaus. Stiklinius žaisliukus ant žemutinių eglės šakų pasiekę mažyliai juos gali ne tik sudaužyti, bet ir susižeisti šukėmis. Kabindami girliandas dar kartą įsitikinkime, kad jos tvarkingos ir negali įvykti elektros nutekėjimas ar iškrova. Su ūgtelėjusiais vaikais būtinai aptarkime kokie pavojai gali slypėti už spalvomis ir spindesiu tviskančių puošybos elementų“, – atkreipia dėmesį Tarnybos vadovė.

Dar viena vieta, kuri prieš šventes traukia vaikus – virtuvė. Daugelis nori padėti tėveliams, dalyvauti pasiruošime šventei. Tai dar viena galimybė ugdyti vaiko įgūdžius, bendrauti, leisti laiką kartu ir mokyti vaiką. Tačiau nepamirškime, kad nudegimai, apsipylimai karštais ar verdančiais skysčiais, įsipjovimai ir kitos traumos smailiais, aštriais daiktais gali aptemdyti jūsų šventę. Todėl pasikvietę mažuosius į pagalbą,  būkite ypatingai atidūs ir atsargūs.

Priminkime vaikui apie saugų žaidimą lauke

Kad žiemos linksmybės būtų pramoga ir nesibaigtų nelaime, neužmirškime su vaiku pasikalbėti apie saugų laiką kieme.

„Renkantis žiemos žaidimų vietą, įsitikinkime, ar ji saugi. Ar kalnas nuo kurio ketinate leistis su slidėmis ar rogutėmis ne per status, ar šalia nėra gatvės, kuria važinėja automobiliai. Ypatingai atidūs būkime prie užšalusių vandens telkinių, ant ledo vaikus leiskite tik patys įsitikinę, kad jis pakankamo storio ir stiprumo“,  į ką atkreipti dėmesį renkantis vietą žiemos pramogoms, primena I. Skuodienė.

Žaidimų įkarštyje vaikai dažnai praranda laiko pojūtį, todėl išleisdami atžalą į lauką, aiškiai sutarkite: kurioje vietoje žais, kaip bus galima susisiekti, jeigu to prireiktų, sutarkite kiek laiko jie leis lauke ir kada turi sugrįžti į namus. Visuomet pasidomėkite, su kokiais draugais vaikas planuoja leisti laiką.

„Vaikai iš prigimties smalsūs ir judrūs, linkę tyrinėti aplinką, todėl apie saugų elgesį ir tykančius pavojus su jais svarbu kalbėtis nuolat, priminti saugaus elgesio taisykles. Taip papildomo streso išvengsite ir jūs, ir jūsų mažieji. Pokalbis apie saugumą vaikui parodys, kad juo rūpinamės, kad jis svarbus, o kartu bus puiki prevencinė priemonė“, – pataria Tarnybos direktorė.

Pamatę į bėdą pakliuvusį vaiką ar suaugusįjį nedelsdami kvieskite pagalbą.

Nepamirškime pasirūpinti vaiku – svarbiausia pareiga

Artėja ir Naujieji metai, kurie sutinkami aidint fejerverkų šūviams. Pirotechnikos gaminiai kelia didelį pavojų vaikams. Todėl, kad šventė nevirstų tragedija, tėvai ir kiti suaugusieji kviečiami būti atidūs, neduoti pirotechnikos gaminių vaikams, laikytis visų saugumo reikalavimų.

Primename, svarbiausia kiekvieno tėvelio, suaugusiojo pareiga – pasirūpinti vaiku, užtikrinti jo saugumą.

Deja, šventės dažnai neįsivaizduojamos ir be alkoholinių gėrimų. Vaiko teisių gynėjai atkreipia dėmesį, kad pirmiausia tėveliai turėtų įvertinti, kad jie yra pavyzdys savo vaikams. O jei jau nusprendėte pasivaišinti, neužmirškite, kad ten kur yra vaikų, privalo būti ir suaugęs, atsakingas ir galintis tinkamai jais pasirūpinti.

Tėveliai ar globėjai turi pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios priežasties neliktų be vyresnių kaip 14 metų žmonių priežiūros. Taip pat labai svarbu įvertinti, ar vaikas yra pakankamai brandus, kad klausytų tėvelių jiems nebūnant šalia. Įsitikinkite, kad vaikas moka užrakinti ir atrakinti duris, atidaryti ir uždaryti langus, o atsiradus poreikiui, mokės ir galės skubiai susisiekti su jumis ar kitais suaugusiais asmenimis ir išsikviesti pagalbą.

Linkime Jums saugių švenčių ir prasmingo laiko su vaikais!

ivaikinimo

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us