Raseinių naujienų portalas

Kita

„Sodra“ pradeda mokėti pensijas: vasarį dar daugiau gavėjų pajus pokyčius

Jau sausį „Sodra“ išmokėjo padidintas senatvės ir kitas socialinio draudimo pensijas. Vasarį didesnės išmokos pasieks ir išankstinių pensijų gavėjus bei žmones, gaunančius šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijas. Kai kurie gavėjai vasarį gali sulaukti mažesnių sumų nei sausį – taip yra dėl to, kad padidėjus pensijai, sumažėja mažų pensijų priemoka.

Primename, kada ir kokias pensijas bei išmokas mokės „Sodra“ vasario mėnesį.

Kas jau gavo padidintas pensijas?

Nuo sausio mokamos indeksuotos senatvės, netekto darbingumo, našlių ir kitos socialinio draudimo pensijos. Pensijos didinamos kasmet, priklausomai nuo ekonomikos rodiklių, darbo užmokesčio fondo ir kitų veiksnių. „Sodra“ jau metų pradžioje perskaičiavo visas pensijas pagal naujus indeksavimo koeficientus. Kiekvienam gavėjui padidėjimas yra individualus – priklauso nuo sukaupto darbo stažo ir per visą gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų.

Kas padidintas pensijas gaus vasarį?

Nuo vasario didesnės sumos pasieks išankstinių pensijų, taip pat šalpos, nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių pensijų gavėjus. Visos šios pensijos mokamos už praėjusį, o ne einamąjį mėnesį, todėl sausį šie gavėjai dar nepajuto padidėjimo.

Kas vasarį gali gauti mažesnę sumą nei sausį?

Socialinio draudimo pensijų gavėjams, gaunantiems pačias mažiausias pensijas, mokamos pensijų priemokos. Jei žmogus turi būtinąjį stažą, visų jo gaunamų pensijų suma negali būti mažesnė nei  minimalių vartojimo poreikių dydis. 2021 metais jis siekė 260 eurus, o 2022 metais padidėjo iki 267 eurų. Jei būtinojo stažo žmogus nesukaupė, primokama mažiau. Tada  priemokos dydis priklauso nuo turimo ir būtinojo stažo santykio. 

Po pensijų indeksavimo kai kurie gyventojai gali gauti mažesnę priemoką arba jos nebegauti, jei atnaujinta pensija didesnė nei 267 eurai. Pavyzdžiui, gyventojo, turinčio būtinąjį stažą, senatvės pensija pernai siekė 230 eurų ir buvo mažesnė nei 260 eurų, tad jis gaudavo ir 30 eurų priemoką mažų pensijų gavėjams.

Po indeksavimo jo pensija 2022 metų sausį pasiekė 254 eurus. Pensijos mokamos už einamąjį mėnesį, tad jau sausį gyventojas gavo 254 eurų pensiją. Tuo tarpu priemokos mokamos už praėjusį mėnesį – taigi sausį gyventojas gavo priemoką už gruodį, kuri apskaičiuota pagal gruodžio mėnesio gaunamą pensiją ir siekė 30 eurų. Taigi sausį žmogus iš viso gavo 284 eurus.

Vasario mėnesį gyventojas gavo padidėjusią pensiją – 254 eurus ir priemoką už sausio mėnesį, kuri siekia 13 eurų, kad visa pensijų ir išmokų suma nebūtų mažesnė nei 267 eurai. Taigi, palyginti su sausiu gyventojas gavo mažesnę sumą, tačiau lyginant su 2021 metų gruodžiu ši suma padidėjo.

Kada mokamos vienišo asmens išmokos?

Nuo naujųjų metų mokama ir padidėjusi – 32 eurų dydžio – vienišo asmens išmoka. Sausį asmenys, kuriems vienišo asmens išmoka paskirta praėjusiais metais, gavo dvi išmokas – už gruodį ir už sausį. Taip yra dėl to, kad pasikeitus įstatymui, nuo naujųjų metų vienišo asmens išmoka mokama už einamąjį, o ne už praėjusį mėnesį. Išmoka mokama periodiškai kas mėnesį – vasarį jos sulauks tie gavėjai, kuriems išmoka buvo paskirta 2021 metais.

Šiais metais prašymo dėl vienišo asmens išmokos teikti nebereikia. Nuo 2022 metų pradžios vienišo asmens išmoka yra skiriama automatiškai, pagal turimus valstybės registrų duomenis. Gavėjai, kuriems ši išmoka priklauso nuo sausio, išmoką ir susidariusią nepriemoką gaus kovo mėnesį. Pavyzdžiui, jei žmogus įgijo teisę į išmoką 2022 m. sausio mėnesį, 2022 m. kovą jis gaus išmoką už einamąjį mėnesį bei susidariusią nepriemoką už sausio ir vasario mėnesius – iš viso 96 eurus. Vėliau išmoka bus mokama periodiškai kas mėnesį.

Tuo pačiu laiku vienišo asmens išmoką gaus ir tie asmenys, kurie prašymus pateikė pernai, tačiau teisę gauti išmoką įgijo tik šiais metais. Ji taip pat bus išmokėta tiems žmonėms, kurie teisę į išmoką įgijo nuo 2021 metų liepos ar vėlesnio mėnesio, bet nesikreipė dėl jos skyrimo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us