Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Jonas Brigys: Neeilinė dovana Viduklės ir Nemakščių kraštui

Šie metai Nemakščiams išskirtini – miestelis tapo viena iš mažųjų Lietuvos kultūrinių sostinių, todėl Nemakščių ir apylinkių gyventojai turėtų ypač įdėmiai vartyti kiekvieną leidinį, kur gali rasti žinių apie šį kraštą.

2018 m. pabaigoje išleistas vadovas „Ariogalos ir Betygalos kraštas: keliautojo žinynas“ parodė, kad net visai netoli mūsų namų galima rasti kažką netikėto, nematyto ir įdomaus. Minėtos knygos pristatymas Raseiniuose įvyko 2019 m. kovo 15 d. ir štai Vytenis ir Junona Almonaičiai (beje, abu autoriai yra mokslo daktarai, docentai) kviečia į naują pažintinę išvyką – pakeliauti po vakarinę Raseinių rajono dalį.

Savo krašto patriotų, prof. Juozo Girdzijausko, kraštotyrininkų Antano Pociaus ir Antano Girčio dėka Viduklė, Paupys ir Nemakščiai jau turi solidžias, didelės apimties regionines monografijas, tačiau istorijos rašymas, krašto pažinimo procesas niekada nesibaigia, visada lieka vietos naujiems atradimams. Vytenio ir Junonos Almonaičių (beje, abu autoriai yra mokslo daktarai, docentai) parengta knyga tai akivaizdžiai įrodo.

Bendradarbiaujant su VšĮ „Atrask Raseinius“ išleista knyga „Viduklės ir Nemakščių kraštas: keliautojo žinynas“ – tai išsamus vadovas po buvusio LDK Viduklės valsčiaus centrinę dalį, vakarinį dabartinio Raseinių rajono trečdalį. Keliautojo žinyno įvade trumpai aptariama šių apylinkių gamta, svarbiausi istorijos ir tradicinės kultūros bruožai. Pagrindinėje leidinio dalyje aprašytos 34 gyvenamosios vietovės, 4 miškai ir 2 draustiniai, pristatomi ten esantys gamtos, istorijos ir kultūros paminklai: Trakų ąžuolas, Pužų uosis, Skirtino akmuo, Molavėnų, Pabalčių, Ižiniškių ir kiti piliakalniai, Simono Stanevičiaus sodyba-muziejus Kanopėnuose, Aštuonračio muziejus Nemakščiuose, Viduklės, Nemakščių, Žalpių ir Paupio bažnyčios bei kapinės, kun. A. Svarinską menančios vietos Viduklėje, memorialai Lietuvos partizanams Kryžkalnyje, paminklai jų kovų vietose Blinstrubiškių miške, Užžalpiuose ir kitur. Svarbiausios 55-ios lankytinos vietos pažymėtos priešlapiuose pateikiamuose žemėlapiuose (M 1:100 000). Leidinį iliustruoja 233 fotografijos, schemos, žemėlapių fragmentai, piešiniai. Žinynas skiriamas kultūrinio pažintinio turizmo mėgėjams, taip pat visiems, besidomintiems Lietuvos istorija, gamtos ir kultūros paveldu.

Smalsiam skaitytojui adresuotoje knygoje daugiausiai dėmesio skiriama lankytinoms vietoms, turtingą šio krašto praeitį menantiems objektams. Tačiau nemažiau svarbi ir mokslinio taikomojo leidinio (tik nereikia išsigąsti žodžio „mokslinis“ – knyga parašyta lengvu stiliumi, visiems suprantama kalba) istorinė dalis. Dabar, kai kiekvienas miestelis ar didesnis kaimas ieško savo istorijos ištakų, LDK viduramžių specialisto, VDU docento, 1997 m. apgynusio disertaciją „Žemaitijos politinė ir visuomeninė padėtis XIV a. pabaigoje – XV a. pradžioje“ knygoje skaitytojas ras daug naujų, o neretai ir netikėtų faktų, pirmųjų vietovių paminėjimų datų, jų patikslinimų (pvz. Viduklės).

Jau minėjome, kad Ariogalos ir Betygalos kraštui skirtas kelionių vadovas Raseinių skaitančiai visuomenei buvo pristatytas ankstyvą 2019 m. pavasarį. Taip jau susiklostė, kad beveik lygiai po trejų metų kviečiame į naują, ne mažiau patrauklią kelionę. Š.m. kovo 18 d. 16 val. Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje įvyks knygos „Viduklės ir Nemakščių kraštas: keliautojo žinynas“ pristatymas. Nuo 1530 čia bus galima įsigyti naują knygą. Pusę surinktų lėšų autoriai skiria kovojančiai Ukrainai.

Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos bibliotekininkas Jonas Brigys

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us