Raseinių naujienų portalas

NaujienosSveikata

A. Dulkys: Greitosios medicinos pagalbos sistema bus centralizuota nuo 2023 metų

Spaudos konferencija del Lietuvos Vyriausybes veiksmu Rusijai užpuolus Ukraina. Vilnius, 2022-02-28. (Paulius Peleckis/BNS).

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina greitosios medicinos pagalbos (GMP) sistemą centralizuoti nuo 2023 metų.

Kaune pristatęs planuojamą reformą sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė, kad tikslas – jog visoje šalyje GMP būtų teikiama pagal vienodą tvarką ir principus.

Anot ministro, siekiama, kad greitosios pagalbos medikai gyventoją mieste pasiektų per 15 minučių, užmiestyje – per 25 minutes.

„Šiandien GMP organizuojama beveik 50 juridinių asmenų. (…) Šiai dienai, kai GMP organizavimas yra atskirai savivaldybėse, mes turime daugybę problemų, kai yra savivaldybių ribos, atsiranda daugybė neaiškumų ar nesusipratimų dėl pacientų aptarnavimo“, – per spaudos konferenciją sakė ministras.

Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plane numatyta iki šių metų vidurio įkurti GMP tarnybą.

Kaip BNS anksčiau teigė Sveikatos apsaugos ministerija, vienos veiklą administruojančios tarnybos įkūrimas leistų „užtikrinti ne tik paslaugų kokybę, bet ir vieningos politikos formavimą, brigadų budėjimo vietų tinkamą išdėstymą, programinės ir techninės įrangos naudojimą“.

Ministerijos duomenimis, greitosios medicinos pagalbos paslaugas teikia apie pusšimtį įstaigų.

Skaičiuojama, kad pagal esamą greitosios medicinos pagalbos brigadų išdėstymą 5 proc. Lietuvos gyventojų pagalbos sulaukia vėliau nei nustatytas laikas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us