Raseinių naujienų portalas

Kita

Kamine užsidegė suodžiai: ką daryti?

Nemažai gyventojų įsitikinę, kad kamine degantys suodžiai, didelės grėsmės nekelia. Žodžiu, kas čia tokio, nereiks kamino valyti. Nors degant kamine suodžiams didelė tikimybė, kad gali pradėti degti šalia dūmtraukio esančios medinės pastato konstrukcijos ar stogas, o paskui ir visas namas. Tuo labiau, kad nuo aukštos temperatūros dūmtraukyje atsiranda įtrūkimų, per kuriuos ugnis gana greitai išplinta.

Ką daryti, jei matote, kai iš kamino veržiasi ugnis? Tuoj pat skambinkite skubios pagalbos telefonu 112 ir vykdykite pagalbos skambutį priėmusio pareigūno nurodymus. Kol atvyks ugniagesiai, pabandykite iš krosnies pakuros išimti degias medžiagas, o per dūmtraukyje esančią angą traukti krintančius suodžius ir žarijas ir šitaip mažinti temperatūrą dūmtraukyje arba kuo skubiau užgesinkite ugnį kūrykloje, sandariai uždarykite krosnies ir peleninės dureles, kad nebūtų traukos ir ugnis negautų šviežio oro. Vanduo, naudojamas užsidegusiam dūmtraukiui gesinti, gali padaryti daugiau žalos nei naudos, nes degant suodžiams dūmtraukyje temperatūra gali pakilti net iki 1500 laipsnių Celsijaus, o vanduo, patekęs į dūmtraukį, akimirksniu virsta garais ir gali jį sugriauti ar susprogdinti.

Ugniagesiai primena, kad kaminą valyti būtina vos pajutus, kad prastėja trauka. Beje, naudojami specialūs milteliai, negali pakeisti kamino valymo. Reguliariai juos naudojant, jie tik suminkština suodžius, kad juos būtų galima lengviau išvalyti. Be to, pravartu žinoti, kad kuo drėgnesnės malkos, tuo daugiau susikaupia ir suodžių. Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles, suodžius iš dūmtakių ir krosnių privalu valyti prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Piliečiams už Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus gresia administracinė atsakomybė.

Informaciją parengė Raseinių PGT

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us